Hvordan bruker du Paracet?

Paracet er en smertestillende og febernedsettende medisin. Det er et godt legemiddel når det brukes riktig, men mange bruker det feil og da kan det være skadelig.

Sist oppdatert: 14.01.2022 Av: Legen, ung.no

Illustrasjon av ung jente som er usikker på hvordan hun bruker den smertestillende medisinen Paracet riktig og hva som er forskjellen på de ulike medisinene
FLERE UTGAVER: Paracetamol er mest kjent gjennom navn som Paracet, Pinex eller Panodil. (Illustrasjon: ung.no)

Det er derfor viktig å bruke medisinen på en ansvarlig måte. Den fungerer ikke mot depresjon og angst.

Paracet selges reseptfritt på apotek og i dagligvarebutikker. Utenfor apotek er det 18 års aldersgrense. Medisinen er en av de aller mest brukte medisinene i Norge.

Hva er Paracet?

Paracet er det vanligste navnet på medisinen paracetamol. Paracetamol er stoffet medisinen inneholder. Det selges også med navnene Panodil og Pinex. Noen medisiner inneholder paracetamol sammen med andre stoffer, dette er blant annet Dolerin, Paracetduo, Paralen og Paralgin forte/major. I utlandet selges paracet oftest som Tylenol og Acetaminophen.

Medisinen finnes både som tabletter, stikkpiller, mikstur, brusetablett og kan settes rett i blodet (på sykehus).

Paracet har to effekter: Smertestillende og febernedsettende.

Hvordan bruke Paracet?

Alle medisiner bør brukes slik du har fått beskjed om av legen din. Det betyr at instruksjonene til legen går foran det som står på pakningen. Men når medisiner kjøpes reseptfritt, og du ikke har pratet med legen om bruken, er det viktig å kun bruke dem slik det står på pakken. Det gjelder både årsaken til at de brukes, hvor lenge de brukes og i hvilke doser.

I pakningsvedlegget til Paracet kan vi lese at medisinen kan brukes reseptfritt mot:

  • Kortvarige, milde til moderate smerter som hodepine, tannpine, menstruasjonssmerter, muskelsmerter og leddsmerter
  • Ved forkjølelse og feber

Maks dose er som følger:

  • Til voksne og barn over 40 kg (over 12 år): 1-2 tabletter à 500 mg inntil fire ganger i døgnet.

Så lenge kan Paracet brukes uten kontakt med lege:

  • For voksne over 18 år: Kontakt lege etter tre dager med feber eller fem dager med smerter dersom plagene blir verre eller ikke blir bedre.
  • For de under 18 år: Kontakt lege etter tre dager dersom feber eller smerte blir verre eller ikke blir bedre.

Hva skal Paracet ikke brukes mot?

Flere undersøkelser har vist at mange bruker Paracet feil. Når en medisin brukes mot noe den ikke fungerer mot, kan man kun få bivirkninger. Paracet bør bare brukes slik du har fått beskjed om av legen, eller slik det står på pakken.

Paracet fungerer for eksempel ikke mot:

  • Tristhet, depresjon eller vanskelige tanker
  • Angst, nervøsitet, stress, sosial angst eller sceneskrekk
  • Søvnvansker, trøtthet, slitenhet eller slapphet
  • Magetrøbbel som diare, hard eller treg mage

Skadelige effekter av Paracet

Paracet kan ved feilbruk ha skadelige effekter slik som alle andre medisiner. Ved bruk over lang tid, eller i for stor dose, kan Paracet gi leverskader som kan være veldig alvorlig.

Selv i lav dose kan medisinen gi kronisk hodepine om den brukes for mye over tid. Det kalles medikamentutløst hodepine, fordi kroppen er blitt «avhengig» av Paracet. Da må man ha Paracet hele tiden for å ikke få hodepine, men hodepinen kommer egentlig av selve medisinen.

Hvis du har tatt for mye

Om du har tatt for mye Paracet må du ringe giftinformasjonen på tlf 22 59 13 00 eller legevakten på tlf 116117.

Hva skal jeg gjøre om om jeg trenger Paracet ofte eller i større doser?

Hvis du har behov for Paracet ofte, eller lenger enn det som står i pakningen (tre dager sammenhengende) bør du oppsøke fastlegen din. Legen kan både undersøke hvorfor du har smerter, og hvordan de best kan behandles.

Har du brukt Paracet feil kan legen hjelpe deg med å slutte (om du for eksempel har blitt avhengig og fått hodepine), eller undersøke om du kan ha fått skader av bruken. Du trenger aldri være redd for å fortelle lege om medisiner eller rusmidler du har brukt.

Om du har brukt Paracet mot noen av plagene medisinen ikke fungerer mot (som depresjon eller angst), bør du også snakke med fastlegen. Legen kan vurdere symptomene og gi oppfølging og behandling som fungerer.

Illustrasjon av ung jente som er usikker på hvordan hun bruker den smertestillende medisinen Paracet riktig og hva som er forskjellen på de ulike medisinene
FLERE UTGAVER: Paracetamol er mest kjent gjennom navn som Paracet, Pinex eller Panodil. (Illustrasjon: ung.no)

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider