Fakta om klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen, og de fleste som er smittet merker det ikke. Alle bør teste seg når de bytter partner, så de ikke risikerer å gå med smitten lenge og smitte andre igjen.

Sist oppdatert: 06.02.2022 Av: Sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Illustrasjonsbilde av klamydia
Klamydia er en bakterielignende organisme som smitter seksuelt.

Klamydia er en bakterielignende organisme som smitter seksuelt. Det vil si at den smitter ved direkte kontakt mellom slimhinner ved samleie i skjede og anus. Klamydia kan også smitte indirekte via fingre og deling av sexleketøy.

Klamydia er en av de aller vanligste seksuelt overførbare infeksjonene i Norge. Omtrent én av 20 seksuelt aktive unge har til enhver tid klamydia. Smittefaren er ca. 20 prosent ved et vaginalt samleie. Infeksjonen gir få plager, og det er grunnen til at mange kan gå lenge med klamydia uten at de oppdager det.

Mange følger ikke anbefalingen om å teste seg når de har sex med en ny person, og det er med på å gjøre at antallet smittede holder seg høyt.

Dårlige vaner med ikke å bruke kondom ved sex med ny partner, er også en viktig årsak til fortsatt høye klamydia-tall.

Hvordan merker du at du har klamydia?

De fleste som blir smittet av klamydia får ikke symptomer.

Symptomer gutter kan ha:

 • Væsking eller utflod fra urinrøret.
 • Svie når du tisser, eller at du må tisse ofte.
 • Smertefull, rød og hoven pung.
 • Utslett eller sårhet på penishodet.
 • Svie/ubehag under eller etter samleie

Symptomer jenter kan ha:

 • Forandret utflod
 • Blødninger mellom menstruasjonene
 • Svie når du tisser, eller at du må tisse ofte
 • Svie/ubehag under eller etter samleie
 • Smerter nederst i magen. Får du samtidig feber, bør du oppsøke lege samme dag

Visste du at du også kan få en klamydiainfeksjon i øyet om du får sekret (væske) med smitte på fingrene og så gnir deg i øyet? Klamydia kan også smitte til hals hvis du har oralsex, men det har liten betydning for deg og din partner.

Klamydia kan påvirke fruktbarheten

Hos jenter kan ubehandlet klamydiainfeksjon gi infeksjon i eggledere og livmor. Det kan føre til kroniske magesmerter, risiko for svangerskap utenfor livmoren og framtidig barnløshet. Gutter kan få infeksjon i bitestikkel, samt mulig nedsatt fertilitet (fruktbarhet) ved at sædkvaliteten svekkes.

Sjekk deg hos legen eller helsesykepleier

Hvis du har mistanke om at du har en seksuelt overførbar infeksjon er det viktig at du går til lege eller helsestasjon for ungdom for å få det sjekket. Det finnes selvtester du kan kjøpe på apotek, men vi anbefaler deg å ta kontakt med fastlegen din eller helsesykepleier for å få et sikkert resultat.

Hvis du bor i en kommune hvor det er helsestasjon for ungdom eller liknende tilbud, kan du ta kontakt med dem for å få en sjekk. Både testen og behandlingen er gratis.

Jenter kan få utført en gynekologisk undersøkelse der legen tar en klamydiatest, men mest vanlig er det at jenter selv tar en urinprøve eller en penselprøve fra skjeden eller anus mens de er hos lege eller helsesykepleier.

Gutter kan teste seg for klamydia ved å levere en urinprøve eller de selv tar en penselprøve fra anus mens de er hos legen eller helsesykepleier. Prøven sendes til laboratorium for analyse, og du får resultatet etter 7 - 10 dager.

Enkel behandling

Klamydia kan enkelt behandles med en kortvarig antibiotikakur. Behandlingen er gratis. Du blir ikke immun etter behandlingen, så selv om du har hatt klamydia før, kan du få det på nytt. Derfor bør du teste deg for klamydia hver gang du har sex med en ny partner hvis dere ikke bruker kondom. Testen gir et helt sikkert resultat når den tas to uker etter det ubeskyttede samleiet.

Kondom beskytter

For å beskytte deg mot klamydia og andre seksuelt overførbare infeksjoner, må du bruke kondom. Alle landets helsestasjoner for ungdom og utekontakter har gratis kondomer til ungdom som trenger det. Helsesykepleiere på skolen din kan også ha kondomer til utdeling.

Du kan også bestille og få tilsendt gratis kondomer hjem i posten ved å trykke her.

Fakta

HUSK

 • Kondom beskytter mot klamydia.
 • Det er viktig å teste seg for klamydia når du har hatt ubeskyttet sex med ny partner.
 • Antibiotikabruk bør reduseres for å hindre antibiotikaresistens. Unngå smitte, så unngår du også antibiotikabruk.

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet
Illustrasjonsbilde av klamydia
Klamydia er en bakterielignende organisme som smitter seksuelt.

Fakta

HUSK

 • Kondom beskytter mot klamydia.
 • Det er viktig å teste seg for klamydia når du har hatt ubeskyttet sex med ny partner.
 • Antibiotikabruk bør reduseres for å hindre antibiotikaresistens. Unngå smitte, så unngår du også antibiotikabruk.

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?