Sex for første gang

Når er du klar for å ha sex for første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

NYTT: Å ha sex første gang er nytt, spennende og kanskje litt skremmende. Husk at ingen er verdensmester første gang. Illustrasjon: ung.no

Mange lurer på hvordan sex for første gang vil være. Jenter kan være redd det skal gjøre vondt. Gutter kan være spente på om de vil greie å få ereksjon og hvor lenge det vil vare.

Vanligst å debutere med kjæresten

Det vanligste er å debutere seksuelt med kjæresten sin. Forelskelse øker ofte den fysiske tiltrekningen og kan gjøre det lettere å bli kåt. Det kan også være en fordel å ha sex første gang med en person du kjenner godt og stoler på. Da er det lettere å gå rolig fram, og vente til dere er trygge sammen.

Få det unnagjort?

Andre igjen synes det er best om første gang er et one night stand, slik at de bare blir ferdig med det. Noen velger en forhåndsavtalt greie med en venn, også det for å få det unnagjort. De kan føle at de vil bli innviet i hva dette alle snakker om er - selv om de ikke har en kjæreste.

Du bestemmer

Uansett hvordan du velger å debutere, er det aller viktigste at det skjer når DU har lyst og føler deg klar. Du skal ikke la deg presse til det eller bekymre deg for hva den andre tenke hvis du sier nei..

Ingen er verdensmester første gang

Det er veldig forskjellige når man føler seg klar for sex, men alle er usikre første gangen uansett hvor gamle de er. Ikke bare skal du gjøre noe du aldri har gjort før, men det er også en situasjon der du er mer eller mindre naken - både fysisk og psykisk.

Å være naken og intim med et annet menneske, kan føles både flaut og skummelt. Det går an å forberede seg ved å lese i nettet og på bøker. Men da er det viktig å være kritisk. Husk at porno ikke er det samme som vanlig sex. Du kan lese mer om det her på ung.no.

Det er også en god forberedelse at du kjenner din egen kropp godt, og vet hva som er deilig for deg. Utforsk, undersøk og nyt egen kropp.

Men når vet du at du er klar?

Her er det ingen fasit, men det kan være lurt å tenke over at første gang du har sex er noe du aldri vil glemme. Det vil være et helt spesielt minne.

Vennene kan ha gjort det, prate om det og kanskje presse litt på, men du er ikke nødvendigvis klar selv om de er det. Du er heller ikke nødvendigvis klar selv om kjæresten din er det og gjerne vil prøve.

Hvis du er på fest og har drukket litt og du lar deg rive med selv om du egentlig hadde tenkt å vente, så er nok heller ikke det å være klar.

Kanskje er det lurt å lage deg noen regler for deg selv? For eksempel at du skal vente til du er 16 eller 18 år, at du skal ha hatt samme kjæreste en stund, eller at du ikke skal gjøre det når du er beruset. Da er det lettere å ikke la deg rive med, for så å angre etterpå.

Er kroppen moden for sex?

Så lenge gutten har ereksjon er det fysisk mulig å gjennomføre samleie, og for en jente er det mulig uavhengig av om hun har fått mensen eller ei. Husk at kondom er viktig også hvis du er sent utviklet, for du vet ikke akkurat når det første egget løsner - eller når det begynner å komme litt sædceller.

Resultatet av et samleie kan være flere ting. I et heterofilt forhold er det viktig å huske på at jenta faktisk kan bli gravid, selv om det er første gang dere ligger sammen. Å måtte velge mellom å ta abort eller å beholde et barn og bli foreldre i ung alder, kan være en avgjørelse dere må være forberedt på å ta. Å ha tenkt gjennom dette og bruke prevensjon, er en del av det å være moden nok.

En annen konsekvens kan være smitte av kjønnssykdommer, med oppfølging av det med undersøkelse, behandling og beskjed til partner. Å bruke kondom og å teste seg for kjønnssykdommer viser også ansvarlighet og modenhet.

Konsekvenser ved å starte tidlig med sex kan også gjøre noe med ditt eget rykte, og noe det er lurt å tenke over.

Hvordan er første gang?

Det første samleiet vil kanskje ikke være det beste samleiet du vil oppleve, men det gjør ikke nødvendigvis vondt heller. Hvis jenta ikke har hatt sex tidligere, vil skjedekransen (tidligere kalt jomfruhinna) ofte være litt trang. Da kan det være litt ubehagelig når penis trenger inn, både for gutten og for jenta.

Muskelspenninger rundt skjeden kan også gjøre det trangt. Dette kan være et problem hvis situasjonen er stressende og jenta blir anspent og nervøs. Hastverk og stress kan også gjøre at jenta ikke blir ordentlig våt og opphisset. Da vil det ikke bli nok naturlig glidemiddel.

Det første samleiet vil nok ikke være så langvarig - kanskje bare noen sekunder. Det kan komme litt blod hos noen under det første vaginale samleiet. Som regel skyldes det små rifter i skjedekransen eller blødning fra et annet sted i skjeden.

En avslappet, trygg situasjon og god tid er lurt for at det første samleiet skal bli den gode opplevelsen du ønsker deg. Husk også at det er sjelden en jente opplever orgasme under det første samleiet.

Noen jenter lurer på om de bør "ta jomfruhinnen" før første samleie, for eksempel med fingrene eller med en dildo. Det er ikke nødvendig, men det er en mulighet å forsøke med en dildo eller liknende hvis du er redd for at det skal være vondt og blø første gangen. Andre vil helst at jomfrudommen skal tas ved første samleie.

Fortsatt jomfru?

Mange lurer på om de fortsatt kan kalle seg "jomfru" hvis de har hatt oralsex, runking eller fingring. Svaret blir da opp til hver enkelt.

Den mer medisinske definisjonen på ikke å være jomfru lenger, er om penis har vært inne i jentas skjede. Mange vil si at en person ikke er jomfru mer etter oralsex, analt samleie eller etter at skjeden er penetrert av fingre eller en dildo.

Skrevet av sexolog i samarbeid med redaksjonen, ung.no.

Sist oppdatert: 14.09.2020

Offentlig og kvalitetssikret
NYTT: Å ha sex første gang er nytt, spennende og kanskje litt skremmende. Husk at ingen er verdensmester første gang. Illustrasjon: ung.no

Fakta

Sjekk vår "sexordliste" hvis det er ord og uttrykk du er usikker på.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Finn prevensjonen som passer deg

Det finnes mange forskjellige prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. Her kan du finne den prevensjonen som passer best for deg.

Selvtillit i senga

Er du sjenert og redd for å ikke være god nok i senga? Å bli tryggere på deg selv i slike situasjoner, vil gjøre sex til en bedre opplevelse for deg.

Kjærester koser, men den ene ser litt betenkt ut (colourbox.com)

Hvordan bruker du kondom?

Kondom brukes på penis under sex for å unngå graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner. Det er det eneste sikre prevensjonsmiddelet som gutter kan bruke.

Nærbilde av to hender som holder i hverandre med et kondom i midten.

Hva er samtykke til sex?

Samtykke til sex betyr å uttrykke et ønske om å ha sex. Lær deg å tyde den andres signaler og stopp hvis du er i tvil.

Aktuelt

Skal du fjerne hår eller ikke?

Du bestemmer selv om du vil fjerne hår på kroppen og i ansiktet eller ikke. Her får du noen tips og råd om hårfjerning.

Tegning av gutt på badet som har barbert seg på halve kroppen. Illustrasjon: ung.no

Alarmtelefonen har døgnåpen chat

Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet.

Holder mobil med Alarmtelefonen 116111 åpent (foto: ung.no)

Små og store penisplager

Svie, nupper, blemmer eller kløe? Plager med penis som ikke har vært der før? Noe er helt ufarlige og forsvinner av seg selv mens annet bør kanskje vurderes av lege.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox