Kjøreopplæringen har forandret seg mye de siste årene, noe som har ført til betydelig høyere priser for førerkortet. Det finnes også store prisvariasjoner blant landets kjøreskoler.

Forskjeller i pris - smart å undersøke!

Hvor mye du må punge ut med for et førerkort, kommer an på hvor mange kjøretimer du trenger, om du velger å følge et teorikurs eller lese selv, og hvilken kjøreskole du velger. I tillegg er det veldig avgjørende hvor mye du får øvelseskjørt på egenhånd. Jo flere timer du får øvelseskjørt, jo færre skoletimer trenger du. Hør også med venner og bekjente som har tatt lappen. Hvilken kjøreskole brukte de? Hvor mye kom det på totalt? Er de fornøyd med kjøreskolen?

vegvesen.no kan du søke og finne en godkjent trafikkskole i nærheten av der du bor.

På tjenesten prislappen.no kan du sammenlikne kjøreskoler der du bor, og lese omtaler av de ulike tilbudene.

Hvor mye koster det å ta lappen?

Å anslå hva det koster å ta lappen er vanskelig, men Alt om førerkortet har regnet seg fram til at nordmenn i snitt bruker 30.000,- på å ta førerkort for personbil (klasse B). Les mer om prisene på de ulike delene av førekortet.

 

 

Faste priser for å avlegge prøver

Priser på teoriprøve, praktisk førerprøve, utstedelse av førerkort og foto er faste beløp uansett hvor i landet du tar lappen. På sidene til Statens vegvesen kan du se de aktuelle prisene.

  • Teoriprøve: 640,-
  • Oppkjøring: 1.100,-
  • Bilde: 80,-
  • Utstedelse av førerkort: 300,-

Husk at leie av bil, oppvarming og eventuelle bompenger kommer i tillegg, dersom du leier bil av en trafikkskole. Les mer om regler for kjøretøy til oppkjøring her.

 

Trafikkforsikringsavgift

Når du etter hvert blir bileier, er det også noen årlige utgifter du må regne med. Det er forsikring av bilen din og trafikkforsikringsavgift (årsavgift). Dette er noe du betaler gjennom et bilforsikringsselskap, og noe du MÅ ha for å kunne kjøre lovlig. Blir du stoppet uten dette, vil bilen bli avskiltet på stedet.