Gruer du deg til å gå til legen?

Er du redd for å gå til legen? Lurer du på hva du skal si, eller om legen har taushetsplikt? Hva skjer egentlig hos legen?

Sist oppdatert: 25.08.2022 Av: Legen, ung.no

Ung jente på besøk hos fastlegen og måler blodtrykket
IKKE FARLIG: Legen er på laget ditt og du kan snakke med legen om alt. Helsepersonell har taushetsplikt.

Hva skal man si til legen?

Det er mange som skriver til oss om det å gå til legen. Mange føler seg usikre på hva de kan snakke med legen om. Noen tenker kanskje at de ikke kan «ta av legens tid» dersom de ikke er veldig syke, eller hvis de bare lurer på noe. Men leger er veldig vant til å snakke med folk om små og store problemer. En stor del av legers jobb går ut på å berolige folk med at de (heldigvis!) ikke er syke.

Hva skal man så si når man er hos legen? Svaret på det, er at du kan si det du vil. Man trenger ikke ordlegge seg spesielt, eller forklare seg veldig godt. En kan bare si det som det er. Det er legens ansvar å stille spørsmål og ta de undersøkelser som legen mener er nødvendige.

Fra før av er du kanskje vant til at mor eller far tar deg med til legen. Men det er ikke alltid en ønsker at foreldrene skal bli med hvis det gjelder noe som angår underlivet, sex, prevensjon osv. Det kan føles uvant å skulle gå alene, men de aller fleste syns i etterkant at det gikk mye bedre enn forventet!

Rettigheter angående egen helse

Noen er usikre på hvilke rettigheter de har når det gjelder helse. Her kan du lese mer om dette.

Du kan både bestille time, og gå til legetime alene, selv om du er mindreårig. Alt helsepersonell (helsesykepleiere, leger osv) og også helsesekretærene har taushetsplikt. Det betyr at de ikke skal fortelle foreldre at du har vært hos legen, eller hva dere snakket om hvis ikke du ønsker det. I Norge er den helsemessige myndighetsalderen 16 år. Så etter fylte 16 år, kan en bestemme selv i helsespørsmål. For de mellom 12-16 år, er dette litt mer komplisert. I denne alderen har foreldre også ha rett på å få vite enkelte ting om helsen til barnet sitt. Du kan lese mer om taushetsplikten og rettene dine, her.

Av og til blir det nødvendig med en underlivsundersøkelse. Dette kan både jenter og gutter grue seg til. Det kan hjelpe å forberede seg litt på forhånd. Les mer i disse artiklene:

En kan gjerne fortelle legen at en er redd, og at det er første gangen. Be gjerne legen forklare hva hen skal gjøre om det gjør det enklere for deg. Husk også at for leger er en undersøkelse av underlivet som en hvilken som helst annen undersøkelse. Dette trenger altså ikke være noe flaut! Det kan være greit å «få det unnagjort», da de fleste jenter/kvinner må til flere underlivsundersøkelser i løpet av livet. Alle leger vet at særlig unge kan grue seg til intime undersøkelser, og tar derfor ekstra hensyn til dette.

Redd for alvorlige sykdommer

Mange skriver inn til oss fordi de har funnet en kul eller klump, og er bekymret for kreft. En del blir ekstra engstelige fordi de har googlet symptomene sine (som kvalme, hodepine, hjertebank osv.), og får opp alvorlige sykdommer. I noen tilfeller kan slik bekymring bli en stor plage, da kaller vi det helseangst.

De fleste symptomer, som hodepine, kvalme, magesmerter og hjertebank, skyldes ufarlige ting som går over. Går man lenge med en plage, kan det likevel være greit å få det sjekket ut, for sikkerhets skyld. Det viser seg ofte at det ikke var noe å bekymre seg for.

Informasjon fra nettet er ikke alltid til å stole på. Det kan gjøre en redd uten grunn. Da er det bedre å spørre utdannet helsepersonell, som lege eller helsesykepleier. De kan gjøre en ordentlig vurdering av akkurat deg og gi et sikkert svar. Du kan også stille et spørsmål til oss her på ung.no for generell informasjon (vi er utdannet helsepersonell).

Flere legetimer kan være nødvendig

En del ungdom sliter med langvarige plager og har gått til legen, uten at legen har funnet årsaken. Mange skriver da at de har mistet troen på at det hjelper å oppsøke lege. Det blir feil tankegang. Hvis en har plager som er sjekket opp, men som ikke går over, bør en gå tilbake til legen. Det samme gjelder om man har fått en behandling, feks for kviser, som ikke fungerer godt nok. Som pasient er det ditt ansvar å oppsøke legen flere ganger om plagene endrer seg, forverres, om behandling ikke fungerer eller om du fortsatt er bekymret. Det er legens ansvar å gjøre en ny vurdering av plagene dine, samt å hjelpe deg videre.

I noen tilfeller kan det da være aktuelt å henvise til en eller flere spesialister. Andre ganger kan ikke legene gjøre så mye mer. I slike tilfeller må en prøve å leve med plagene sine (selv om det ikke alltid er lett).

Husk at akkurat som ellers i livet kan noen helseproblemer være kompliserte og kreve tid før det løser seg. En del må på mange legetimer før situasjonen bedres. Det er ikke så uvanlig og betyr ikke at situasjonen er håpløs, eller at legetimene er "bortkastet".

Snakk med noen

Det kan ofte hjelpe å få snakket med noen om problemene.

Fastlegene skal være der for også dette. En kan spørre om hjelp til hvordan takle en situasjon. God kommunikasjon mellom lege og pasient er viktig. Derfor kan det være lurt å prøve å bruke den samme legen (f. eks. fastlegen) flere ganger, og å finne en lege som du prater godt med og føler deg trygg på.

Ung jente på besøk hos fastlegen og måler blodtrykket
IKKE FARLIG: Legen er på laget ditt og du kan snakke med legen om alt. Helsepersonell har taushetsplikt.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider