Sånn tar du vare på tennene dine

Gode vaner gir sunne og friske tenner. Tannpleieren gir deg råd for å unngå hull og betennelse i tannkjøttet.

Sist oppdatert: 16.11.2020 Av: Redaksjonen i samarbeid med tannpleier

""
TANNPUSS: Å pusse to minutter to ganger om dagen er bra. Husk at tennene dine skal vare hele livet! Foto: Colourbox

Råd for sunne tenner og tannkjøtt

  • Puss tenner to ganger om dagen i to minutter med fluortannkrem
  • Bruk tanntråd på kvelden
  • Reduser småspising og drikke med sukker og syre
  • Drikk vann når du er tørst
  • Ikke snus eller røyk
  • Gå til tannlege eller tannpleier når du blir innkalt eller hvis du har plager

Puss tennene to ganger om dagen

Puss tenner med myk børste og myke bevegelser. Hvis du pusser tennene hardt, kan det skade tannkjøttet. Hvis du holder tannbørsten på samme måte som en blyant, blir det vanskelig å børste for hardt.

Bruk minst to minutter på tannpussen hver morgen og kveld. Vent helst rundt to timer før du spiser eller drikker etter tannpuss.

Bruk alltid fluortannkrem. De fleste tannkremer man får kjøpt i butikken inneholder nok fluor. Fluortannkrem forsterker tannemaljen og kan reparere små, begynnende hull. Ikke skyll munnen med vann etter tannpuss for da skyller du vekk fluoren.

Det finnes mange munnskyllemidler, men det er sjelden nødvendig å bruke hvis du renser tennene godt og bruker fluortannkrem. Du kan spørre din tannpleier eller tannlege om du bør bruke noe ekstra munnskyll.

Tanntråd fjerner matrester og bakterier

Tannleger og tannpleiere anbefaler å bruke tanntråd en gang om dagen, helst om kvelden. Med tanntråd får du fjernet matrester og bakterier som ligger mellom tennene og nede i tannkjøttskanten, samtidig fjerner du dårlig ånde. Det spiller liten rolle om du pusser før eller etter rens med tanntråd.

Lag sagebevegelser med tråden langs tannen til rett under tannkjøttsranden til du møter motstand og gjør det samme med neste tann. Vær systematisk sånn at du får med deg alle mellomrommene mellom tennene.

Mange synes det er lettere å bruke en tanntrådholder enn å holde tråden i hendene. Det finnes også tannpirkere og små børster som er laget for å rense mellom tennene.

Hvis det begynner å blø, er det som regel et tegn på at du har en tannkjøttbetennelse. Du tenker kanskje at du må slutte med tanntråd og la tannkjøttet i fred, men det er faktisk ekstra viktig å rense godt når tannkjøttet er rødt, hovent eller blør.

Tannkjøttbetennelse er ganske vanlig og skyldes at bakterier har fått samle seg. Når du fjerner det skadelige bakteriebelegget med grundig tannpuss og bruk av tanntråd, går betennelsen over. Hvis betennelsen får utvikle seg videre, kan det i verste fall føre til at tenner løsner. Det skjer heldigvis svært sjelden blant ungdom.

Reduser småspising, røyk og snus

Sunne måltider er like viktig for tennene dine som for resten av kroppen. Unngå småspising mellom de faste måltidene frokost, lunsj, middag, og kveldsmat. Tennene trenger pause mellom hvert måltid.

Småspising med mye søtt øker faren for hull, og sure drikker kan gi syreskader. Brus, juice og andre sukker- og syreholdige drikker bør du ikke drikke så mye av. Når du er tørst, er rent vann fra springen det beste- og det billigste.

All tobakk kan farge tennene og inneholder nikotin som gjør at blodsirkulasjonen i tannkjøttet blir dårligere. Snusing kan gi varige skader på tannkjøttet ved at det trekker seg opp og gir synlige tannhalser og ubehagelig ising. Vær nøye med tannpuss hvis du snuser, men ikke puss ekstra hardt der du legger snusen. Det vil slite ekstra på tannkjøttet.

Gå til tannlegen

Det er viktig å gå til undersøkelse hos tannlegen jevnlig, slik at begynnende hull og tannkjøttsbetennelser oppdages og får behandling tidlig. I tillegg kan tannlegen komme med råd hvis du har dårlig ånde eller andre plager i munnen.

Tannpleier eller tannlege vurderer hvor lang tid det bør gå før du kommer tilbake til tannklinikken.

Du kan be tannlege eller tannpleier vise deg riktig måte å pusse tennene og bruke tanntråd. Det hjelper de deg gjerne med!

""
TANNPUSS: Å pusse to minutter to ganger om dagen er bra. Husk at tennene dine skal vare hele livet! Foto: Colourbox

Spørsmål og svar

Kilder:

Tannpleier.no (Norsk tannpleierforening)

Offentlig og kvalitetssikret
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider