Noe som plager deg i forholdet? Snakk om det!

For at et forhold skal fungere, er det viktig å kunne snakke med hverandre. Det gjelder både det som er fint og om det som er vanskelig, skriver ungdomsjournalist Julie.

Trist jente krangler med kjæresten (www.colourbox.com)
SNAKK SAMMEN: Hvis det er noe som plager deg i forholdet, er det viktig at du snakker med kjæresten din om det.

Det er ikke godt å føle at du ikke blir forstått av den du er glad i. Det er heller ikke godt å føle seg usikker. Derfor er det lurt å være åpne med hverandre i et forhold, og ta det opp hvis noe bekymrer, plager eller irriterer deg.

Ikke vent for lenge

Hvis det er noe som plager deg, er det lurt å snakke om det så tidlig som mulig. Om du tar deg selv i å irritere deg over noe, bli såret eller usikker av samme grunn, gang etter gang, er det viktig å si ifra før det går for lang tid.

Om du ikke tar det opp, kan det være at stemningen mellom deg og kjæresten din blir dårlig og det er lett å begynne og krangle om andre ting. Det er bedre å gjøre kjæresten din oppmerksom på hva som faktisk er problemet, slik at han eller hun har en mulighet til å gjøre noe med det.

Ingen er tankelesere

Det er viktig å huske på at ingen er tankelesere. Kjæresten din er nok ikke klar over at du tenker på eller irriterer deg over de tingene du gjør, hvis du ikke sier ifra. Derfor kan du heller ikke forvente at ting skal bli bedre hvis du ikke sier ifra.

Tenk gjennom hva du vil ta opp

Før du skal snakke om noe, er det lurt å være litt forberedt på hva du vil si. Tenk gjennom hva du føler før du tar det opp. Hvis du ikke gjør det, kan det være du ender opp med å si ting på feil måte, eller trekke inn ting som ikke er relevant. Det kan føre til mer krangling, eller at kjæresten din blir såret eller lei seg.

Tenk derfor gjennom hva det er du vil ta opp, og hvordan du ønsker å si det.

Si ting på en ordentlig måte

For at en samtale skal være god og konstruktiv, er det viktig at dere snakker til hverandre med respekt og ikke på en måte som kan oppleves anklagende eller sint. Hvis du for eksempel kjenner mye på sjalusi og vil ta opp dette med kjæresten din, bør du tenke gjennom hvordan du skal sette ord på følelsene dine på forhånd.

I stedet for å si «du flørter alltid med alle andre», er det bedre å si «noen ganger opplever jeg at du gir andre mer oppmerksomhet enn du gir meg, og det gjør meg usikker». Det er to veldig forskjellige måter å ordlegge seg på, og det kan utgjøre en viktig forskjell.

I det første eksempelet vil kanskje kjæresten din oppleve deg som anklagende, og gå i forsvar fordi han eller hun opplever seg urettferdig behandlet. I det andre tilfellet sier du derimot hvordan du opplever situasjonen, uten å anklage partneren din for noe. Det kan gjøre at kjæresten din lytter til deg, heller enn å gå i forsvar.

La kjæresten din komme til ordet

Det er også viktig at du lar partneren din komme til ordet. Når du legger frem noe du opplever som et problem, er det naturlig at kjæresten din får svare på dette og komme med sin oppfatning av situasjonen. Det er det viktig at kjæresten din får lov til.

Dere er to personer som er sammen om dette, men dere vil ikke alltid ha samme opplevelse av situasjonen. Derfor er det viktig at du prøver å lytte til og forstå partneren din når han eller hun forklarer hvordan ting ser ut fra hans/hennes ståsted.

Vis forståelse

Når kjæresten din snakker, er det fint å prøve å vise forståelse for det som blir sagt. Selv om du kanskje ikke er enig i alt, kan du prøve å sette deg inn i situasjonen og tenke etter hvordan partneren din opplever det.

Det er også større sannsynlighet for at du blir lyttet til selv når du er flink til å lytte til andre. Da går du på en måte frem som et godt eksempel, og viser at du er voksen nok til å ha en ordentlig samtale om det som er vanskelig.

Hva kan dere gjøre?

Når dere begge har fått ut det dere har på hjertet og snakket om hvordan dere opplever situasjonen hver for dere, er det viktig å komme med forslag til hva som kan gjøre situasjonen bedre.

Hva syntes du selv hadde hjulpet? Hva syntes kjæresten din kunne vært en god løsning? Dere er to om dette, og det er aldri kún en person sitt ansvar å sørge for at forholdet blir bedre. Begge må gjøre en innsats, og sammen komme med forslag til hva dere kan gjøre for få det bedre sammen.

Kjenn hverandres grenser

Det er også viktig at dere begge kjenner hverandres grenser og vet hva dere forventer av hverandre i forholdet. Både hva som er greit og ikke greit å gjøre, og om hvilke krav man kan stille til hverandre.

For eksempel er det ofte en dårlig idé å stille store ultimatum til den andre parten. Det vil si at det å be noen om for eksempel å kutte ut venner, hobbyer eller andre ting, sjeldent er noen god løsning. Prøv heller å snakke sammen, og kom til en enighet om hva man kan gjøre for at konflikten kan løses.

Skrevet av Ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 11.02.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Trist jente krangler med kjæresten (www.colourbox.com)
SNAKK SAMMEN: Hvis det er noe som plager deg i forholdet, er det viktig at du snakker med kjæresten din om det.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hva kan du forvente av deg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Hvordan vet du om du forventer for mye? Hva bør du forvente av en kjæreste, og hva kan du forvente av deg selv?

Skrevet av ungdomsredaksjonen

Sjalusi og mistenksomhet - kjærlighetens bakside?

Sjalusi kan være som en liten djevel som gnager og fyller deg med vonde følelser. Det kan komme av at du selv har blitt sviktet, eller at du er redd for at du kan bli det.

Av ungdomsjournalist i ung.no

Sjalu jente ser på gutt og jente som prater sammen (colourbox.com)

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den desidert vanligste kjønnssykdommen i verden, antagelig fordi kondom ikke gir fullstendig beskyttelse. Det finnes en effektiv vaksine alle unge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)