Hjelp, jeg har mensensmerter

Får du vondt i magen når du har mensen? Kanskje du blir kvalm eller oppblåst? Mensensmerter er ganske vanlig etter puberteten. Noen kjenner kun svake smerter, andre blir helt satt ut.

Jente holder seg for magen (colourbox.com)
SMERTE? Om du har veldig vondt under mensen finnes det hjelp. Les tips om varmeflasker, smertestillende og andre ting som kan fungere i denne artikkelen.

På fagspråket heter menstruasjonssmerter dysmenoré. Det er spesielt vanlig fra man er ferdig med puberteten til man er i 20 årene. Noen plages mer enn andre.

Noen har store magesmerter, eller kjenner seg trøtte og slitne under mensens første dager. Noen kan føle seg oppblåste og ha løs mage, eller være kvalme og kaste opp. Andre kan føle at de ikke yter like bra som ellers, i for eksempel idrett. Andre har ikke plager i det hele tatt.

Smertene sitter ofte midt i nedre del av magen, men kan stråle til ryggen og innsiden av lårene. Det varer vanligvis bare en dag, men noen kan være plaget i flere dager. Av og til følger det med hodepine, ansiktsvarme, rødhet og følelse av å fryse eller være ekstra varm.

Hva skyldes smertene?

Det er litt usikkert hva som skylder smertene. Trolig kommer smertene av at kroppen produserer for mye prostaglandiner, (en gruppe umettede fettsyrer) som får livmoren til å trekke seg sammen. Denne krampen eller muskelsammentrekningen fører da til smerter. For de fleste som har mensplager vil disse være borte etter et par dager.

Les mer om menstruasjonssmerter på helsenorge.no

Hva kan hjelpe?

Om du har veldig vondt under mensen finnes det hjelp. For noen kan det hjelpe med en varmeflaske mot magen, en time under teppet på sofaen og en liten hvil.

Paracet kan være til hjelp for en del, eller så kan medisiner som Ibux, Naproxen eller Ledox hjelpe. Hvis du vet at smertene pleier å bli sterke og du trenger smertestillende, bør du ta medisinen straks du kjenner de første tegnene. Da begrenser du smerten på mest effektive måte.

Noen ganger holder det med én dose, andre ganger må du kanskje ta det 3-4 ganger i løpet av dagen.

For mange hjelper det å være i bevegelse. De som trener regelmessig har ofte litt mindre menssplager. Hvis smertestillende og andre gode råd ikke hjelper, bør du prate med legen.

Hjelp å få hos legen

Du kan få hjelp hos fastlegen din hvis du har store plager. Legen kan vurderer om andre smertestillende kan brukes eller om de kan brukes på en annen måte.

Du kan også diskutere med legen om p-piller eller annen hormonell prevensjon kan være aktuelt å prøve. Dette hjelper ofte mot mensensmerter og andre mensplager. Det er ikke vanlig å bruke p-piller eller annen hormonell prevensjon før du også trenger det som prevensjon.

Hva gjør legen?

Ved dysmenoré hos unge jenter vil det oftest være unødvendig med underlivsundersøkelse. Legen vil oftest bare prate med deg og høre hvordan du opplever plagene. Legen vurderer om dette er vanlige plager eller om det kan være spesielle årsaker til plagene.

Noen ganger kan sterke mensensmerter skyldes annen sykdom som endometriose, bekkeninfeksjon eller adenomyose. Fastlegen kan vurdere det.

Skrevet av Helsesøster, ung.no

Sist oppdatert: 19.10.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Jente holder seg for magen (colourbox.com)
SMERTE? Om du har veldig vondt under mensen finnes det hjelp. Les tips om varmeflasker, smertestillende og andre ting som kan fungere i denne artikkelen.

Fakta

Over halvparten av alle kvinner opplever mensensmerter i ungdomsårene. For mange hjelper det å slappe av litt. Andre må ta smertestillende. Smertene forsvinner for de fleste etter at de har blitt rundt 20 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Mensen – sånn er det

Mensen er blødningen som kommer fra skjeden én gang i måneden. Her er alt du trenger å vite.

Bind (colourbox.com)
Aktuelt

Har du hatt en kjip opplevelse i møte med helsetjenesten?

Visste du at du kan få gratis hjelp? Pasient- og brukerombudet svarer på hvilke rettigheter du har og gir råd når kontakten med helsevesenet ikke ble helt som du trodde.

Forelsket i den samme som bestevennen din?

Det kan fort bli problemer når bestevennen din er forelsket i den samme som deg. Skal du ta hensyn til bestevennen og droppe forelskelsen...eller?

To gutter og en jente venter på bussen (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hvordan diskutere på nett?

Det kan være gøy å diskutere på nett, men det er lurt å følge noen retningslinjer: Hold deg til saken og ikke gå til personangrep.

Tegning av sinna gutt foran laptop som viser fingeren. Illustrasjon: ung.no