Tips til deg som kommer for fort

Sliter du med at sædutløsningen kommer for fort? Eller har du en kjæreste som sliter med det? Få rådene som kan hjelpe.

Par i senga (colourbox.com)
VANLIG: For tidlig sædavgang er et veldig vanlig seksuelt problem, men det er mulig å gjøre noe med. Foto: Colourbox

Det er vanskelig å slå fast hva som er for tidlig sædavgang. Det som for deg kan være lenge nok, kan for en annen virke som altfor kort tid.

Likevel er det laget en definisjon som sier at: For tidlig sædavgang er når gutter og menn regelmessig får utløsning tidligere enn de ønsker, før samleiet begynner eller kort tid etter samleiet starter. Fagspråket bruker det engelske uttrykket prematur ejakulasjon.

Hvor lenge skal et samleie vare?

Det finnes ingen fasit på hvor lenge et samleie skal vare, og tid er ikke en god målestokk på om sexen er bra eller ikke. Et samleie handler mer om følelser og nytelse enn varighet, minutter eller sekunder. Noen skryter av hvor lenge de har sex, og det kan stresse en som opplever å komme fort.

Mange opplever at de kommer for fort fordi de kommer før partneren sin. Det å få orgasme samtidig er ikke så vanlig, så det er greit å huske på. Alle trenger forskjellig stimulering og tid på seg før de får orgasme. Dermed blir det ofte til at den ene kommer før den andre, uten at det er noe ”feil” med noen av dem.

Hvorfor kommer jeg så fort?

For tidlig sædavgang er et veldig vanlig seksuelt problem. Særlig blant unge gutter, men heller ikke uvanlig blant voksne menn.

Det kan ofte være vanskelig å finne årsaken, men det har sjelden en fysisk forklaring. I mange tilfeller kan gutten ha utviklet et slags mønster når de runker. Et mønster som kan være uheldig når de en dag skal ha sex med en annen.

Er det slik at du for eksempel er redd for å bli oppdaget når du runker, kan det føre til at du skynder deg for å bli fort ferdig. På den måten venner du deg til å komme fort. Det blir et uheldig mønster - at kroppen blir vant med at det må skje fort.

En annen vanlig årsak, særlig blant unge gutter, er at de blir så seksuelt opphissa veldig fort, som gjør at de kan få utløsning temmelig raskt. Når hormonene raser rundt i kroppen, kan det føles veldig vanskelig å holde igjen orgasmen og spruten.

Slik kan du få kontroll

Det er absolutt mulig å få mer kontroll, slik at du kan klare å holde igjen utløsningen til du selv ønsker at den skal komme.

Det finnes dessverre ingen rask løsning, men det er flere måter å trene seg opp. Du må regne med å trene en stund før det gir effekt.

Hvis ingenting hjelper?

Hvis problemet fortsetter og treningen og tipsene over ikke hjelper, finnes det for eksempel bedøvelseskrem og andre medisinske råd som du kan prøve. Dette kan du få mer informasjon om hos helsesykepleier eller fastlegen din.

Selv om det kan være vanskelig, er det viktig at du ikke lar dette problemet få styre tankene dine. Tenker du mye på det, kan du bli mer nervøs og stressa for at du skal komme for fort igjen. Da er det stor sjanse for at det er nettopp det som skjer. Forsøk å være i øyeblikket og nyt de minuttene du klarer.

Skrevet av sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 10.11.2020

Offentleg og kvalitetssikra
Par i senga (colourbox.com)
VANLIG: For tidlig sædavgang er et veldig vanlig seksuelt problem, men det er mulig å gjøre noe med. Foto: Colourbox
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Sex for første gang

Når er du klar for å ha sex for første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Tips for bra sex

Sex er mye mer enn samleie. Fingring, onanering, beføling og suging er også sex. og mye annet. For å få best nytelse, er det viktig at du er kjent med- og trygg på kroppen og seksualiteten din

Et par kysser (colourbox.com)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente