Hjelp, jeg har menssmerter!

Får du vondt i magen når du har mensen? Kanskje du blir kvalm eller oppblåst? Menssmerter er ganske vanlig etter puberteten. Noen kjenner kun svake smerter, andre blir helt satt ut.

Jente holder seg for magen (colourbox.com)
SMERTE? Om du har veldig vondt under mensen finnes det hjelp. Les tips om varmeflasker, smertestillende og andre ting som kan fungere i denne artikkelen.

På fagspråket heter menstruasjonssmerter dysmenoré. Det er spesielt vanlig fra man er ferdig med puberteten til man er i 20-årene. Noen plages mer enn andre.

Hva er typiske mensplager?

Noen har store magesmerter, eller kjenner seg trøtte og slitne, under mensens første dager. Noen kan føle seg oppblåste og ha løs mage, eller være kvalme og kaste opp. Andre kan føle at de ikke yter like bra som ellers, i for eksempel idrett. Andre har ikke plager i det hele tatt.

Fakta

  • Over halvparten av alle kvinner opplever menssmerter i ungdomsårene.
  • For mange hjelper det å ta det litt ekstra med ro, men noen må ta smertestillende medisiner for å dempe smertene.
  • I 20-årsalderen forsvinner smertene for de fleste.

Smertene sitter ofte midt i nedre del av magen, men kan stråle til ryggen og innsiden av lårene. Det varer vanligvis bare en dag, men noen kan være plaget i flere dager. Av og til følger det med hodepine, ansiktsvarme, rødhet og følelse av å fryse eller være ekstra varm.

Hva kommer menssmerter av?

Det er litt usikkert hva som skaper mensplager. Trolig kommer smertene av at kroppen produserer for mye prostaglandiner (en gruppe umettede fettsyrer), som får livmoren til å trekke seg sammen. Denne krampen eller muskelsammentrekningen fører da til smerter. For de fleste som har mensplager vil disse være borte etter et par dager.

Les mer om menstruasjonssmerter på helsenorge.no

Hva kan hjelpe mot menssmerter?

Om du har veldig vondt under mensen finnes det hjelp. For noen kan det hjelpe med en varmeflaske mot magen, en time under teppet på sofaen og en liten hvil.

Paracet kan være til hjelp for en del, medisiner som Ibux, Naproxen eller Ledox kan også hjelpe. Hvis du vet at smertene pleier å bli sterke, og du trenger smertestillende, bør du ta medisinen straks du kjenner de første tegnene. Da begrenser du smerten på mest effektive måte.

Noen ganger holder det med én dose, andre ganger må du kanskje ta det 3-4 ganger i løpet av dagen.

For mange hjelper det å være i bevegelse. De som trener regelmessig har ofte litt mindre mensplager. Hvis smertestillende og andre gode råd ikke hjelper, bør du prate med legen.

Legen kan hjelpe deg med menssmertene

Du kan få hjelp hos fastlegen din hvis du har store plager. Legen kan vurdere om andre smertestillende kan brukes, eller om de kan brukes på en annen måte.

Du kan også diskutere med legen om p-piller eller annen hormonell prevensjon kan være aktuelt å prøve. Dette hjelper ofte mot menssmerter og andre mensplager. Det er ikke vanlig å bruke p-piller eller annen hormonell prevensjon før du også trenger det som prevensjon.

Hva gjør legen med mensplager?

Ved dysmenoré hos unge jenter vil det oftest være unødvendig med underlivsundersøkelse. Legen vil oftest bare prate med deg og høre hvordan du opplever plagene. Legen vurderer om dette er vanlige plager eller om det kan være spesielle årsaker til plagene.

Noen ganger kan sterke menssmerter skyldes annen sykdom som endometriose, bekkeninfeksjon eller adenomyose. Fastlegen kan vurdere det.

Skrevet av Helsesykepleier, ung.no

Sist oppdatert: 19.10.2020

Offentleg og kvalitetssikra
Jente holder seg for magen (colourbox.com)
SMERTE? Om du har veldig vondt under mensen finnes det hjelp. Les tips om varmeflasker, smertestillende og andre ting som kan fungere i denne artikkelen.

Fakta

  • Over halvparten av alle kvinner opplever menssmerter i ungdomsårene.
  • For mange hjelper det å ta det litt ekstra med ro, men noen må ta smertestillende medisiner for å dempe smertene.
  • I 20-årsalderen forsvinner smertene for de fleste.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Mensen – sånn er det

Mensen er en blødning som kommer fra skjeden til jenter én gang i måneden. Her er alt du trenger å vite om menstruasjon.

Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente