Urinveisinfeksjon etter sex

Når jenter har blitt seksuelt aktive er det plutselig normalt med urinveisinfeksjon. Hvorfor er det slik? Her kan du lese alt om UVI.

Jente sitter på do.
SVIR: Har du fått en urinveisinfeksjon, er det vanlig at det svir mye og at du må oftere på do. Foto: Colourbox

Hvorfor er UVI bare vanlig for jenter?

Urinveisinfeksjon forkortes ofte til UVI. Noen kaller det også for blærekatarr.

UVI er både normalt og vanlig for seksuelt aktive jenter. Infeksjonen er aldri normal for gutter. Grunnen til dette er at jenter har et veldig kort urinrør, mens gutter har et lengre urinrør. Det gjør at det hos jenter er kort vei fra endetarmen til urinrørsåpningen og videre til urinrøret og blæren. Når bakterier fra tarmen havner i urinrøret eller blæren, kan du få en infeksjon.

Det er vanlig at dette skjer hos jenter som har sex, fordi bevegelsene under sex og samleie kan flytte bakterier mot urinrøret. Men jenter som aldri har hatt sex kan også få UVI, det er bare mindre vanlig.

Hva er symptomene på UVI?

Symptomer er de plagene du har i forbindelse med en sykdom. Her er symptomene på UVI:

 • Svie eller smerte når du tisser
 • Du må tisse oftere enn vanlig
 • Sterk tissetrang - det er vanskeligere å vente med og gå på toalettet enn til vanlig.
 • Noen har blod i urinen
 • Noen har vondt i underlivet eller magen

Svie trenger ikke bety at du har UVI. Svie og sårhet i skjeden kan oppstå på grunn av små rifter eller skader i slimhinnen. Mye sex, langvarig sex eller røff sex øker sjansen for slik sårhet. Det er ikke farlig, og slimhinnen gror heldigvis raskt. Men blir du ofte sår, er det anbefalt å bruke glidemiddel under samleie for å redusere friksjonen.

Honeymooncystitt er et engelsk utrykk for urinveisinfeksjon som oppstår etter en periode med mye sex. Direkte oversatt: Bryllupsreise-UVI.

Skal UVI behandles?

UVI hos jenter trenger i utgangspunktet ikke behandling. Nesten alle blir friske helt av seg selv, vanligvis i løpet av en uke. Før var det vanlig å gi medisin i form av antibiotika, men nå vet vi at dette som regel ikke er nødvendig.

Antibiotika er ett fellesnavn på medisiner som hjelper mot bakterier. Det beste er om du bruker så lite antibiotika som mulig, fordi økt antibiotikabruk gir resistente bakterier. Det betyr at bakteriene etter hvert lærer seg å bekjempe medisinen og at medisinene derfor ikke fungerer mer.

Hvis vi ikke blir flinkere til å bruke mindre antibiotika, vil vi i fremtiden ha mange «superbakterier» det ikke finnes medisin mot.

Noen ganger kan en UVI likevel ha behov for behandling. Dette kan du lese om lenger ned under avsnittet: «Når skal du oppsøke lege?»

Fakta

Urinrøret går fra urinblæren til urinrørsåpningen. Jenters urinrør er 3-5 cm langt og 8-10 mm bredt. Gutters urinrør er 20-25 cm langt og 3-5 mm bredt .

Hva kan du gjøre for å få mindre UVI?

UVi er så vanlig at halvparten av alle jenter får det i løpet av livet. Samtidig vil 1 av 5 jenter få infeksjonen på nytt og på nytt mange ganger.

Får du infeksjonen flere ganger, bør du følge disse rådene:

 • Tiss rett etter sex: Ved å tisse kort tid etter sex skyller du bort bakterier som kan ha kommet inn i urinrøret under samleie.
 • Drikk mer vann: Drikker du mer vann vil du tisse mer og oftere. Dette skyller urinrøret for bakterier.

Husk også rådet som gjelder for alle jenter:

 • Tørk forfra og bakover: Når du tørker deg med papir på do, start alltid foran ved og bakover mot rumpa. Da unngår du å flytte bakterier i retning urinrørsåpningen.

Hvis dere har analsex, er kondom viktig for å beskytte mot at bakterier fra tarmen føres til urinrøret. Kondomet må tas av eller byttes før videre sex etter analsex.

Hva om en gutt har symptomer på UVI?

Siden gutter har langt urinrør, er det ikke vanlig for gutter å få urinveisinfeksjon.

Har du som gutt symptomer på UVI skal du derfor alltid gå til legen. Det betyr ikke at det er farlig, men det er viktig å finne ut hvorfor du som gutt har disse plagene. Noen gutter får UVI på grunn av en annen sykdom, mens andre kan tro de har UVI når det egentlig er noe annet.

Når skal du oppsøke lege?

Er du gutt med UVI skal du alltid oppsøke lege. Er du jente med UVI trenger du ikke oppsøke lege hvis du har de vanlige symptomene og ellers føler deg i fin form. Oppsøk lege hvis:

 • Du er usikker på om det er urinveisinfeksjon du har eller du føler deg utrygg
 • Plagene dine har vedvart i 7 dager uten å bli bedre
 • Du føler deg i dårlig form
 • Du har høy feber
 • Du har sterke mage- eller ryggsmerter

Om du har hatt ubeskyttet sex (og særlig med en ny partner) bør du teste deg for kjønnssykdom. Kjønnssykdom som feks klamydia kan også gi svie når man tisser.

Hvis du har andre sykdommer fra tidligere (for eksempel nyresykdom), kan det hende du skal oppsøke lege raskere enn andre. Snakk med legen din om dette.

Skrevet av Lege, ung.no

Sist oppdatert: 25.10.2020

Offentleg og kvalitetssikra
Jente sitter på do.
SVIR: Har du fått en urinveisinfeksjon, er det vanlig at det svir mye og at du må oftere på do. Foto: Colourbox

Fakta

Urinrøret går fra urinblæren til urinrørsåpningen. Jenters urinrør er 3-5 cm langt og 8-10 mm bredt. Gutters urinrør er 20-25 cm langt og 3-5 mm bredt .

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Små og store plager i vulva og vagina

Det er vanlig å bli bekymret når du oppdager endringer i underlivet. Ofte er det naturlige endringer, andre ganger er det noe galt. Her er en oversikt.

Jente har smerter (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom

Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp til psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Sånn kan fastlegen hjelpe deg

Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Tegning av en gutt som er hos fastlegen sin (illustrasjon: ung.no)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente