Sånn kan fastlegen hjelpe deg
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Sist oppdatert: 28.01.2025 Av: Redaksjonen, ung.no

Fastlegen kan hjelpe deg med det meste av helseplager. Hvis fastlegen synes det er nødvendig, vil du bli henvist til spesialist. Psykologer, fysioterapeuter og hudleger er eksempler på spesialister.
Du trenger ikke ha alvorlige helseplager for å ta kontakt med fastlegen din. Du kan prate om alt du har av fysiske og psykiske plager med fastlegen din.
Fakta om fastlegen
- Det er gratis å gå til fastlegen fram til du er 16 år. Du kan selv ta kontakt for time.
- Utenfor fastlegens åpningstid og ved behov for rask legehjelp kan du ringe legevakten. Det er samme telefonnummer til legevakten i hele landet: 116 117.
- I en nødsituasjon kan du ringe telefon 113 for å få akutt helsehjelp.
Hvordan bestiller jeg time hos fastlegen?
Vet du ikke hvem fastlegen din er, finner du informasjon du trenger ved å logge deg inn på helsenorge.no. Mange fastleger og fastlegekontor kan også kontaktes direkte via Helsenorge for timebestilling.
Hvis du allerede vet hvem fastlegen din er, kan du søke opp legekontorets nettsider og bruk kontorets egen timebestillingstjeneste.
Alternativt kan du også ringe for å bestille time. Da vil legesekretæren spørre deg om hva det gjelder for å vurdere hvor raskt du bør komme. Når det haster, bør du ringe.
Timen med legen din kan gjennomføres ved fysisk oppmøte, med videosamtale, telefonsamtale eller e-konsultasjon (skriftlig, svar gis innen fem dager).
Du kan også ringe eller sende melding til legen digitalt hvis du trenger ny resept på medisiner du har fått før. Det gjelder også prevensjon.
Fastlegen din har taushetsplikt
De som jobber på legekontoret har taushetsplikt. De kan ikke fortelle noe til foreldrene dine om at du har vært der eller hvorfor du har vært der hvis du ikke ønsker det. Det er noen unntak hvis du er under 16 år.
Er du mellom 12 og 16 år skal helsepersonell passe på at foreldrene dine ikke får lese eller vite det du ikke ønsker at de skal vite, når det er en god grunn til det.
Det betyr at når det er behov, kan ungdom over 12 år gå til legen uten at foreldrene får vite om det.
Dersom du ikke vet hvem som er fastlegen din eller har andre spørsmål, kan du ringe Veiledning Helsenorge på tlf 23 32 70 00 eller finne info på Helsenorge.
Hvordan bytter du fastlege?
På Helsenorge kan du:
- finne fastlegens adresse og telefonnummer
- melde deg inn eller ut av fastlegeordningen
- se hvor mange fastlegebytter du har mulighet til
- se hvem du har hatt som fastlege tidligere
- bytte fastlege
Du har rett til å bytte fastlege minst to ganger per kalenderår, og du kan velge fritt mellom fastleger som har ledige plasser på listen sin. Er du under 16 kan du få samme fastlege som foreldrene dine selv om det ikke er ledig plass.
Innbyggere som flytter tilbake til kommunen innen tre år og som ønsker samme fastlege som tidligere, har også rett på det. Du kan også sette deg på venteliste hos en spesiell fastlege du ønsker.
Har du spørsmål som du ikke finner ut av, kan du ringe Veiledning Helsenorge på 23 32 70 00 og du finner mer info på Helsenorge.no.
Får min nye fastlege tilgang på journalen min?
Hvis du bytter fastlege, må du selv gi beskjed om at journalen din skal overføres fra den gamle til den nye legen. Fastlegen kan ellers se elektronisk informasjon som ligger i din kjernejournal på Helsenorge.no, slik som resepter du har fått og medisiner du har hentet ut.
Er det en spesiell grunn til at du ikke ønsker at fastlegen ser den informasjonen, er det også mulig å reservere seg for det på følgende måter:
- Er du under 16 år, må du selv si ifra på apoteket. Apoteket kan da unnlate å sende utleveringsrapport til fastlegen.
- Er du over 16 år kan du selv logge deg inn på Helsenorge og administrere blokkering av tilgang til reseptopplysninger.
Om du har reservert deg for innsyn så vil fastlegen få beskjed om dette om legen skal skrive ut en medisin til deg. Det kan påvirke hvilke medisiner legen syns det er forsvarlig å gi deg.
Hva koster en time hos fastlegen?
De fleste må betale en egenandel når de har time hos fastlegen.
Du finner oversikt over takstene på helsenorge.no
Noen grupper slipper å betale egenandel for undersøkelse og behandling hos fastlegen.
Dette gjelder blant annet
- barn under 16 år
- barn og ungdom under 18 år som får hjelp for psykiske plager
- personer som har vedtak om yrkesskade fra Nav
- soldater i førstegangstjeneste
- når grunnen til legetimen er at man er gravid
- de som har allmennfarlige, smittsomme sykdommer
- testing hvis man mistenker at man har en slik sykdom, for eksempel klamydia og gonoré
Les også:
Finn helsestasjon for ungdom
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud. Der kan du få hjelp med seksuell og psykisk helse m.m.

Fakta om fastlegen
- Det er gratis å gå til fastlegen fram til du er 16 år. Du kan selv ta kontakt for time.
- Utenfor fastlegens åpningstid og ved behov for rask legehjelp kan du ringe legevakten. Det er samme telefonnummer til legevakten i hele landet: 116 117.
- I en nødsituasjon kan du ringe telefon 113 for å få akutt helsehjelp.
Finn helsestasjon for ungdom
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud. Der kan du få hjelp med seksuell og psykisk helse m.m.