Fakta om klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen, og de fleste som er smittet, merker det ikke. Alle bør teste seg når de bytter partner, så de ikke risikerer å gå med smitten lenge og smitte andre igjen.

Klamydia
Klamydia er en bakterielignende organisme som smitter seksuelt.

Smitter seksuelt

Klamydia er en bakterielignende organisme som smitter seksuelt, det vil si at den smitter ved direkte kontakt mellom slimhinner ved samleie i skjede og anus. Klamydia kan også smitte indirekte via fingre og deling av sexleketøy.

Klamydia er en av de aller vanligste seksuelt overførbare infeksjonene i Norge. Om lag én av 20 seksuelt aktive unge har til enhver tid klamydia. Smittefaren er ca. 20 % ved ett vaginalt samleie. Infeksjonen gir få plager, og det er grunnen til at mange kan gå lenge med klamydia uten at de oppdager det.

Mange følger ikke anbefalingen om å teste seg når man har sex med en ny person, og det er med på å gjøre at antallet smittede holder seg høyt.

Dårlige vaner med ikke å bruke kondom ved sex med ny partner, er også en viktig årsak til fortsatt høye klamydia-tall.

Hvordan merker du at du har klamydia?

De fleste som blir smittet av klamydia får ikke symptomer.

De symptomene gutter kan ha er:

 • Væsking eller utflod fra urinrøret.
 • Svie når du tisser, eller at du må tisse ofte.
 • Smertefull, rød og hoven pung.
 • Utslett eller sårhet på penishodet.
 • Svie/ubehag under eller etter samleie

De symptomene jenter kan ha er:

 • Forandret utflod
 • Blødninger mellom menstruasjonene
 • Svie når du tisser, eller at du må tisse ofte
 • Svie/ubehag under eller etter samleie
 • Smerter nederst i magen. Får du samtidig feber, bør du oppsøke lege samme dag

Visste du at du også kan få en klamydiainfeksjon i øyet om du får sekret med smitte på fingrene og så gnir deg i øyet? Klamydia kan også smitte til hals hvis du har oralsex, men det har liten betydning for deg og din partner.

Klamydia kan påvirke fruktbarheten

Hos jenter kan ubehandlet klamydiainfeksjon gi infeksjon i eggledere og livmor, noe som kan føre til kroniske magesmerter, risiko for svangerskap utenfor livmoren eller fremtidig barnløshet. Gutter kan få infeksjon i bitestikkel, samt mulig nedsatt fertilitet ved at sædkvaliteten svekkes.

Sjekk deg hos legen eller helsesykepleier

Hvis du har mistanke om at du har en seksuelt overførbar infeksjon er det viktig at du går til lege eller Helsestasjon for ungdom for å få det sjekket. Det finnes selvtester du kan kjøpe på apotek, men vi anbefaler kontakt med lege eller helsesykepleier for å få et sikkert resultat.

Hvis du bor i en kommune hvor det er helsestasjon for ungdom eller liknende tilbud, kan du ta kontakt med dem for å få en sjekk. Både testen og behandlingen er gratis.

Jenter kan få utført en gynekologisk undersøkelse der legen tar en klamydiatest, men mest vanlig er det at jenter selv tar en urinprøve eller en penselprøve fra skjeden eller anus mens de er hos lege eller helsesykepleier. Gutter kan teste seg for klamydia ved å levere en urinprøve eller de selv tar en penselprøve fra anus mens de er hos legen eller helsesykepleier. Prøven sendes til laboratorium for analyse, og du får resultatet etter 7 - 10 dager.

Enkel behandling

Klamydia kan enkelt behandles med en kortvarig antibiotikakur. Behandlingen er gratis. Du blir ikke immun mot infeksjonen, så selv om du har hatt klamydia før, kan du få det på nytt. Du bør derfor teste deg for klamydia hver gang du har sex med en ny partner uten å bruke kondom. Testen gir et helt sikkert resultat når den tas 2 uker etter det ubeskyttete samleiet.

Kondom beskytter

For å beskytte deg mot klamydia og andre seksuelt overførbare infeksjoner, må du bruke kondom. Alle landets helsestasjoner for ungdom og utekontakter har gratis kondomer til ungdom som trenger det. Ofte har også helsesykepleier på skolen kondomer til utdeling. Du kan også bestille og få tilsendt gratis kondomer hjem i posten ved å trykke her.

Skrevet av Sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 01.11.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Klamydia
Klamydia er en bakterielignende organisme som smitter seksuelt.

Fakta

HUSK

 • Kondom beskytter mot klamydia.
 • Det er viktig å teste seg for klamydia når du har hatt ubeskyttet sex med ny partner.
 • Antibiotikabruk bør reduseres for å hindre antibiotikaresistens. Unngå smitte, så unngår du også antibiotikabruk.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Helsestasjon for ungdom

Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp til psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Tegning av venterommet hos helsesykepleieren (illustrasjon: ung.no)

Hvordan bruker du kondom?

Kondom brukes på penis under sex for å unngå graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner. Det er det eneste sikre prevensjonsmiddelet som gutter kan bruke.

Nærbilde av to hender som holder i hverandre med et kondom i midten.
Aktuelt

Små og store penisplager

Ser du noe på penis som ikke har vært der før? Noen plager er ufarlige og forsvinner av seg selv, andre er mer alvorlige og må behandles. Her er en oversikt.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox

Er det toll på gaver fra utlandet?

Får du tilsendt en gave fra en privatperson bosatt i utlandet, er den toll- og avgiftsfri hvis verdien på varen er 1 000 norske kroner eller mindre.

Pakke leveers ut fra posten (colourbpx.com)

Be om hjelp hvis du strever psykisk

Livet består av både oppturer og nedturer. Det er normalt å ha vanskelige tanker og følelser i perioder. Noen ganger kan du trenge litt hjelp for å takle det.

Tenåringsgutt lener seg på tenåringsjente mens han holder rundt henne.