Båtkjøring og aldersgrenser

Det finnes ingen aldersgrense for å kjøre båt, men det er begrensninger på hvor lang båt og hvor kraftig motor du kan ha. Les mer om det og båtførerbeviset.

To båter på Geirangerfjorden (colourbox.com)
BÅTFØRERPRØVEN: Aldersgrensen for å ta båtførerprøven er 14 år, men du må likevel ha fylt 16 år før beviset trer i kraft. Foto: Colourbox

Det finnes ingen nedre aldersgrense for å kjøre båt. Men er du under 16 år er det to krav som må være oppfylt for at du skal kunne kjøre båten.

  • Båten kan ikke være lenger enn åtte meter
  • Båten kan ikke ha større motor enn 10 hk (7,5 kw)

Større båter

Skal du kjøre fritidsbåt som er lenger enn åtte meter og/eller som har motor med effekt mer enn 25 HK, må du ha båtførerbevis. Det er Sjøfartsdirektoratet som har bestemt dette. Du kan lese mer om regler og båtførerbevis på lovdata.no

Båtførerprøven

Aldersgrensen for å begynne på båtførerprøven er 14 år. Men du vil ikke få beviset i hånda før du har fylt 16 år.

Det virker kanskje lett å kjøre båt, men vann er som regel i bevegelse og været kan skifte fort. Tåke, mørke, trange sund, snodige sjømerker, kompass, lanterner, seilbåter og fraktbåter kan by på problemer hvis du ikke vet hvordan du skal forholde deg til dem. Dette er ting du skal lære når du tar båtførerprøven.

  • navigasjon, navigasjonsinstrumenter
  • lanterner
  • nødsignal
  • sjøens trafikkregler
  • sjømannskap
  • sikker bruk av båt
  • håndtering av nødsituasjoner.

Prisen på kurset varierer fra sted til sted, så undersøk om skolen din tilbyr båtførerprøven - det kan du spare mye penger på. Sjøfartsdirektoratet har også en side med ofte stilte spørsmål om båtførerprøven.

Skrevet av redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 13.07.2021

Offentlig og kvalitetssikret
To båter på Geirangerfjorden (colourbox.com)
BÅTFØRERPRØVEN: Aldersgrensen for å ta båtførerprøven er 14 år, men du må likevel ha fylt 16 år før beviset trer i kraft. Foto: Colourbox
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Båtførerbevis

Båtførerprøven er ment å gi et minimum av kunnskap så du kan ferdes sikkert og hensynsfullt i fritidsbåt. Les mer og sjekk om du må ha beviset for å kjøre båten din.

Båt på Mjøsa (foto: Endre Hesthagen)
Aktuelt

Skal du fjerne hår eller ikke?

Du bestemmer selv om du vil fjerne hår på kroppen og i ansiktet eller ikke. Her får du noen tips og råd om hårfjerning.

Tegning av gutt på badet som har barbert seg på halve kroppen. Illustrasjon: ung.no

Alarmtelefonen har døgnåpen chat

Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet.

Holder mobil med Alarmtelefonen 116111 åpent (foto: ung.no)

Små og store penisplager

Svie, nupper, blemmer eller kløe? Plager med penis som ikke har vært der før? Noe er helt ufarlige og forsvinner av seg selv mens annet bør kanskje vurderes av lege.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox