Aldersgrenser på film på kino

Det er bare filmer merket 18 år som har en absolutt aldersgrense. Les mer aldersgrenser på kino, hvorfor de er satt og om hvor strenge de er.

GAMMEL NOK: Aldersgrenser på kinofilmer er til for å beskytte barn og unge mot filmer som kan virke skremmende, eller som inneholder detaljerte seksuelle skildringer. Foto: Krists Luhaers/Unsplash

Det er Medietilsynet som vurderer og bestemmer aldersgrensene på filmer i Norge. De deler aldersgrenser på kinofilmer inn i seks grupper. Trykk på lenkene for å se hva som er grunnen er til at filmer får denne aldersgrensen:

I Medietilsynets filmdatabase kan du finne aldersgrense og informasjon om alle filmer som er satt opp på kino i Norge. Ønsker du å vite mer om filmene, kan du for eksempel besøke Filmweb.

Ledsager

En ledsager er en som følger med deg, og i denne sammenhengen skal den personen være over 18 år. For aldersgrensene 9, 12 og 15 kan en ledsager ta med seg barn som er inntil tre år yngre enn det aldersgrensen sier. Alle barn kan gå på film med 6-årsgrense i følge med foresatte.

Barn og unge er ulike. Derfor skal den eller de som er med som ledsager ta hensyn til hvor modent barnet er og om det tåler å se en film som har en høyere. Selv om det for eksempel er lov å ta med en 6-åring på en film med 9-årsgrense, er det ikke sikkert filmen passer nettopp for denne 6-åringen.

18-årsgrense er absolutt

18-årsgrensen er absolutt, og da hjelper det ikke å ha med seg en ledsager. Alle som er på filmen må ha fylt 18 år uansett. Filmer som kun skal vises for personer over 18 år, behøver ikke bli vurdert av Medietilsynet.

Streaming og hjemmekino

Aldersgrenser på streaming/dvd/blu ray blir satt av distributøren selv (de som selger filmen), og ikke av Medietilsynet. Men aldersgrensen bør ikke være lavere enn den grensen som ble fastsatt av Medietilsynet da filmen gikk på kino.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 17.06.2021

Offentlig og kvalitetssikret
GAMMEL NOK: Aldersgrenser på kinofilmer er til for å beskytte barn og unge mot filmer som kan virke skremmende, eller som inneholder detaljerte seksuelle skildringer. Foto: Krists Luhaers/Unsplash
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hvordan lage enkle filmer?

Har du en egen YouTube-kanal? Trenger du filmer til bloggen din? Eller liker du bare å lage filmer sammen med vennene dine?

Klipper film på nettbrett (foro: ung.no)
Aktuelt

Har du hatt en kjip opplevelse i møte med helsetjenesten?

Visste du at du kan få gratis hjelp? Pasient- og brukerombudet svarer på hvilke rettigheter du har og gir råd når kontakten med helsevesenet ikke ble helt som du trodde.

Forelsket i den samme som bestevennen din?

Det kan fort bli problemer når bestevennen din er forelsket i den samme som deg. Skal du ta hensyn til bestevennen og droppe forelskelsen...eller?

To gutter og en jente venter på bussen (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hvordan diskutere på nett?

Det kan være gøy å diskutere på nett, men det er lurt å følge noen retningslinjer: Hold deg til saken og ikke gå til personangrep.

Tegning av sinna gutt foran laptop som viser fingeren. Illustrasjon: ung.no