Når er det greit å overnatte hos kjæresten?

Det er en deilig tanke å kunne krype tett inntil kjæresten om kvelden og få lov til å bli der hele natten. Foreldre kan sette en stopper for den drømmen, ofte fordi de syns det er for tidlig.

Sist oppdatert: 10.02.2020 Av: Helsesykepleier i samarbeid med redaksjonen, ung.no

To tannbørster i et tannglass
GREIT? Hvor gammel bør du være før du kan forvente at det er ok for foreldrene dine at du overnatter hos kjæresten din?


Frem til du fyller 18 år har foreldrene dine etter barneloven som utgangspunkt både rett og plikt til å ta avgjørelser på dine vegne i personlige forhold. Det finnes likevel flere begrensninger i dette utgangspunktet. For det første har du i alle tilfeller rett til å si din mening og til å bli hørt, og det skal legges stor vekt på meningen din (se barneloven § 31). Foreldrene dine skal også etter § 33 i barneloven gi deg stadig større selvbestemmelsesrett frem til du blir myndig.

Ulikt hva foreldre tillater

Det er altså ingen klar lov eller regel for dette, og det er ganske ulikt hva foreldre tillater. En vanlig grunn til å ikke tillate overnatting kan nok være at foreldrene deres syns det er litt tidlig å ha sex. Noen foreldre syns at de på en måte oppfordrer til sex hvis de tillater overnatting og noen syns det er vanskelig å forholde seg til at ungdommene har sex i deres hus.

Mange foreldre tillater overnatting etter at ungdommene har blitt 16 år, men slett ikke alle. Det spiller jo også inn om de føler de kjenner den som skal overnatte og om de syns det er fint at dere er kjærester. Noen tillater overnatting, men på hvert sitt rom. Noen tillater ikke overnatting hjemme, men tillater hytteturer o.l., mens noen tillater overnatting også mye før ungdommene blir 16 år, noen på samme rom, noen på hvert sitt.

Det er altså store forskjeller på hva man synes er greit. Det er nok uansett mer vanlig at foreldre tillater overnatting når begge ungdommene er over 16 år.

Foreldres bekymring og vurdering

Foreldre er nok ofte bekymret for at overnatting fører til sex. De må føle seg trygge på at overnattingen holder seg innenfor loven om seksuell lavalder og de ønsker antakelig ikke at det skal bli graviditet i ung alder.

Foreldre kan også syns det er et flaut eller ubehagelig tema å prate om, og velger da heller å si klart nei, fremfor å prate om når sex er OK og ikke OK, om prevensjon og om god og sikker sex. Noen tenker også på hva andre vil tenke og si hvis de tillater overnatting. Foreldre er også opptatt av at du får nok søvn, og det å ha kjæresten på overnatting kan tenkes å forstyrre søvnen. Aldersforskjell på deg og kjæresten kan også være noe foreldre tenke på, og som påvirker deres vurdering og valg.

Gode råd

Det kan være litt vanskelig å snakke med foreldre om overnatting og om at dere er ansvarlige i forhold til sex. Husk at foreldre ofte syns det er litt flaut å ta opp selv, så hvis DU er tydelig rundt hva du og kjæresten din tenker om dette, kan det åpne opp for litt mer prat og kanskje for aksept hos foreldrene.

  • Du kan presisere at dere ikke har tenkt på å ha sex, eventuelt at dere er flinke på å beskytte dere. Hvis de likevel ikke vil gi deg lov, har de altså rett til det - og husk at de gjør det fordi de er glade i deg og bekymret for deg.
  • Å la foreldrene dine blir godt kjent med kjæresten din er også veldig lurt. Ta med kjæresten hjem på ettermiddager og kvelder, be kjæresten på middag sammen med foreldrene dine og ta gjerne kjæresten med hvis du skal hjelpe til med noe hjemme.
  • Hvis dere ønsker å overnatte sammen, er det nok helg som er mest aktuelt, slik at det ikke går ut over søvn og skolearbeid.
  • Du kan oppfordre foreldrene dine til å prate med andre foreldre om dette så de kan finne ut hva som er normalt. Men det kan jo selvsagt slå begge veier, alt avhengig av hvem de prater med.
  • Hvis du har ventet en stund, så er det jo lov å spørre igjen. For eksempel kan en anledning der du skal være alene hjemme, være en mulighet for å spørre om kjæresten får lov å overnatte så du slipper å være alene.

Det kan også være en idé å prøve å få en klar beskjed om NÅR foreldrene dine mener det er greit å overnatte hos hverandre. Får du det, så vet du i hvert fall hva du har å forholde deg til, og får da prøve å forholde deg til det og heller glede deg over kjæresteforholdet og alle anledningene dere faktisk ER sammen.

To tannbørster i et tannglass
GREIT? Hvor gammel bør du være før du kan forvente at det er ok for foreldrene dine at du overnatter hos kjæresten din?

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?