Sjalusi og mistenksomhet - kjærlighetens bakside?

Sjalusi kan være som en liten djevel som gnager og fyller deg med vonde følelser. Det kan komme av at du selv har blitt sviktet, eller at du er redd for at du kan bli det.

Av ungdomsjournalist i ung.no

Sist oppdatert: 06.04.2020 Av: Ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no

Sjalu jente ser på gutt og jente som prater sammen (colourbox.com)
SJALU: Å være sjalu er noe de fleste har kjent på, og det er ikke noen god følelse. Hvordan kan du takle det?

Sjalusien kan også dukke opp selv om fornuften sier deg at det ikke er noen grunn til det. Alle mennesker opplever følelsen en eller flere ganger.

Hvorfor blir man sjalu?

Litt sjalusi kan være sunt. Det betyr antakelig bare at du er forelska og hater tanken på å miste kjæresten din til noen andre. Men den usikkerheten som gnager og gnager, handler egentlig om selvtillit.

Du må tro at du er likestilt kjæresten din og tørre å stole på at du er en person som fortjener å bli elsket.

Det handler også om å stole på andre. Når vi er forelsket blir vi tynnhudede og sårbare. Derfor kan tilliten til oss selv og andre settes på prøve.

Hvis du ikke stoler på kjæresten din, er det lett å bli mistenksom og dermed ha et behov for å lete etter bevis for at kjæresten faktisk elsker deg og vil være sammen med deg.

Det blir antakeligvis veldig slitsom for både deg selv og kjæresten din etter hvert, og vil sannsynligvis føre til at en av dere ikke orker mer.

Det er lov å snakke om det

Det kan være lurt å snakke med kjæresten din og fortelle hvordan du føler det. Sannsynligvis merker han eller hun at du er usikker.

Det er selvfølgelig en sjanse for at mistanken din stemmer, og at kjæresten din har blitt forelsket i noen andre, eller har mistet følelser for deg. Selv om det er noe det kan være veldig vondt å få høre, vil det antakelig likevel være bedre for dere begge å få pratet om det. Da kan dere enten jobbe dere igjennom det, eller avslutte forholdet.

Sannheten er tross alt stort sett alltid bedre enn usikkerheten.

Hvis kjæresten din derimot forsikrer deg om at alt er i skjønneste orden med dere to, så bør du prøve virkelig hardt å stole på dette.

Kjæresten din får ikke gjort noe mer enn å fortelle deg dette, og du får ikke gjort noe mer enn å stole på han/henne.

Tillit er avgjørende for at et forhold skal fungere, og ingen av dere vil holde ut i lengden hvis dere ikke klarer å stole på hverandre.

Ingen forsikring

Tenk så godt det ville ha vært om kjæresten kunne skrevet under på et evig troskapsløfte slik at du aldri trengte å være usikker på om han eller hun ville være sammen med deg mer.

Men i kjærlighet finnes det ingen forsikringer eller evighetsløfter. Du kan bare være så modig som du tør, og kjenne på følelsene og ta imot kjærligheten, til tross for at du noen ganger kan kjenne stikk av sjalusi.

Prøvd å ikke sammenligne deg selv med jenter eller gutter som du mener er penere, tynnere, har større muskler eller hva det måtte være enn deg selv. Kjæresten din liker deg av mange årsaker - fordi du er nettopp deg - og det er mer enn bra nok.

Typiske sjalusisituasjoner

  • I starten av forholdet

I starten av et forhold kan det være lett å føle på det å være sjalu. Kanskje kan dere snakke om hva dere legger i å være kjærester og hvor grensene deres går? Slik blir dere mindre usikre og kan få det enda bedre sammen.

  • Aldersforskjeller

Aldersforskjell kan bety litt i ungdomsårene. Har du en kjæreste som er gammel nok til å dra på byen, mens du ikke er det, har det lett for å oppstå vanskelige situasjoner. Det er fort gjort å fantasere om hvordan det er ute, hvem kjæresten snakker med, hvem han/hun danser med osv.

  • Ute med vennegjengen

Andre ganger er det kanskje vennegjengen som skal samles. Kanskje skal man på hyttetur eller på festival eller på sydentur over flere dager. For den som sitter igjen hjemme, kan det nok være vanskelig ikke å bli litt sjalu.

Prøv å snu situasjonen på hodet. Hvis det var du som var på tur med gode venner, så hadde du vært opptatt av å ha det gøy sammen med dem. Sånn er det mest sannsynlig for kjæresten din også.

Det er, tross alt, veldig viktig å ta vare på venner, selv om dere har blitt kjærester.

  • Kjæresten ringer ikke som avtalt

Hvis kjæresten ikke ringer eller kommer når han eller hun sier det, prøver man ofte å finne svar på hvorfor.

Husk at fantasien ofte er langt verre enn virkeligheten, og at det mest sannsynlig har en helt naturlig forklaring.

Hva kan du gjøre?

Det er ikke lett eller godt å være sjalu - verken for deg eller kjæresten din. Men det finnes noen ting du kan gjøre for å prøve å få bukt med sjalusien.

  • Fortell deg selv at du er fin og at kjæresten din har VALGT å være med deg. Husker du hvem du var da dere først begynte å flørte? Det er den personen kjæresten din forelsket seg i, prøv å bevare de følelsene.
  • Fortell deg selv at kjæresten din er HELDIG som får være sammen med deg. Dere er likestilte i forholdet, ikke opphøy kjæresten din til noen som er mye bedre enn deg selv.
  • Ring en venn og snakk om det, dere er garantert flere som har følt på sjalusi. Gjør også gjerne noe aktivt, det er når man sitter alene med tankene at sjalusien kan ta overhånd.
  • Fokuser på deg selv, dine venner, din familie, dine interesser og ditt liv. Mange har en tendens til å bli veldig opptatt av kjærestens liv og om kjæresten har de rette følelsene osv. Prøv heller å ha fokus på å ta vare på vennene dine og fritidsinteressene dine, så skal du se at også forholdet nyter godt av det.
  • Det er lov til å si unnskyld om du har oppført deg urettferdig overfor kjæresten din, og det er også lov å prate sammen om vanskelige situasjoner. Prøv imidlertid å ha fokus på at DU synes dette er vanskelig, og ikke hva han/hun eventuelt gjør galt.

Hvordan unngå at kjæresten blir sjalu?

  • Prøv å sette deg inn i den andres situasjon, og oppfør deg slik du vil at kjæresten skal oppføre seg med andre.
  • Hvordan vil du selv at kjæresten skal omtale andre gutter eller jenter? Det er for eksempel ikke veldig hyggelig å høre masse positivt om en kjæresten har snakket med ute, hvor fin kropp hun/han har, hvor flott håret hans/hennes er og hvor mye du lo av vitsene hans/hennes. Ikke snakk om andre som om de er bedre enn kjæresten din.
  • Møt hverandres venner, så vet dere også hvem dere bruker tid sammen med når dere ikke er sammen.

Hvor mye sjalusi bør du tåle fra kjæresten?

  • Liker ikke kjæresten din at du snakker med noen av det motsatte kjønn?
  • Liker ikke kjæresten din at du er sammen med andre?
  • Prøver kjæresten din å bestemme hvilke klær du skal gå i?

Alle disse punktene er faresignaler du bør være obs på.

Selv om det er helt naturlig å føle sjalusi nå og da, er det ikke godt for verken deg eller kjæresten din at det går for langt.

Opplever du at kjæresten er sjalu på en måte som får deg til å føle deg fanget eller at du ikke får si eller gjøre det som er naturlig for deg, må du si ifra at dere ikke kan ha det sånn. Kjærester skal ha det godt sammen, og man skal ikke føle seg kneblet eller fanget i et forhold.

Prat med venner, familie, helsesykepleier på skolen eller lignende hvis du opplever at kjæresten din begrenser deg på noen som helst måte!

Stengt

ForholdVold
Sjalu jente ser på gutt og jente som prater sammen (colourbox.com)
SJALU: Å være sjalu er noe de fleste har kjent på, og det er ikke noen god følelse. Hvordan kan du takle det?

Stengt

ForholdVold

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?