Gruer du deg til å gå til legen?

06.10.2020 Legen, ung.no

Er du redd for å gå til legen? Lurer du på hva du skal si, eller om legen har taushetsplikt?

Fastlege (www.colourbox.com)
IKKE FARLIG: Legen er på laget ditt og du kan snakke med legen om alt. Helsepersonell har taushetsplikt.

Hva skal man si til legen?

Det er mange som skriver til oss om det å gå til legen. Mange føler seg usikre på hva de kan snakke med legen om. Noen tenker kanskje at de ikke kan «ta av legens tid» dersom de ikke er veldig syke, eller hvis de bare lurer på noe. Men leger er veldig vant til å snakke med folk om små og store problemer. En stor del av legers jobb går ut på å berolige folk med at de (heldigvis!) ikke er syke.

Hva skal man så si når man er hos legen? Svaret på det, er at du kan si det du vil. Man trenger ikke ordlegge seg spesielt, eller forklare seg veldig godt. En kan bare si det som det er. Det er legens ansvar å stille spørsmål og ta de undersøkelser som legen mener er nødvendige.

Fra før av er du kanskje vant til at mor eller far tar deg med til legen. Men det er ikke alltid en ønsker at foreldrene skal bli med hvis det gjelder noe som angår underlivet, sex, prevensjon osv. Det kan føles uvant å skulle gå alene.

Rettigheter angående egen helse

Noen er usikre på hvilke rettigheter de har når det gjelder helse. Her kan du lese mer om dette.

Du kan både bestille time, og gå til legetime alene, selv om du er mindreårig. Alt helsepersonell (helsesykepleiere, leger osv) og også kontorpersonale, har taushetsplikt, og skal ikke fortelle foreldre at du har vært hos legen, eller hva dere snakket om. I Norge er den helsemessige myndighetsalderen 16 år. Så etter fylte 16 år, kan en bestemme selv i helsespørsmål. For de mellom 12-16 år, er dette litt mer komplisert. I denne alderen har foreldre også rett på å få vite enkelte ting om helsen til barnet sitt. Du kan lese mer om taushetsplikten og rettene dine, her.

Av og til blir det nødvendig med en underlivsundersøkelse. Dette kan både jenter og gutter grue seg til. Det kan hjelpe å forberede seg litt på forhånd.

En kan gjerne fortelle legen at en er redd, og at det er første gangen. Be gjerne legen forklare hva hun eller han skal gjøre og bruke ekstra tid. Husk også at for leger er en undersøkelse av underlivet som en hvilken som helst annen undersøkelse. Dette trenger altså ikke være noe flaut! Det kan være greit å «få det unnagjort», da de fleste jenter/kvinner må til flere underlivsundersøkelser i løpet av livet.

Redd for alvorlige sykdommer

Mange skriver inn til oss fordi de har funnet en kul eller klump, og er bekymret for kreft. Mange blir også engstelige fordi de har googlet symptomene sine (som kvalme, hodepine, hjertebank osv.), og får opp alvorlige sykdommer. En kan også slite med helseangst.

Mange utsetter å gå til lege fordi de er redd legen skal si at de er alvorlig syke. Hos unge og ellers friske, er alvorlig sykdom heldigvis ganske uvanlig.

De fleste symptomer, som hodepine, kvalme, magesmerter og hjertebank, skyldes ufarlige ting som går over. Går man lenge med en plage, kan det likevel være greit å få det sjekket ut, for sikkerhets skyld. Det viser seg ofte at det ikke var noe å bekymre seg for.

Informasjon fra nettet er ikke alltid til å stole på. Det kan gjøre en redd uten grunn. Da er det bedre å spørre utdannet helsepersonell, som lege eller helsesykepleier, eller oss her på ung.no (vi er utdannet helsepersonell).

Noen sliter med langvarige plager og har gått til legen, uten at legen har funnet årsaken. Mange skriver da at de har mistet troen på at det hjelper å oppsøke lege.

Hvis en har plager som er sjekket opp, men som ikke går over, bør en gå tilbake til legen.

I noen tilfeller kan det da være aktuelt å henvise til en eller flere spesialister. Andre ganger kan ikke legene gjøre så mye mer. I slike tilfeller må en prøve å leve med plagene sine (selv om det ikke alltid er lett).

Snakk med noen

Det kan ofte hjelpe å få snakket med noen om problemene.

Fastlegene skal være der for også dette. En kan spørre om hjelp til hvordan takle en situasjon. God kommunikasjon mellom lege og pasient er viktig. Derfor kan det være lurt å prøve å bruke den samme legen (f. eks. fastlegen) flere ganger, og å finne en lege som du prater godt med og føler deg trygg på.

Fastlege (www.colourbox.com)
IKKE FARLIG: Legen er på laget ditt og du kan snakke med legen om alt. Helsepersonell har taushetsplikt.
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Helsa di

Les mer