Når Medietilsynet setter aldersgrenser på kinofilmer, så gjør de dette ut fra skadelighetskriterier som er bestemt i lov om film og videogram.

I tillegg gir de råd om hvilken aldersgruppe filmen kan være egnet for. Det betyr at en film er tillatt for alle, ikke alltid trenger å passe for barn. I Medietilsynets filmdatabase finner du nærmere informasjon om alle filmer som er satt opp på kino i Norge. Ønsker du å vite mer om filmene, kan du for eksempel besøke Filmweb.

Filmer som kun skal vises for personer over 18 år, behøver ikke bli vurdert av Medietilsynet. I tillegg blir aldersgrenser på streaming/dvd/blu ray satt av distributøren selv, og ikke av Medietilsynet. Men aldersgrensen bør ikke være lavere enn den grensen som ble fastsatt av Medietilsynet ved kinovisningen.

Følgende aldersgrenser gjelder for filmer som vises på kino:

  • Tillatt for alle (A)
  • 6 år (gjelder også for alle barn i følge med foresatte)
  • 9 år (barn ned til 6 år i følge med foresatte)
  • 12 år (barn ned til 9 år i følge med foresatte)
  • 15 år (unge ned til 12 år i følge med foresatte)
  • 18 år (absolutt grense)

 

 

Hvorfor får en film en bestemt aldersgrense?

Tillatt for alle

Filmer som er tillatt for alle skal ha et rolig, lett og hyggelig uttrykk. Det kan være kortvarige "bø-effekter" eller litt spennende elementer i en trygg ramme.

6-årsgrense

En film med 6-årsgrense kan inneholde enkelte mørke, dramatiske eller noe truende scener. Den kan også inneholde korte innslag med kraftige lyd og bildeeffekter.

9-årsgrense

En film med 9-årsgrense kan ha partier med mørk, intens eller utrygg stemning. Dette kan for eksempel være noe dramatiske bilder av ulykker eller barn som har det vanskelig (inkludert mobbing). Kortvarige og lite nærgående voldsinnslag kan også få 9-årsgrense.

12-årsgrense

I filmer med 12-årsgrense kan det være gjennomgående mørk stemning - og mye frykt både i karakterer, scener og musikk. Det kan også forekomme kortvarige skrekkeffekter og lite nærgående skildringer av seksualitet.

15-årsgrense

En film med 15-årsgrense kan ha angstskapende stemning, og inneholde realistiske innslag av katastrofer, krig, omsorgssvikt eller overgrep. Skrekkfilmer, filmer med drap eller detaljerte seksuelle skildringer får normalt 15-årsgrense.

18-årsgrense

En film med 18-årsgrense kan ha særlig skremmende stemning, og inneholde store mengder brutale og detaljerte voldshandlinger, særlig i kombinasjon med et uttrykk som kan føre til engstelse og redsel. Skildringer av grov seksualisert vold gir normalt også 18-årsgrense. Filmer som Medietilsynet ikke har vurdert må vises med en 18-årsgrense på kino.

 

 

Ledsager

Barn og unge er ulike. Derfor skal de som skal være med som ledsager ta hensyn til hvor moden barnet er og hva det tåler når de velger å ta med deg noen som er yngre enn aldersgrensen. Selv om det er lov å for eksempel ta med en 6-åring på en film med 9-årsgrense, er det ikke sikkert filmen passer nettopp for denne 6-åringen.

For aldersgrensene 9, 12 og 15 kan en foresatt ta med seg barn som er inntil tre år yngre enn det aldersgrensen sier. Alle barn kan gå på film med 6-årsgrense i følge med foresatte. 18-årsgrensen er absolutt, da hjelper det ikke å ha med seg en foresatt - alle som er på filmen må ha fylt 18 år uansett.

 

"Fraråding"

I noen tilfeller fraråder Medietilsynet foreldre å ta med barn yngre enn aldersgrensen. Dette er ment som en ekstra veiledning om å være særlig på vakt i forhold til filmens innhold og virkemidler dersom ledsagerregelen benyttes.

 

Trailere

En trailer er en reklame for en film. Den inneholder utvalgte filmklipp som er satt sammen for å reklamere for en kommende film. En trailer kan være veldig kort, en såkalt teaser, eller den kan være på flere minutter. Alle trailere som skal vises på kino må ha en aldersgrense. En trailer kan få annen aldersgrense enn selve filmen. Sjekk trailere for kinofilmer og kommende filmer på f.eks. filmweb.no.