Alt om analsex

Hvor vanlig er det egentlig å ha analsex, og hva er viktig å huske på hvis du vil prøve det?

Jente holder et kondom (colourbox.com)
GOD GLID: Renslighet, kondom og godt med glidekrem er viktig å huske på hvis dere ønsker å utforske analsex. Foto: Colourbox

Mange forbinder analsex med anal penetrering av rumpehullet (anus), men analsex kan også være lett kiling på den følsomme sonen rundt anus.

Hvor vanlig er det?

Tall fra Helse- og omsorgsdepartementet viser at bi- og homoseksuelle har analsex oftere enn heterofile. Biseksuelle og homoseksuelle har analsex henholdsvis 1 og 1,3 ganger i måneden. Heterofile par har analsex i gjennomsnitt 0,2 ganger i måneden.

Er det vondt?

Dere må gå rolig fram og være forsiktige. Ta det gradvis, smør godt (glidemiddel) og bruk kondom. Det aller viktigste er imidlertid at begge to ønsker å prøve, og at dere prøver på hverandre. Hvis du eller partneren din ikke vil bli stimulert analt, klarer ikke ringmuskelen i analåpningen slappe av og åpne seg. Da blir de umulig eller veldig vondt å føre noe inn.

Kort oppsummert er det fem ting som er veldig viktig hvis du og partneren din vil teste ut analsex:

  1. Begge må ønske det
  2. Vær forsiktige
  3. Smør godt
  4. Husk på hygienen
  5. Bruk kondom

Rumpehullet kan kjærtegnes fra å være stramt og lukket til å bli glattere og gradvis åpent. For å åpne analåpningen gradvis, så gjelder her som overalt ellers på kroppen; forsiktig kyss, blås og lette berøringer.

Hvis den du kjærtegner er trygg på deg, så føles det antakelig både fint, deilig og tilfredsstillende. Hvis du kjærtegner for hardt, for fort eller for tørt med en finger på rumpehullet, vil ringmuskelen knipe seg sammen. Da vil penetrering, selv bare med en lillefinger, være vondt.

Forsikre deg først om at alt er rent. Husk at det du gjør med partneren din, bør du være åpen for at partneren din kan gjøre med deg. Hvis du vil at den andre skal tillate anale kjærtegn eller penetreringer, så bør det være gjensidig tilbake. Ikke krev mer av andre enn deg selv!

Stopp hvis det gjør vondt

Men det er fort gjort å feile og at det gjør vondt. Det kan bli så vondt at partneren din aldri vil prøve det igjen hvis du ikke tar hensyn. Analsex skal ikke på noe tidspunkt være smertefullt, enten du bruker finger, dildo eller penis.

Det kan også bli skader som rifter i endetarmsåpningen og indre skader. Hvis du eller partneren din opplever smerte, bør dere slutte eller ta en pause.

Smøring og stillinger

Smøring er også en viktig forutsetning for å lykkes med analsex. Rumpehullet produserer ikke fuktighet selv, så masse smøring er nødvendig for å få til en behagelig opplevelse for dere begge.

Skal du kjærtegne analåpningen, er det noen stillinger som gjør det enklere enn andre. Alle stillinger som ligner på det å sitte på do eller i en hoppbakke gjør det lettere å kjærtegne den ytre delen av rumpehullet.

Det er en sving i endetarmen som er viktig å ikke støte mot, for det føles ofte vondt. Å kjærtegne eller penetrere analåpningen i sideleie er ofte vanskelig og krevende, fordi rumpeballene klemmer åpningen sammen. Det kan gjøre det både trangt og ubehagelig. Jo mer du har bena fra hverandre og knærne opp mot magen, jo lettere er det for rumpehullet å åpne seg.

Prostata for gutter

Gutter som ønsker å prøve analsonen kan ha en liten fordel fordi de har prostatakjertelen nær endetarmen. Prostata er en følsom kjertel, og med god stimulering kan den bli så tilfredsstilt at du oppnår nytelse og orgasme.

Hygiene og beskyttelse

Hygiene er alltid viktig hvis du vil prøve analsex. Hvis penis, dildo eller finger skal inn i endetarmen, er det veldig lurt å bruke kondom. Denne må du også huske på å bytte før du eventuelt putter penis, dildo eller finger inn i munn eller skjede.

Hvis du får bakterier fra endetarmen inn i skjeden eller munnen, kan du få infeksjoner. Jenter er også ekstra følsomme for å få urinveisinfeksjon når mikrober fra endetarm kommer i kontakt med urinrørsåpningen.

Bruker du kondom er du også beskyttet mot kjønnssykdommer. Det er også lettere å holde finger, buttplugg, dildo eller penis ren hvis du bruker kondom. Husk alltid å rengjøre sexleketøy godt etter bruk hvis du har brukt slike.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 23.09.2020

Offentleg og kvalitetssikra
Jente holder et kondom (colourbox.com)
GOD GLID: Renslighet, kondom og godt med glidekrem er viktig å huske på hvis dere ønsker å utforske analsex. Foto: Colourbox
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Tips for bra sex

Sex er mye mer enn samleie. Fingring, onanering, beføling og suging er også sex. og mye annet. For å få best nytelse, er det viktig at du er kjent med- og trygg på kroppen og seksualiteten din

Et par kysser (colourbox.com)

Hva er samtykke til sex?

Samtykke til sex betyr å uttrykke et ønske om å ha sex. Lær deg å tyde den andres signaler og stopp hvis du er i tvil.

Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente