Når er det greit å overnatte hos kjæresten?

Det er en deilig tanke å kunne krype tett inntil kjæresten om kvelden og få lov til å bli der hele natten. Foreldre kan sette en stopper for den drømmen, ofte fordi de syns det er for tidlig.

To tannbørstrer tett i tett i et tannglass (colourbox.com)
GREIT? Hvor gammel bør du være før du kan forvente at det er ok for foreldrene dine at du overnatter hos kjæresten din?


Frem til du fyller 18 år har foreldrene dine etter barneloven som utgangspunkt både rett og plikt til å ta avgjørelser på dine vegne i personlige forhold. Det finnes likevel flere begrensninger i dette utgangspunktet. For det første har du i alle tilfeller rett til å si din mening og til å bli hørt, og det skal legges stor vekt på meningen din (se barneloven § 31). Foreldrene dine skal også etter § 33 i barneloven gi deg stadig større selvbestemmelsesrett frem til du blir myndig.

Ulikt hva foreldre tillater

Det er altså ingen klar lov eller regel for dette, og det er ganske ulikt hva foreldre tillater. En vanlig grunn til å ikke tillate overnatting kan nok være at foreldrene deres syns det er litt tidlig å ha sex. Noen foreldre syns at de på en måte oppfordrer til sex hvis de tillater overnatting og noen syns det er vanskelig å forholde seg til at ungdommene har sex i deres hus.

Mange foreldre tillater overnatting etter at ungdommene har blitt 16 år, men slett ikke alle. Det spiller jo også inn om de føler de kjenner den som skal overnatte og om de syns det er fint at dere er kjærester. Noen tillater overnatting, men på hvert sitt rom. Noen tillater ikke overnatting hjemme, men tillater hytteturer o.l., mens noen tillater overnatting også mye før ungdommene blir 16 år, noen på samme rom, noen på hvert sitt.

Det er altså store forskjeller på hva man synes er greit. Det er nok uansett mer vanlig at foreldre tillater overnatting når begge ungdommene er over 16 år.

Foreldres bekymring og vurdering

Foreldre er nok ofte bekymret for at overnatting fører til sex. De må føle seg trygge på at overnattingen holder seg innenfor loven om seksuell lavalder og de ønsker antakelig ikke at det skal bli graviditet i ung alder.

Foreldre kan også syns det er et flaut eller ubehagelig tema å prate om, og velger da heller å si klart nei, fremfor å prate om når sex er OK og ikke OK, om prevensjon og om god og sikker sex. Noen tenker også på hva andre vil tenke og si hvis de tillater overnatting. Foreldre er også opptatt av at du får nok søvn, og det å ha kjæresten på overnatting kan tenkes å forstyrre søvnen. Aldersforskjell på deg og kjæresten kan også være noe foreldre tenke på, og som påvirker deres vurdering og valg.

Gode råd

Det kan være litt vanskelig å snakke med foreldre om overnatting og om at dere er ansvarlige i forhold til sex. Husk at foreldre ofte syns det er litt flaut å ta opp selv, så hvis DU er tydelig rundt hva du og kjæresten din tenker om dette, kan det åpne opp for litt mer prat og kanskje for aksept hos foreldrene.

  • Du kan presisere at dere ikke har tenkt på å ha sex, eventuelt at dere er flinke på å beskytte dere. Hvis de likevel ikke vil gi deg lov, har de altså rett til det - og husk at de gjør det fordi de er glade i deg og bekymret for deg.
  • Å la foreldrene dine blir godt kjent med kjæresten din er også veldig lurt. Ta med kjæresten hjem på ettermiddager og kvelder, be kjæresten på middag sammen med foreldrene dine og ta gjerne kjæresten med hvis du skal hjelpe til med noe hjemme.
  • Hvis dere ønsker å overnatte sammen, er det nok helg som er mest aktuelt, slik at det ikke går ut over søvn og skolearbeid.
  • Du kan oppfordre foreldrene dine til å prate med andre foreldre om dette så de kan finne ut hva som er normalt. Men det kan jo selvsagt slå begge veier, alt avhengig av hvem de prater med.
  • Hvis du har ventet en stund, så er det jo lov å spørre igjen. For eksempel kan en anledning der du skal være alene hjemme, være en mulighet for å spørre om kjæresten får lov å overnatte så du slipper å være alene.

Det kan også være en idé å prøve å få en klar beskjed om NÅR foreldrene dine mener det er greit å overnatte hos hverandre. Får du det, så vet du i hvert fall hva du har å forholde deg til, og får da prøve å forholde deg til det og heller glede deg over kjæresteforholdet og alle anledningene dere faktisk ER sammen.

Skrevet av Helsesykepleier i samarbeid med redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 10.02.2020

Offentleg og kvalitetssikra
To tannbørstrer tett i tett i et tannglass (colourbox.com)
GREIT? Hvor gammel bør du være før du kan forvente at det er ok for foreldrene dine at du overnatter hos kjæresten din?
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Når er du gammel nok?

Lurer du på når du kan ta båtførerprøven eller hvor gammel du må være for å jobbe? Her finner du en oversikt over viktige aldergrenser for når du er gammel nok.

Jente som kjører bil.

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Vi gir deg ti tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Mor og datter som snakker sammen.

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Synes du foreldrene dine er for strenge, at dere krangler for mye, eller at du bør få bestemme mer? Her er noen tips til deg.

Gutt som holder hodet i henda, ser fortvila ut.
Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)