Å sjekke pung og penis hos legen

Mange synes det er flaut å vise den mest private kroppsdelen til en fremmed. Frykt ikke! Å dra til legen for en underlivsundersøkelse er ikke så ille som du tror.

Sist oppdatert: 13.10.2020 Av: Redaksjonen, ung.no

""
NORMALT: En underlivssjekk ser ikke helt slik ut, men for en lege er det like normalt å undersøke en penis som å spise en banan. Foto: Colourbox.

Når bør du gå til en lege?

Du trenger ikke være syk for å ta en underlivssjekk hos legen. Du kan få gjort en undersøkelse hvis du bare ønsker å forsikre deg om at alt er ok. Dette er vanligvis ikke nødvendig.

Det kan derimot være lurt å gå til legen om du lurer på noe spesielt.

Hvis du oppdager at noe er forandret i området rundt penisen og testiklene, bør du sjekke deg.

Dersom du kjenner ekstra klumper i pungen, eller om du har utslett, kløe, sår eller andre plager, bør du sjekke deg.

Hvis du bytter sexpartner bør du sjekke deg for klamydia, selv om du ikke har symptomer. En slik test kan enkelt tas av en urinprøve. Du trenger altså ikke nødvendigvis en underlivsundersøkelse.

Hvor kan man få tatt en slik undersøkelse eller få testet seg?

Du kan gå til fastlegen din, eller til helsestasjon for ungdom.

På helsestasjon for ungdom er tjenestene gratis. De som jobber der er vant til ungdom og opptatt av at du skal føle deg trygg og godt ivaretatt. Husk at de ofte snakker med unge om seksualitet og kjønnssykdommer, så her finnes det ingen dumme spørsmål.

Hos fastlegen må du betale en egenandel for undersøkelse og testing. Hvis du har symptomer på en kjønnsykdom er det gratis med testing og behandling også der.

Hvordan foregår selve undersøkelsen?

Først prater du litt med legen. Så kommer legen til å stille deg noen spørsmål. Hun/han vil spørre deg om du har plager, når du merket at noe hadde forandret seg, og om du har smerter.

Hvis legen tenker at det er nødvendig, vil hun/han undersøke kjønnsorganet ditt. Du kan stå, eller sitte på en vanlig undersøkelsesbenk. Det er vanlig at man selv holder i penisen mens legen undersøker.

Legen ser først etter sykdomstegn på pungen og på penis med forhuden trukket tilbake. Hvis det ikke ser friskt ut, vil legen kjenne på penis og pungen for å sjekke problemet nærmere.

Legen vil kjenne etter kuler, hevelser, utslett eller ømhet som kan tyde på sykdom.

Hvis legen tenker at det er nødvendig, vil hun/han ta prøver med tynne vattpinner fra urinrøret. Dette kan svi litt, men prøven er tatt i løpet av noen sekunder.

Legen kan også inspisere endetarmsåpningen og føre inn en finger for å kjenne på blærehalskjertelen (prostatakjertelen) og ta en prøve fra endetarmen. Dette skjer bare hvis det er grunn til å tro at noe er galt.

Hvis man har hatt analsex, kan man få symptomer på seksuelt overførbare infeksjoner i endetarmen og i- og rundt endetarmsåpningen.

Når får du resultatet?

Legen vil fortelle deg om det er noe hun/han finner som er til bekymring. Du får ikke vite der og da om du har noen kjønnssykdom, hvis ikke det er synlige blemmer, sår eller vorter.

Prøvene som tas må vanligvis sendes inn til analyse ved et laboratorium, og det tar gjerne 1-2 uker før svarene kommer tilbake til legekontoret. Noen ganger kan legen ta en prøve som mikroskoperes, og da får du resultatet med det samme.

Trenger du å si fra til foreldrene dine?

Du har ingen plikt til å fortelle foreldrene dine om underlivssjekken om du ikke føler for det.

Legen har taushetsplikt og har ikke lov til å gi videre informasjon du har gitt ham eller henne.

Fakta

  • Ikke vent med å ta en sjekk hvis det er noe du lurer på.
  • Legen er vant til å gjøre undersøkelser og få spørsmål om det meste.
  • Det er bedre å få sjekken unnagjort enn å gå og bekymre seg.
""
NORMALT: En underlivssjekk ser ikke helt slik ut, men for en lege er det like normalt å undersøke en penis som å spise en banan. Foto: Colourbox.

Fakta

  • Ikke vent med å ta en sjekk hvis det er noe du lurer på.
  • Legen er vant til å gjøre undersøkelser og få spørsmål om det meste.
  • Det er bedre å få sjekken unnagjort enn å gå og bekymre seg.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?