Aldersgrenser på film på kino

Det er bare filmer merket 18 år som har en absolutt aldersgrense. Les mer aldersgrenser på kino, hvorfor de er satt og om hvor strenge de er.

Sist oppdatert: 17.06.2021 Av: Redaksjonen, ung.no

GAMMEL NOK: Aldersgrenser på kinofilmer er til for å beskytte barn og unge mot filmer som kan virke skremmende, eller som inneholder detaljerte seksuelle skildringer. Foto: Krists Luhaers/Unsplash

Det er Medietilsynet som vurderer og bestemmer aldersgrensene på filmer i Norge. De deler aldersgrenser på kinofilmer inn i seks grupper. Trykk på lenkene for å se hva som er grunnen er til at filmer får denne aldersgrensen:

I Medietilsynets filmdatabase kan du finne aldersgrense og informasjon om alle filmer som er satt opp på kino i Norge. Ønsker du å vite mer om filmene, kan du for eksempel besøke Filmweb.

Ledsager

En ledsager er en som følger med deg, og i denne sammenhengen skal den personen være over 18 år. For aldersgrensene 9, 12 og 15 kan en ledsager ta med seg barn som er inntil tre år yngre enn det aldersgrensen sier. Alle barn kan gå på film med 6-årsgrense i følge med foresatte.

Barn og unge er ulike. Derfor skal den eller de som er med som ledsager ta hensyn til hvor modent barnet er og om det tåler å se en film som har en høyere. Selv om det for eksempel er lov å ta med en 6-åring på en film med 9-årsgrense, er det ikke sikkert filmen passer nettopp for denne 6-åringen.

18-årsgrense er absolutt

18-årsgrensen er absolutt, og da hjelper det ikke å ha med seg en ledsager. Alle som er på filmen må ha fylt 18 år uansett. Filmer som kun skal vises for personer over 18 år, behøver ikke bli vurdert av Medietilsynet.

Streaming og hjemmekino

Aldersgrenser på streaming/dvd/blu ray blir satt av distributøren selv (de som selger filmen), og ikke av Medietilsynet. Men aldersgrensen bør ikke være lavere enn den grensen som ble fastsatt av Medietilsynet da filmen gikk på kino.

GAMMEL NOK: Aldersgrenser på kinofilmer er til for å beskytte barn og unge mot filmer som kan virke skremmende, eller som inneholder detaljerte seksuelle skildringer. Foto: Krists Luhaers/Unsplash
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Kultur

Les mer

Fritid

Les mer