Tips til deg som kommer for fort

Sliter du med at sædutløsningen kommer for fort? Eller har du en kjæreste som sliter med det? Få rådene som kan hjelpe.

Par i senga (colourbox.com)
VANLIG: For tidlig sædavgang er et veldig vanlig seksuelt problem, men det er mulig å gjøre noe med. Foto: Colourbox

Det er vanskelig å slå fast hva som er for tidlig sædavgang. Det som for deg kan være lenge nok, kan for en annen virke som altfor kort tid.

Likevel er det laget en definisjon som sier at: For tidlig sædavgang er når gutter og menn regelmessig får utløsning tidligere enn de ønsker, før samleiet begynner eller kort tid etter samleiet starter. Fagspråket bruker det engelske uttrykket prematur ejakulasjon.

Hvor lange skal et samleie vare?

Det finnes ingen fasit på hvor lenge et samleie skal vare, og tid er ikke en god målestokk på om sexen er bra eller ikke. Et samleie handler mer om følelser og nytelse enn varighet minutter eller sekunder. Noen skryter av hvor lenge de har sex, og det kan stresse en som opplever å komme fort.

Mange opplever at de kommer for fort fordi de kommer før partneren sin. Det å få orgasme samtidig er ikke så vanlig, så det er greit å huske på. Alle trenger forskjellig stimulering og tid på seg før de får orgasme. Dermed blir det ofte til at den ene kommer før den andre, uten at det er noe ”feil” med noen av dem.

Hvorfor kommer jeg så fort?

For tidlig sædavgang er et veldig vanlig seksuelt problem. Særlig blant unge gutter, men heller ikke uvanlig blant voksne menn.

Det kan ofte være vanskelig å finne årsaken, men det har sjelden en fysisk forklaring. I mange tilfeller kan gutten ha utviklet et slags mønster når de runker. Et mønster som kan være uheldig når de en dag skal ha sex med en annen.

Er det slik at du for eksempel er redd for å bli oppdaget når du runker, kan det føre til at du skynder deg for å bli fort ferdig. På den måten venner du deg til å komme fort. Det blir et uheldig mønster - at kroppen blir vant med at det må skje fort.

En annen vanlig årsak, særlig blant unge gutter, er at de blir så seksuelt opphissa veldig fort, som gjør at de kan få utløsning temmelig raskt. Når hormonene raser rundt i kroppen, kan det føles veldig vanskelig å holde igjen orgasmen og spruten.

Slik kan du få kontroll

Det er absolutt mulig å få mer kontroll, slik at du kan klare å holde igjen utløsningen til du selv ønsker at den skal komme.

Det finnes dessverre ingen rask løsning, men det er flere måter å trene seg opp. Du må regne med å trene en stund før det gir effekt.

Hvis ingenting hjelper?

Hvis problemet fortsetter og treningen og tipsene over ikke hjelper, finnes det for eksempel bedøvelseskrem og andre medisinske råd som du kan prøve. Dette kan du få mer informasjon om hos helsesykepleier eller fastlegen din.

Selv om det kan være vanskelig, er det viktig at du ikke lar dette problemet få styre tankene dine. Tenker du mye på det, kan du bli mer nervøs og stressa for at du skal komme for fort igjen. Da er det stor sjanse for at det er nettopp det som skjer. Forsøk å være i øyeblikket og nyt de minuttene du klarer.

Skrevet av sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 10.11.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Par i senga (colourbox.com)
VANLIG: For tidlig sædavgang er et veldig vanlig seksuelt problem, men det er mulig å gjøre noe med. Foto: Colourbox
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Sex for første gang

Når er du klar for å ha sex for første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Par i senga

12 tips for bra sex

Sex er mer enn samleie. Fingring, onanering, beføling og suging er også sex. For å få best nytelse, er det viktig at du er kjent med kroppen og seksualiteten din. Hvor godt kjenner du deg selv?

Et par kysser (colourbox.com)
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor aldersforskjell? Ungdomsjournalist Hege har sett litt på hvilke utfordringer dere kan møte.

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)