Oralsex og munnsex

Lurer du på hva som er forskjellen på oralsex og munnsex? Har du lyst til å forsøke oralsex med partneren din, men vet ikke hvordan?

Sist oppdatert: 09.06.2021 Av: sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Intimitet mellom to unge jenter i undertøy.
VARIASJON: Hvis begge vil, er munnsex og oralsex en fin måte å variere på i senga. Foto: We vibe/Unsplash

Mange bruker begrepene munnsex og oralsex om hverandre. Det er nesten samme sak, men bare nesten.

Her er skillet mellom de to:

  • Munnsex: kysse, suge og slikke over hele kroppen.
  • Oralsex: kysse, suge og slikke på partners kjønnsorgan og anus (rimming).

Munnsex – over hele kroppen

Mange synes munnsex er en fin måte å berøre og stimulere hverandre på.

Noen finner spesielle områder på kroppen der partneren synes det er godt å bli stimulert med munn og tunge. Andre forflytter seg over hele kroppen.

Det er mange forskjellige deler av kroppen som er ekstra følsomme, og som kan være deilig å berøre med munnen og tungen.

En del ønsker ikke av ulike grunner å ha oralsex, men foretrekker munnsex. Det kan være fordi de synes eller er redd for at kjønnsorganet lukter eller smaker. I så fall kan det være en god ide å starte med en dusj.

Oralsex – på kjønnsorgan eller anus

Når munnsexen utelukkende utføres på kjønnsorganet eller anus, kalles det altså oralsex.

Hos jenter kan klitoristuppen være følsom for direkte stimulering, men mange liker det. Noen synes det er deiligst hvis tungespissen bare berører området rundt klitoris.

Andre vil heller ha hele munnen presset mot kjønnsorganet og at tungen beveger seg saktere (som om du slikker is). Du kan også suge klitoristuppen, klitorisforhuden og de indre kjønnsleppene. Noen liker at du har en finger inn i skjeden samtidig som du slikker eller suger.

Hos gutter er strengen på undersiden av penishodet ofte det mest følsomme området på penisen, og mange gutter liker at du slikker akkurat der. Også urinrørsåpningen kan være deilig sted å bruke tungen.

Ellers kan du suge ved å føre penis inn i munnen. Noen er redd for å brekke seg om penis kommer for langt bak i halsen. Det kan forhindres ved at du holder en hånd rundt penis som fungerer som en stopper for at penis ikke kommer lengre inn enn du klarer.

Du kan også samtidig føre hånda opp og ned langs penisskaftet for å stimulere den delen du ikke klarer å ta inn i munnen. Noen synes det er godt om du koser med ballene og klemmer forsiktig på testiklene mens du suger på penishodet.

Et godt tips er å følge med på om den du har oralsex med liker det som skjer. Lytt og se reaksjonene. Prøv å variere tempo og styrke, og ulike steder.

Ikke minst må du forsikre deg om at begge to vil ha oralsex. Ikke alle liker oralsex, enten det er å gi eller å få. Husk at all sex må være frivillig.

Blowjob

Blowjob er et begrep hentet fra porno, og som innebærer oralsex fram til gutten får sædutløsning.

Det er mange som ikke liker å få sæd i munnen, enten på grunn av konsistensen eller smaken. Da kan dere bli enige om at du får et signal før utløsningen kommer, slik at du rekker å ta vekk munnen.

Andre synes ikke det gjør noe å få sæd i munnen som de enten svelger eller spytter ut. Det er ikke farlig å svelge sæd. Det har ofte en litt salt smak.

69-stillingen

Når to personer gir hverandre oralsex samtidig, kalles det for 69-stillingen. Det kan være to jenter, to gutter, eller en jente og en gutt.

Det kan vøre fint å få oralsex samtidig som du gir, så slipper dere å vente på tur. Andre synes det blir vanskelig å konsentrere seg om både å få og gi samtidig. Her er bare å prøve seg fram for å finne ut hva du foretrekker.

Oralsex og smitte?

Enkelte seksuelt overførbare infeksjoner kan smitte ved oralsex. Det mest vanlige å bli smittet med er Herpes. Men også gonoré og visse andre kan utgjøre en risiko. Herpesutbrudd rundt munnen kan smitte til kjønnsorganet.

Hvis du ikke vet om partneren din er smittet med en seksuelt overførbar infeksjon, er det anbefalt å bruke kondom på penisen eller slikkelapp på jentas kjønnsorgan eller om du skal slikke anus.

Er jeg jomfru etter oralsex?

Mange lurer på om de kan kalle seg jomfru etter å ha hatt oralsex med en annen. "Å være jomfru" er et uklart begrep, men for de fleste innebærer det at man ikke har hatt samleie med noen, det vil si ikke gjennomført penetrerende sex.

Har du utelukkende oralsex med en annen, har du ikke gjennomført et samleie. Men du har hatt sex med en annen. Om du vil definere deg som jomfru eller ikke etter oralsex, er med andre ord egentlig opp til deg selv og hvordan du tenker rundt det.

Intimitet mellom to unge jenter i undertøy.
VARIASJON: Hvis begge vil, er munnsex og oralsex en fin måte å variere på i senga. Foto: We vibe/Unsplash

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider