Har du vondt i hodet?

Hodepine er en vanlig plage som kan ha mange ulike årsaker. En type hodepine er likevel desidert vanligst hos unge. Les om hva du bør og ikke bør gjøre, og når du bør ta en tur til legen.

Sist oppdatert: 02.05.2022 Av: legen, ung.no

Illustrasjon av en ung gutt med så intens hodepine at det føles som noen borer i hodet hans med en drill
VANLIG: Det er mange grunner til at du får hodepine. Mindre stress og mer søvn kan bl.a. være med på å gjøre det bedre. Tegning: ung.no/Endre Hesthagen

Spenningshodepine

Spenningshodepine kalles også tensjonshodepine, eller stress-hodepine. Det er den vanligste formen for hodepine og den er også vanlig hos ungdom. Barn kan også få denne typen hodepine.

Det kjennes gjerne ut som en trykkende smerter som ikke er et spesielt sted i hodet. Spenningshodepine har ikke andre ledsagende symptomer slik noen andre typer hodepine kan ha.

Har man en infeksjonssykdom for eksempel omgangssyke kan man naturligvis ha disse symptomene samtidig, men ikke ved kun spenningshodepine alene.

Hvorfor får man spenningshodepine?

Det er ikke kjent nøyaktig hvordan spenningshodepine oppstår. Men man antar at stress og muskelspenninger kan være en viktig faktor. Når vi er stresset eller har angst vil de fleste av oss helt ubevisst spenne muskulaturen vår, spesielt i nakke- og skulderregionen.

Du har kanskje hørt uttrykket “å gå med hevede skuldre”, som betyr å være nervøs, anspent, stresset eller på vakt.

Jeg er plaget med spenningshodepine, hva kan jeg gjøre?

Disse rådene kan være nyttig ved spenningshodepine:

  • Forsøk å stress ned. Har du mange prosjekter med skole, fritidsaktiviteter, planer med venner og mye som foregår på en gang i livet kan du kanskje kutte ned på planene fremover. Gi deg selv tid til å puste ut og kjenne at du strekker til
  • Pass på at du får nok søvn om natten og drikk nok i løpet av dagen.
  • Kjenner du at du er mye anspent i muskulaturen er trening effektivt. Det kan være alle former for aktivitet, ikke bare de som trener disse musklene spesifikt. Trenger du hjelp med oppfølging for slike plager kan du oppsøke en fysioterapeut. En offentlig fysioterapeut kan ved behov tilby deg behandling, da betaler du kun egenandel akkurat som hos legen.
  • Hvis du har mye angst og bekymringer for at din hodepine skal komme av alvorligesykdom (feks hjernesvulst) bør du oppsøke fastlegen. Selv om det er usannsynlig kan en bekreftelse på at det ikke er noe alvorlig ofte i seg selv være god behandling.
  • Det kan være lurt å ta en test hos optiker, hvis du kan ha noen problemer med synet.

Migrene

Migrene er en tilstand med tilbakevendende hodepine som ofte gir ekstra plager i tillegg til selve smertene. Migrene er relativt vanlig også for ungdommer, og forekommer noe oftere hos jenter enn hos gutter. Mange med migrene har flere i familien med samme sykdom.

Hodepinen ved migrene beskrives ofte som bankende og kan samtidig gi både kvalme, eventuelt oppkast, lysskyhet og varhet for lyder. Når smertene står på som verst kan det gjøre vondt å gå over et gulv eller opp en trapp. De fleste foretrekker å ligge mørkt,
kaldt og stille når de har migrene. Noen kan også ha en fornemmelse av at de vil få hodepine i forkant, og være ekstra slitne i etterkant.

Det finnes god behandling mot migrene. Hvis du mistenker at du kan ha sykdommen bør du oppsøke fastlegen for en undersøkelse.

Andre årsaker til hodepine

Det finnes veldig mange årsaker til hodepine. For enkelhets skyld kan vi se på de andre årsakene som to grupper.

Den første og største er primær hodepine. Da er hodepinen selve sykdommen slik som ved migrene eller spenningshodepine. Dette er de hyppigste årsakene til hodepine.

Den andre gruppen er sekundær hodepine. Dette er hodepine på grunn av en annen sykdom. De fleste har for eksempel opplevd å få hodepine når de er forkjølet, eller har influensa. Noen kan oppleve å streve med vondt i hodet hvis det er noe galt med synet.

Når kan hodepine være farlig?

Mange er bekymret for alvorlige og svært sjeldne årsaker til hodepine, feks hjernesvulst eller hjerneblødning.

I noen tilfeller er det derfor viktig å kontakte lege:

  • Hvis du har hatt langvarig hodepine som ikke går over bør du oppsøke fastlegen
  • Hvis har sterke, eller økende, smerter i etterkant av at du har slått hode bør du ringe legevakten. Spesielt hvis du svimte av, ikke kan gjenfortelle alt som skjedde rundt skadetidspunktet, eller hvis du er kvalm eller uvel.
  • Ved alle former for hodepine der du får veldig sterk hodepine i løpet av kort tid bør du kontakte lege.
  • Hvis du våkner med hodepine om natten og har sprutoppkastninger
  • Lege bør også kontaktes hvis du har hodepine sammen med andre plager, feks uklart syn, kvalme, ustøhet, prikking eller noe annet.

Husk at stress og helseangst kan i seg selv forverre en hodepine. Er du veldig bekymret er det derfor lurt å snakke med legen, eller helsesøster, selv om hodepinen din kanskje ikke passer en av disse punktene. Selv om det er usannsynlig at hodepinen skyldes alvorlig sykdom (f. eks hjernesvulst), så kan en bekreftelse på at det ikke er noe alvorlig
ofte i seg selv være god behandling.

Kan jeg ta smertestillende mot hodepinen min?

I Norge har vi flere smertestillende tabletter tilgjengelig reseptfritt. Det er 18 års aldersgrense for å kjøpe disse på matbutikk, kiosk og bensinstasjon. På apoteket er det ingen aldersgrense.

Det er også mange som får smertestillende av sine foreldre. Resultatet er at mange bruker medisiner som paracet og ibux uten å ha vært i kontakt med lege.

Fakta

Bruker du smertestillende ofte uten at det er avtalt med legen kan du få hodepine av selve medisinene fordi du blir “avhengig”. Det er det som kalles medikamentoverforbrukshodepine.

Hvis du skal bruke medisiner slik er det viktig å følge instruksjonene på pakningsvedlegget. Man kan også få gode råd på apoteket. Det er ikke noe galt i å ta feks paracet mot hodepine en gang i blant. Følger man instruksene på pakken er dette ufarlig og god behandling.

Men det er viktig å ikke bruke slike medisiner fast, eller mange ganger i uken uten at det er avtalt med lege. For det første bør hodepinen undersøkes av lege om den er så plagsom at du trenger medisiner oftere enn bare av og til.

For det andre kan hyppig bruk av slike medisiner føre til noe som kalles medikamentoverforbrukshodepine.

Hodepine på grunn av bruk av smertestillende

Bruker du smertestillende ofte uten at det er avtalt med legen kan du få hodepine av selve medisinene. Det er det som kalles medikamentoverforbrukshodepine.

Det er dessverre blitt en vanlig årsak til hodepine hos ungdom fordi mange tar reseptfrie medisiner uten råd fra lege. Får man slik hodepine er det viktig å slutte med medisinene, gjerne med hjelp fra fastlegen sin.

Illustrasjon av en ung gutt med så intens hodepine at det føles som noen borer i hodet hans med en drill
VANLIG: Det er mange grunner til at du får hodepine. Mindre stress og mer søvn kan bl.a. være med på å gjøre det bedre. Tegning: ung.no/Endre Hesthagen

Fakta

Bruker du smertestillende ofte uten at det er avtalt med legen kan du få hodepine av selve medisinene fordi du blir “avhengig”. Det er det som kalles medikamentoverforbrukshodepine.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?