Har du mista bankkortet ditt?

Hvis du mister du, glemmer igjen eller blir frastjålet bankkortet ditt, er det greit å vite hva du skal gjøre.

Sist oppdatert: 18.05.2020 Av: Redaksjonen, ung.no

Bankkort mistet på gulvet (foto: ung.no)
SPERR KORTET: Har du mistet bankkortet er det viktig at du sperrer kortet ditt så raskt som mulig, slik at ingen kan tappe kontoen din for penger.

Sperr kortet!

Hvis du har mistet eller blitt frastjålet bankkortet ditt, er det viktigste å få sperret kortet ditt så fort som mulig. Jo fortere du gjør dette, jo mindre er sjansen for at noen misbruker det.

For å sperre kortet ditt går inn på nettsiden til banken din. De aller fleste har en tjeneste eller knapp der du kan gjøre dette - eller så har de et telefonnummer du kan ringe for å få gjort dette.

Finner du det ikke med det samme, kan du søke på "sperre kort". Du kan også starte chat-funksjonen som de fleste banker har tilgjengelig, og få instruksjoner og hjelp til hvordan du kan sperre kortet ditt.

De fleste banker har også informasjon om hvordan du kan låse opp kortet igjen, dersom du skulle være så heldig å finne det igjen.

Hvordan bestiller jeg nytt kort?

Hvis du ikke finner igjen kortet ditt må du bestille et nytt et. På bankens nettside skal du finne informasjon om dette - og om det koster noe. Pengene dine vil fortsatt være på den samme kontoen som det gamle kortet gikk til.

Er du i utlandet?

Er du på ferie i utlandet, er det alltid lurt å ha med seg et ekstra kort eller kontanter i tilfelle du må sperre kortet ditt. Da er det lurt å oppbevare disse kortene forskjellige steder.

Gå inn på sidene til banken din og sperr kortet så fort som mulig.

Hvem dekker tapet?

Hvis du selv tok ut penger rett før kortet ble misbrukt, er det sannsynlig at tyven fikk tak i koden din ved å kikke over skulderen din. Da må du som regel betale en mindre egenandel, mens resten av tapet dekkes av banken din. Det er fordi det ikke regnes som uforsiktig eller din feil.

Blir ikke banken og kunden enige om hvem som skal dekke tapet, havner saken i Bankklagenemnda. Er bankklagenemda enig med banken i at du har opptrådt uforsiktig, kan egenandelen fort bli svært høy.

Dersom de mener du bevisst har latt kortet bli misbrukt av andre, må du betale alt selv (finansavtaleloven).

Ikke oppbevar kort og kode sammen

Du bør aldri Oppbevare pin-koden din sammen med kortet! Lærer du deg koden utenat, slipper du å tenke på at andre kan få tak i et sted du har skrevet den ned. Uansett hvor lur du er, er som regel tyvende enda lurere.

Forsiktig med nettbank på ferie

Bruker du nettbanken din også på ferie, f.eks. på nettkafé eller på hotellets datamaskiner, må du huske å logge deg ut. Da kan ikke nestemann som bruker maskinen etter deg misbruke kontoen din. Pass også på at ingen smugkikker på skjermen din.

Ti gode råd for kortbruk

  1. Skjul inntastingen av PIN-koden, og ikke la noen titte over skulderen din.
  2. Bruk regionsperre når det er mulig. Det betyr at kortet ikke vil fungere steder du har valgt ut.
  3. Ikke motta "hjelp" fra andre når du skal betale i kassa eller ved minibanken.
  4. Følg med på kontoen din og meld straks fra til banken hvis du oppdager unormale transaksjoner (uttak du ikke kjenner til).
  5. Ha gjerne sparepengene på en annen konto i banken enn kortkontoen.
  6. Er du på reise, kan det være lurt å ha to kort som du oppbevarer på forskjellige steder.
  7. Sjekk at totalbeløpet i betalingsterminalen er riktig.
  8. Kortet må oppbevares slik at kort og PIN-kode ikke blir gjort tilgjengelig for andre.
  9. Lær deg PIN-koden utenat, og ikke del den med andre.
  10. Hvis kortet ditt blir borte må du melde fra til banken din så fort som mulig.
Bankkort mistet på gulvet (foto: ung.no)
SPERR KORTET: Har du mistet bankkortet er det viktig at du sperrer kortet ditt så raskt som mulig, slik at ingen kan tappe kontoen din for penger.
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Forbruker

Les mer

Økonomien din

Les mer