Er du mellom 13 og 20 år, og er opptatt av dine rettigheter? Vi ønsker å høre fra deg. Svar på spørsmålene i undersøkelsen om rettigheter fra Direktoratet for e-helse. Undersøkelsen er anonym og tar 4 - 5 min å besvare.

BH – hvordan finner du rett størrelse?

Du kan enkelt regne ut hvilken brystholderstørrelse som er rett for deg. Alt du trenger er et målebånd.

Sist oppdatert: 14.12.2021 Av: Redaksjonen, ung.no

Illustrasjon av ulike typer BHer for ulike formål og størrelser
FORSKJELLIGE TYPER: Det finnes ikke bare ulike størrelser, men også ulike typer BH, for ulike formål. Prøv deg fram og finn det du liker best. (Illustrasjon: ung.no)

Det er ingen fasitsvar på om eller når du bør bruke BH. Du kan begynne å bruke BH når du vil. Mange synes det er greit å bruke BH når de kommer i puberteten og kjenner at puppene blir større.

Noen velger å ikke bruke BH i det hele tatt. Det er også helt greit. Mange synes det er mest behagelig uten.

Må jeg bruke BH for å unngå hengepupper?

Uansett om du vil bruke BH eller ikke, kan det være lurt å sove uten. Husk at puppene dine trenger å bevege seg litt for skikkelig blodsirkulasjon.

Det er en myte at man får hengepupper fortere om man ikke bruker BH.

Hvor stor skal BH-en være?

En BH har to mål. Omkrets og skål (cup). Omkretsen er angitt i cm, mens skålen er angitt i bokstaver. A-cup er det minste og jo lenger ut i alfabetet en kommer, jo større blir skålen.

Skålstørrelsen øker i tillegg med omkretsen. Det betyr at en 85B har større skål enn en 70B. Du kan få hjelp i butikken til å finne rett størrelse.

Slik regner du størrelsen selv

Ta på deg en BH som passer. Bruk et målebånd og mål omkretsen av deg selv rett under brystene. Hold målebåndet stramt og skriv ned målet.

Legg deretter målebåndet rundt deg selv igjen, denne gangen på midten av brystene. Skriv ned målet.

Trekk det første målet fra det siste. Tallet du sitter igjen med er differansen, og viser hvilken cup som er rett for deg:

10-11 cm: AA-cup

12-13 cm: A-cup

14-15 cm: B-cup

16-17 cm: C-cup

18-19 cm: D-cup

20-22 cm: E-cup osv.

Om du for eksempel måler 80 cm i omkrets under brystene, og 92 cm i omkrets på midten av brystene, er differansen 12 cm. Din BH-størrelse er da 80A.

Du kan gjerne bruke en sportstopp eller sports-BH, eller annen topp i stedet for BH hvis du liker det bedre. Da vil størrelsen oftest være markert som XS, S, M, L, XL osv. og tilsvarer størrelsene på vanlige klær.

Husk at BH-størrelsen er noe som gjerne endrer seg gjennom livet. Gjør nye målinger etter hvert som puppene dine utvikler seg.

Illustrasjon av ulike typer BHer for ulike formål og størrelser
FORSKJELLIGE TYPER: Det finnes ikke bare ulike størrelser, men også ulike typer BH, for ulike formål. Prøv deg fram og finn det du liker best. (Illustrasjon: ung.no)

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider