Kjæresten min er gravid – hva gjør jeg?

Det var absolutt ikke planen at hun skulle bli gravid, så hva nå? Finn ut hvordan du best støtter partneren din, og hvilke rettigheter dere har her.

Sist oppdatert: 19.06.2023 Av: Redaksjonen, ung.no

En ungdom som går alene langs veien og som har mye å tenke på.
IKKE PLANLAGT? Fått vite at kjæresten din har blitt gravid? Kanskje blir du stressa – eller kanskje glad? Uansett må du snakke med henne og være støttende. Foto: Jesús Rodríguez/Unsplash

Har du gjort kjæresten din gravid uten at det var planlagt? Da er det vanlig å bli fortvila, sint, redd, anklagende, og bare ha lyst til å bare stikke fra alt.

Det kan føles som en krise, men husk at det i høyeste grad angår deg dersom kjæresten din blir gravid.

Stå i det sammen

Nå er det aller viktigste at dere snakker sammen og støtter hverandre. Mange følelser settes i sving, både hos deg og hos kjæresten din. Da er det nødvendig å vise tålmodighet, og gi hverandre tid til å takle de første sjokkreaksjonene.

Dere må også prøve å tolerere at den andre kan reagere helt annerledes enn det du selv gjør. Det kan godt hende at den ene parten raskt ønsker en abort, mens den andre kanskje ikke ønsker det.

Snakk med legen eller helsesykepleier

Ofte kan det være veldig godt å få pratet med en tredjeperson om dette. Både om det rent praktiske og om alle følelsene og eventuelle uenigheter mellom dere.

Dere kan få hjelp på helsestasjon for ungdom der dere bor, fastlegen til en av dere eller Amathea. I samtaler dere har sammen hos Amathea er veileder sin jobb å legge til rette for at dere får snakket om det som er viktig for dere, slik at dere kan finne den beste løsningen sammen. Les mer om Amathea i boksen under:

Hvis dere velger abort

En abort må i utgangspunktet tas innen utgangen av 12. svangerskapsuke. Det gjør at det er ganske avgjørende hvor raskt dere får vite om graviditeten. Hvis jenta sier ifra med en gang hun mistenker at hun er gravid fordi hun ikke får mensen til forventet tid, har dere ganske god tid til å tenke og snakke sammen om hva dere skal gjøre.

I Norge har vi selvbestemt abort. Det betyr at så lenge jenta er under 12 uker på vei, kan hun selv bestemme om hun vil ta abort. Det er ingen lett avgjørelse å ta. Derfor anbefaler vi at dere snakker med en helsesykepleier, Amathea, fastlegen eller en annen voksen om det, gjerne en forelder.

Du kan lese mer om abort i en egen artikkel her på ung.no.

Du kan være med på å ta et viktig valg

Det er jo til syvende og sist jentas ønske som avgjør hva som skjer, om det blir abort, eller om hun vil beholde barnet og du blir pappa. Viser du at du tar ansvar i den situasjonen dere er i, kan det bli veldig avgjørende for valget hun tar. Det gir deg også muligheten til å påvirke valget.

Å bruke tiden sammen og være åpne og ærlige med hverandre i denne prosessen er viktig. Dere kan prate om for og imot abort, for og imot å bli foreldre, og snakke om hvordan de ulike valgene vil påvirke livene deres videre.

Hvis avgjørelsen blir abort, er det viktig at du støtter henne gjennom det og er med på det som skjer. Ta godt vare på hverandre i tiden etterpå.

Hvis dere får barn

Hvis avgjørelsen blir å beholde barnet, vil jo dette være like mye ditt barn som hennes. Da blir det viktig å legge grunnlaget for en god kontakt med barnet ditt. Du skal bli pappa, så vær til stede allerede under graviditeten og i tiden framover – uansett om dere vil fortsette som et par eller ikke.

Det vil være mange plikter og rettigheter som følger med det å få et barn.

  • Hvis forholdet til moren fortsetter, vil foreldrerettighetene i utgangspunktet være like.
  • Hvis dere ikke skal være sammen mer, vil ditt engasjement under graviditet, og i tiden fra barnet er født og fremover, ha betydning for hvordan rettighetene dine blir videre som pappa.

Husk at du som har eller skal ha barn, har flere typer stønads- og trygdemuligheter som kan hjelpe deg i en økonomisk vanskelig tid. Du kan lese mer om dette i en egen artikkel her på ung.no.

Stengt

Graviditet
En ungdom som går alene langs veien og som har mye å tenke på.
IKKE PLANLAGT? Fått vite at kjæresten din har blitt gravid? Kanskje blir du stressa – eller kanskje glad? Uansett må du snakke med henne og være støttende. Foto: Jesús Rodríguez/Unsplash

Stengt

Graviditet

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?