Kjøreopplæringen har forandret seg mye de siste årene, noe som har ført til høyere priser for førerkortet. Men det er store prisvariasjoner blant landets kjøreskoler, så det er penger å spare hvis du undersøker litt først.

Øvelseskjør mye

Hvor mye du må betale for et førerkortet til slutt, avhenger av hvor mange kjøretimer du trenger, om du velger å følge et teorikurs eller lese selv, og hvilken kjøreskole du velger.

I tillegg er det veldig avgjørende hvor mye du får øvelseskjørt på egenhånd. Jo flere timer du får øvelseskjørt, jo færre skoletimer trenger du. Hør også med venner og bekjente som har tatt lappen der du bor. Hvilken kjøreskole brukte de? Hvor mye kom det på totalt? Og var de fornøyd med kjøreskolen?

vegvesen.no kan du søke og finne en godkjent trafikkskole i nærheten av der du bor.

På tjenesten prislappen.no kan du sammenlikne kjøreskoler der du bor, og lese omtaler av de ulike tilbudene.

30.000 i snitt

Å anslå hva det koster å ta lappen er vanskelig, men nettstedet Alt om førerkortet har regnet seg fram til at vi i snitt bruker 30.000,- på å ta førerkort for personbil (klasse B).

Faste priser hos trafikkstasjonene

Priser på teoriprøve, praktisk førerprøve, utstedelse av førerkort og foto er faste beløp uansett hvor i landet du tar lappen. På sidene til Statens vegvesen kan du se de aktuelle prisene.

  • Teoriprøve: 680,-
  • Oppkjøring: 1.180,- / 1.140,- (på nett)
  • Bilde: 80,-
  • Utstedelse av førerkort: 320,-

Husk at leie av bil, oppvarming og eventuelle bompenger kommer i tillegg, dersom du leier bil av en trafikkskole.

  • arrow_drop_down_circle  Utgifter når du har fått lappen
    Når du etter hvert blir bileier, er det også noen årlige utgifter du må regne med - i tillegg til drivstoff, vedlikehold og vei- og bomavgifter. Det er forsikring av bilen din og trafikkforsikringsavgift (årsavgift). Dette er noe du betaler gjennom et bilforsikringsselskap, og noe du må ha for å kunne kjøre lovlig. Blir du stoppet uten dette, vil bilen bli avskiltet på stedet.