Tips til deg som kommer for fort

Sliter du med at orgasmen eller sædutløsningen kommer for raskt? Eller har du en kjæreste som sliter med det? Her kan du kanskje få noen råd som kan hjelpe.

Sist oppdatert: 15.07.2022 Av: sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Par i senga (colourbox.com)
VANLIG: Tidlig sædavgang er et veldig vanlig seksuelt problem, men det er mulig å gjøre noe med. Foto: Colourbox

Det kan være vanskelig å slå fast hva som er for tidlig. Det som for noen kan være lenge nok, kan for andre virke som altfor kort tid.

Hva defineres som for tidlig?

Det er laget en definisjon innen sexologien som sier at:

Det kalles for tidlig sædutløsning når gutten ganske regelmessig får utløsning tidligere enn ønsket - før samleiet begynner eller kort tid etter samleiet starter.

På fagspråket kalles det for prematur ejakulasjon. Hos gutter er klimaks todelt – utløsning og orgasme. For de fleste vil tidlig sædutløsning også innebære at orgasmen kommer for fort.

Det finnes ingen tilsvarende definisjon på for tidlig orgasme, som er noe også jenter kan slite med, men du kan benytte akkurat samme ordlyd som over – bare bytte ut sædutløsning/utløsning med orgasme.

Hvor utbredt dette problemet er blant jenter, vet en lite om. Grunnen til det er blant annet at det er mer fokus på de kvinner sliter med å få orgasme i det hele tatt. I de studier der orgasme hos kvinner blir undersøkt, er fokuset satt på dem som ikke får det, og ikke på hvor lang tid det tar før hun får orgasme.

Er du eller din partner ei jente som sliter med at du kommer (får orgasme) for fort, kan du også ha god hjelp av tipsene nedenfor her.

Hvor lenge skal et samleie vare?

Det finnes ingen fasit på hvor lenge et samleie skal vare, og varigheten av selve samleiet er ikke en god målestokk på om sexen er bra. Et samleie handler mer om følelser og nytelse enn minutter. Mange skryter av hvor lenge de har sex, og det kan stresse en som opplever å komme fort.

Mange får opplevelsen av at de kommer for fort fordi de kommer før partneren sin, men det kan faktisk være vanskelig å få orgasme samtidig. Alle trenger ulik stimulering i ulik lengde før de får orgasme, og dermed blir det ofte til at den ene kommer før den andre, uten at det er noe «feil» med noen av dem.

Hvorfor kommer jeg så fort?

For tidlig sædutløsning er et veldig vanlig seksuelt problem, særlig blant unge gutter, men er heller ikke uvanlig blant voksne menn. Hos gutter kommer ofte orgasmen samtidig med sædutløsningen – altså også for tidlig orgasme. Mindre kjent er det at også jenter kan slite med å få orgasme for fort, men det er altså ikke helt uvanlig.

Det kan ofte være vanskelig å finne årsaken til hvorfor akkurat du sliter med å komme for fort. Det har sjelden en fysisk årsak, og i mange tilfeller kan du ha utviklet et slags mønster når du onanerer. Det er uansett et mønster som kan være uheldig den dagen du skal ha sex med en partner.

Om det er slik at du for eksempel er redd for å bli oppdaget når du onanerer, kan det føre til at du skynder deg for å bli fort ferdig – og på den måten venner du deg til å komme fort. Dette er en måte å skape et uheldig mønster på. Kroppen blir vant med at det må skje raskt.

En annen vanlig årsak, er at du får en intens seksuell opphisselse veldig fort og som gjør at du også får utløsning/orgasme temmelig raskt. Når hormonene raser rundt i kroppen, kan det føles veldig vanskelig å holde igjen orgasmen og sædutløsningen.

Slik kan du få kontroll

Det er absolutt mulig å få mer kontroll slik at du bedre kan holde igjen utløsningen/orgasmen til du selv ønsker at den skal komme.

Det finnes dessverre ingen kjapp måte å fikse det på, men det er flere måter å trene seg opp til å holde igjen. Det finnes også flere tips du kanskje kan forsøke og ha hjelp av. Du må regne med å trene en stund før det gir effekt.

Hvis ingenting hjelper?

Om problemet vedvarer og treningen og tipsene ikke hjelper, finnes det andre medisinske råd som kan forsøkes. Dette kan du få mer informasjon om hos helsesykepleier eller legen din.

Selv om det kan være vanskelig, er det viktig at du ikke lar dette problemet få dominere tankene dine. Det er nemlig slik at om du tenker mye på det, kan du bli mer nervøs og stresset for at det vil skje, og dermed er det stor sjanse for at det er nettopp det som skjer. Forsøk å være i nuet, og nyt de minuttene du klarer.

Par i senga (colourbox.com)
VANLIG: Tidlig sædavgang er et veldig vanlig seksuelt problem, men det er mulig å gjøre noe med. Foto: Colourbox
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider