Hva er endometriose?

Mange med menstruasjonssmerter lurer på om de kan ha endometriose. Her kan du lese hva det er for noe, og hvilken behandling som finnes!

Sist oppdatert: 01.12.2022 Av: Redaksjonen ung.no

Illustrasjon av en livmor med endometriose, der en variant av slimhinnen i livmor er på steder den ikke skal være.
PÅ FEIL STED: Når man har endometriose, vokser det vev som ligner på livmorslimhinnen utenfor livmorhulen.

I livmoren har man en helt spesiell hud (slimhinne) som kalles endometriet. Ved endometriose finnes en variant av denne slimhinnen også andre steder, der den normalt ikke skal være.

Det vanligste er at det er biter rundt ellers i magen som kan påvirke eggstokker, eggleder, utsiden av livmoren, tarmene og blæren.

Hva er sammenhengen med mensen?

Mensen er blødningen som kommer fra livmoren en gang i måneden, det er normale endringer i hormonene som styrer dette. Blodet kommer fordi det øverste laget av endometriet løsner. Du kan lese mer om mensen her.

Det spesielle med slimhinnen i livmoren (endometriet) er at den vokser hver måned som en del av menstruasjonssyklus. Ved menstruasjon skilles det øverste laget av som blødning, før det gradvis bygger seg opp igjen. Det er disse endringene og irritasjon i området (betennelse) som gir plagene ved endometriose.

Endometriose er en litt spesiell diagnose, fordi noen kan ha tilstanden uten noen symptomer – da oppdages det gjerne tilfeldig ved en operasjon av en annen grunn -, mens andre kan ha store plager.

Hvilke plager kan man få?

Symptomene ved endometriose kan variere mye fra person til person. Det vanligste er sterke smerter ved menstruasjon, men dette kan man også ha uten at det er på grunn av endometriose. Du kan lese mer om menstruasjonssmerter her.

Endometriose kan også gi smerter når penis eller et sexleketøy føres dypt inn i skjeden, smerter når man går på do, slitenhet og trøtthet, oppblåsthet, kvalme og magetrøbbel. Ofte er smertene helt nederst i magen. Plagene kan komme på et spesielt tidspunkt i menstruasjonssyklus, eller hele tiden.

For noen få kan endometriose gjøre det vanskeligere å bli gravid, men da finnes det heldigvis god behandling. NB: Du må fortsatt bruke en form for prevensjon for å forebygge graviditet, selv om du har endometriose.

Hva er behandlingen?

Endometriose kan behandles på ulike måter. De aller fleste får samme behandling som andre med sterke menstruasjonssmerter. Den beste behandlingen, som det er vanlig å prøve først, er helt vanlig hormonell prevensjon. Mange har god effekt av p-piller, men også p-stav og spiral kan hjelpe. Man kan gjerne også bruke reseptfrie smertestillende som for eksempel ibux og paracet.

I noen få tilfeller kan det bli aktuelt å behandle endometriose med en operasjon, det skiller seg fra behandling ved “vanlige” menstruasjonssmerter. Under operasjonen fjernes så mye som mulig av det ekstra endometriet.

Kan jeg ha endometriose?

Ofte lurer de som har mye plager ved menstruasjon på om de kan ha endometriose. De aller fleste har ikke det, selv om de kan ha veldig sterke menstruasjonssmerter.

Uansett hva som er årsaken til plagene dine så er det en god ide å oppsøke fastlegen. Behovet for behandling er like stort uansett hva som gir deg smerter, særlig hvis disse smertene er så sterke at det påvirker hverdagen din. Noen får for eksempel store problemer med å fungere i jobb eller på skolen.

Endometriose er litt arvelig, så om du har noen i nær familie med sykdommen kan sjansen for at du har det være noe større.

Illustrasjon av en livmor med endometriose, der en variant av slimhinnen i livmor er på steder den ikke skal være.
PÅ FEIL STED: Når man har endometriose, vokser det vev som ligner på livmorslimhinnen utenfor livmorhulen.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider