Noe som plager deg i forholdet? Snakk om det!

For at et forhold skal fungere, er det viktig å kunne snakke med hverandre. Det gjelder både det som er fint og det som er vanskelig.

Sist oppdatert: 11.02.2020 Av: Ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no

Klein stemning mellom tenåringsgutt og -jente som ser rett i kamera.
DÅRLIG STEMNING: Hvis det er noe som plager deg i forholdet, er det viktig at du snakker med kjæresten din om det. (Foto: Pexels / Olia Danilevich)

Det er ikke godt å føle at du ikke blir forstått av den du er glad i. Det er heller ikke godt å føle seg usikker. Derfor er det lurt å være åpne med hverandre i et forhold, og ta det opp hvis noe bekymrer, plager eller irriterer deg.

Ikke vent for lenge

Hvis det er noe som plager deg, er det lurt å snakke om det så tidlig som mulig. Om du tar deg selv i å irritere deg over noe, bli såret eller usikker av samme grunn, gang etter gang, er det viktig å si ifra før det går for lang tid.

Om du ikke tar det opp, kan det være at stemningen mellom deg og kjæresten din blir dårlig og det er lett å begynne og krangle om andre ting. Det er bedre å gjøre kjæresten din oppmerksom på hva som faktisk er problemet, slik at han eller hun har en mulighet til å gjøre noe med det.

Ingen er tankelesere

Det er viktig å huske på at ingen er tankelesere. Kjæresten din er nok ikke klar over at du tenker på, eller irriterer deg over, de tingene du gjør hvis du ikke sier ifra. Derfor kan du heller ikke forvente at ting skal bli bedre hvis du ikke gir beskjed.

Tenk gjennom hva du vil ta opp

Før du skal snakke om noe, er det lurt å være litt forberedt på hva du vil si. Tenk gjennom hva du føler før du tar det opp. Hvis du ikke gjør det, kan det være du ender opp med å si ting på feil måte, eller trekke inn ting som ikke er relevant. Det kan føre til mer krangling, eller at kjæresten din blir såret eller lei seg.

Tenk derfor gjennom hva det er du vil ta opp, og hvordan du ønsker å si det.

Si ting på en ordentlig måte

For at en samtale skal være god og konstruktiv, er det viktig at dere snakker til hverandre med respekt og ikke på en måte som kan oppleves anklagende eller sint. Hvis du for eksempel kjenner mye på sjalusi, og vil ta opp dette med kjæresten din, bør du tenke gjennom hvordan du skal sette ord på følelsene dine på forhånd.

I stedet for å si «du flørter alltid med alle andre», er det bedre å si «noen ganger opplever jeg at du gir andre mer oppmerksomhet enn du gir meg, og det gjør meg usikker». Det er to veldig forskjellige måter å ordlegge seg på, og det kan utgjøre en viktig forskjell.

I det første eksempelet vil kanskje kjæresten din oppleve deg som anklagende, og gå i forsvar fordi hen opplever seg urettferdig behandlet. I det andre tilfellet sier du derimot hvordan du opplever situasjonen, uten å anklage partneren din for noe. Det kan gjøre at kjæresten din lytter til deg, heller enn å gå i forsvar.

La kjæresten din komme til ordet

Det er også viktig at du lar partneren din komme til ordet. Når du legger frem noe du opplever som et problem, er det naturlig at kjæresten din får svare på dette og komme med sin oppfatning av situasjonen. Det er det viktig at kjæresten din får lov til.

Dere er to personer som er sammen om dette, men dere vil ikke alltid ha samme opplevelse av situasjonen. Derfor er det viktig at du prøver å lytte til og forstå partneren din når han eller hun forklarer hvordan ting ser ut fra hans/hennes ståsted.

Vis forståelse

Når kjæresten din snakker, er det fint å prøve å vise forståelse for det som blir sagt. Selv om du kanskje ikke er enig i alt, kan du prøve å sette deg inn i situasjonen og tenke etter hvordan partneren din opplever det.

Det er også større sannsynlighet for at du blir lyttet til selv når du er flink til å lytte til andre. Da går du på en måte frem som et godt eksempel, og viser at du er voksen nok til å ha en ordentlig samtale om det som er vanskelig.

Hva kan dere gjøre?

Når dere begge har fått ut det dere har på hjertet og snakket om hvordan dere opplever situasjonen hver for dere, er det viktig å komme med forslag til hva som kan gjøre situasjonen bedre.

Hva synes du selv hadde hjulpet? Hva synes kjæresten din kan være en god løsning? Dere er to om dette, og det er aldri kún en person sitt ansvar å sørge for at forholdet blir bedre. Begge må gjøre en innsats, og sammen komme med forslag til hva dere kan gjøre for få det bedre sammen.

Kjenn hverandres grenser

Det er også viktig at dere begge kjenner hverandres grenser og vet hva dere forventer av hverandre i forholdet. Både hva som er greit og ikke greit å gjøre, og om hvilke krav man kan stille til hverandre.

For eksempel er det ofte en dårlig idé å stille store ultimatum til den andre parten. Det vil si at det å be noen om for eksempel å kutte ut venner, hobbyer eller andre ting, sjeldent er noen god løsning. Prøv heller å snakke sammen, og kom til en enighet om hva man kan gjøre for at konflikten kan løses.

Stengt

ForholdVold
Klein stemning mellom tenåringsgutt og -jente som ser rett i kamera.
DÅRLIG STEMNING: Hvis det er noe som plager deg i forholdet, er det viktig at du snakker med kjæresten din om det. (Foto: Pexels / Olia Danilevich)

Stengt

ForholdVold

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?