Hjelp, jeg har ikke kommet i puberteten

Har de andre jentene i klassen fått større bryster, bortsett fra deg? Har de andre guttene i klassen fått hår under armene og dypere stemme, bortsett fra deg? Du kan ha forsinket pubertet.

Tegning av to gutter der den ene har fått hår under armen.
HÅR: Hår på nye steder er et pubertetstegn. Når det kommer er veldig forskjellig fra person til person. Illustrasjon: ung.no

Vanskelig å være først, frustrerende å være sist

Puberteten starter et sted mellom 9 og 17 år. Det betyr at to venner på samme alder kan ha kommet veldig ulikt i pubertetsutviklingen. En kan faktisk være helt ferdig utviklet før en annen starter. Det kan være vanskelig å være av de første, og frustrerende å være av de siste som kommer i pubertet.

Er du jente og brystene dine ikke har begynt å utvikle seg i det hele tatt når du er 13,5 år har du det som kalles forsinket pubertet. For gutter har du forsinket pubertet når testiklene ikke har begynt å vokse i det hele tatt når du er 14,5 år. Det trenger ikke å bety at noe er galt.

Arv har mye å si for når man kommer i puberteten. Hvis foreldrene dine var sent ute, er det mer sannsynlig at også du vil komme sent i puberteten.

Når skal du kontakte lege?

Har du forsinket pubertet bør du ta kontakt med fastlegen din for å se om det kan være en annen årsak til at du ikke har kommet i puberteten ennå.

Puberteten styres av hormoner. Hormonene kan forstyrres av kroniske sykdommer som cøliaki, astma, diabetes eller overdreven trening og spiseforstyrrelser. Andre ganger kan det være sykdom i kjertlene som produserer hormoner.

Gjennom blodprøver og undersøkelser kan legen se om det er sykdom i eggstokkene (hos jenter), testiklene (hos gutter), eller i hjernen som kan forklare hvorfor man er sent ute. Det vanligste er fortsatt at legen ikke finner noe galt. Da må du bare vente på at puberteten skal komme.

Forsinket pubertet er litt vanligere hos gutter.

Hva kan gjøres?

Hvis det er sykdom som er årsaken, vil puberteten normalt starte av seg selv med en gang sykdommen er behandlet.

Hvis legen ikke finner noe galt vil du bli bedt om å komme på kontroll hver 3. måned for å se om den starter av seg selv. Om du er jente og nærmer deg 16 år, eller gutt og nærmer deg 18 år, uten at det er tegn til pubertet, kan du få hormontabletter som setter i gang puberteten.

Det som er viktig å gjøre selv er å sørge for å få i deg nok mat, ha en normal vekt og være i normal fysisk aktivitet. I det store og hele er det utenfor din kontroll når du kommer i puberteten.

For tidlig pubertet

Det er ikke nødvendigvis noe lettere å være den første i klassen som kommer i puberteten. Er du jente og brystene dine begynner å vokse før du er 8 år, eller du er gutt og testiklene dine begynner å vokse før du er 9 år, har du for tidlig pubertet.

For tidlig pubertet er en ganske skjelden tilstand, men det ser ut til at det blir stadig vanligere, spesielt hos overvektige.

Ved for tidlig pubertet er det mulig å gi medisiner som blokkerer hormonene. Når du har kommet i en alder det er vanlig å ha pubertet, kan du slutte på medisinene og puberteten kan fortsette som normalt. Grunnen til at man behandler dette, er for at du ikke skal få en lav høyde. De som kommer tidlig i puberteten vil ofte vokse raskt sammenliknet med andre på samme alder, men vil kunne ende opp lavere til slutt ettersom bena i kroppen slutter å vokse tidligere enn normalt.

Skrevet av Legen, ung.no

Sist oppdatert: 31.08.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Tegning av to gutter der den ene har fått hår under armen.
HÅR: Hår på nye steder er et pubertetstegn. Når det kommer er veldig forskjellig fra person til person. Illustrasjon: ung.no

Fakta

Det trenger ikke være noe galt selv om puberteten er forsinket, men det kan være lurt å kontakte fastlegen din for en sjekk. Om puberteten er veldig forsinket kan du starte på hormonbehandling, men dette er ikke vanlig før en er 16 år for jenter og 18 år for gutter.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Gutter og puberteten

Kanskje får du mer hår på kroppen, større føtter, eller svette – velkommen til puberteten. Dette skjer som regel en gang mellom 11 og 15 år hos gutter.

FORSKJELLER: Vanligvis starter puberteten mellom 11 og 15 år hos gutter. Puberteten hos jenter starter i snitt to år før. Foto: Colourbox

Jenter og puberteten

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter, men det er store forskjeller.

PUBERTETEN: Det skjer i ditt eget tempo. Hos noen kommer den tidlig, hos andre kommer den seint. Foto: Colourbox.
Aktuelt

Har du hatt en kjip opplevelse i møte med helsetjenesten?

Visste du at du kan få gratis hjelp? Pasient- og brukerombudet svarer på hvilke rettigheter du har og gir råd når kontakten med helsevesenet ikke ble helt som du trodde.

Forelsket i den samme som bestevennen din?

Det kan fort bli problemer når bestevennen din er forelsket i den samme som deg. Skal du ta hensyn til bestevennen og droppe forelskelsen...eller?

To gutter og en jente venter på bussen (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hvordan diskutere på nett?

Det kan være gøy å diskutere på nett, men det er lurt å følge noen retningslinjer: Hold deg til saken og ikke gå til personangrep.

Tegning av sinna gutt foran laptop som viser fingeren. Illustrasjon: ung.no