Tips til deg som kommer for fort

Kommer du eller den du har sex med for fort når dere har sex? Her finner du råd som kan hjelpe deg! 

Sist oppdatert: 06.06.2023 Av: sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Et par som sitter i senga, stemningen er dårlig
VANLIG: Tidlig sædavgang er et veldig vanlig seksuelt problem, men det er mulig å gjøre noe med. Foto: Colourbox

Hvis du er født gutt er det vanlig å komme fort de første gangene du har sex. Etter hvert vil de fleste oppleve at det tar lenger tid før de får utløsning.

Det har blitt forsket lite på de som er født jente og sliter med for tidlig orgasme. Hvis du eller den du har sex med får orgasme for fort, kan dere likevel få hjelp av noen av tipsene i denne artikkelen.

Hva er «for tidlig»?

Hva som regnes som «å komme for fort» er først fremst et personlig spørsmål. På fagspråket kalles det for prematur ejakulasjon. Det betyr å enten komme før samleie har startet eller ett til to minutter inn i samleiet.

Hvor lenge skal et samleie vare?

Et samleie varer i gjennomsnitt varer det mellom tre og fem minutter. Noen ganger kan det vare kortere, andre ganger lengere.

Noen får en opplevelse av at de kommer for fort fordi de ofte er den som kommer først. Alle trenger forskjellig stimulering i ulik lengde for å få orgasme og derfor kommer den ene ofte før den andre, uten at det er noe «feil» med noen av dere.

Hvorfor kommer jeg så fort?

Det kan være vanskelig å finne grunnen til hvorfor akkurat du kommer for fort, men det er sjelden en fysisk grunn til det. Ofte handler det i stedet om hvordan du onanerer.

Hvis du for eksempel er redd eller nervøs for å bli oppdaget når du onanerer, kan det gjøre at du har blitt vant til å skynde deg for å bli ferdig. Kroppen din har rett og slett bendt seg til at utløsningen må skje raskt.

En annen grunn kan være at du får en intens seksuell opphisselse så fort at du kommer nesten med en gang. Når man er ung og har masse hormoner, kan det føles nesten umulig å holde igjen.

Sånn får du bedre kontroll

Selv om det ikke finnes noen raske måter å lære seg å holde igjen, er det heldigvis flere måter du kan trene på å ikke komme så fort.

Hvis ingenting hjelper?

Hvis ingen andre metoder hjelper, finnes det medisinske råd. Hvis du trenger medisinsk hjelp, kan du snakke med helsesykepleier eller fastlegen din.

Prøv å ikke la utfordringene dine ta alt for mye plass i tankene dine. Det er nemlig sånn at hvis du tenker på det alt for mye, kan du bli nervøs og stresset som kan øke sjansen for at du kommer for fort. Prøv å vær i nuet og nyt den tiden dere har samleie.

De fleste holder lengre når de blir eldre

Etter hvert som du blir ferdig med puberteten vil den mest intense kåtheten gå over og bli lettere å takle. Da vil det også ta lenger tid å få orgasme eller utløsning.

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet

Et par som sitter i senga, stemningen er dårlig
VANLIG: Tidlig sædavgang er et veldig vanlig seksuelt problem, men det er mulig å gjøre noe med. Foto: Colourbox

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider