Hva er visdomstenner?

Visdomstennene er de bakerste jekslene og de siste tennene som bryter frem, normalt i 16-20 års alder eller seinere. Du kan få maksimalt fire visdomstenner.

Under tannkjøttet i kjeven ligger spiren til voksentennene klare allerede når vi er barn med melketenner (dette kalles tannanlegg). De første 28 tannanleggene kommer som regel frem som voksentenner før vi blir 15 år, mens de siste fire lar vente på seg. Det er disse vi kaller visdomstenner, sannsynligvis fordi man får dem når man begynner å bli litt voksen.

 

 

Ikke alle får visdomstenner

Noen har ikke tannanlegg for visdomstenner i det hele tatt. Det gjør ingenting, det er ikke viktig for helsa å ha dem. Andre har tannanlegg for visdomstenner, men de kommer ikke frem fordi det ikke er nok plass i munnen. Hvis det ikke er nok plass, kan tannen bli liggende helt eller delvis skjult av kjevebein og tannkjøtt. Man kan ta røntgenbilde hos tannlege/tannpleier for å se hvordan tannen ligger og om den kan komme frem.

 

Problemer med de nye tennene

Flertallet får visdomstenner uten at det skaper store problemer. Det er vanlig at tannkjøttet føles litt sårt og ømt når tanna vokser ut. Det kan lindres med munnskyllevann og smertestillende. Hvis det ikke går over, bør du dra til tannlege.

Noen får infeksjoner, karies eller betennelse rundt den nye visdomstanna. Dette er symptomer du kan være obs på:

  • Dårlig ånde

  • Rødt og hovent tannkjøtt

  • Vond smak i munnen når du tygger

  • Hodepine og/eller vondt i kjeven

   

  FAKTA

  Barn har 20 melketenner
  Voksne har 28-32 tenner
  Du kan få fire visdomstenner

   

  Tanntrekking eller kirurgisk inngrep

  Hvis visdomtenner gir plager, kan de fjernes. Det gjøres enten ved vanlig tanntrekking eller ved et lite kirurgisk inngrep. Dersom visdomstannen har kommet synlig frem, kan den som oftest fjernes ved tanntrekking. Hvis visdomstannen er delvis eller helt dekket av tannkjøtt, kan det være at den må opereres ut. Kirurgisk fjerning av visdomstenner er vanligst i underkjeven.

  Når tannen er fjernet, sys det gjerne noen sting. Du kan få hevelse, ømhet og smerte i noen dager etter inngrepet. Tannlegen vil informere deg om hva du skal passe på mens såret gror. Etter noen dager skal du tilbake til tannlegen for kontroll og for å få fjernet stingene.

  Hvis du skal fjerne visdomstenner, anbefales det å gjøre det før du er 25 år. Inngrepet blir ofte lettere om tannrøttene ikke er helt ferdig utviklet. Tannlegen gjør en individuell vurdering av behovet for å fjerne tenner eller ikke.