Hva koster det å ta lappen?

Sjekk med noen du kjenner der du bor som har tatt lappen. Kanskje får du neon tips om hvilke kjøreskoler som er rimelige - og flinke.

Skolebil-skilt (foto: ung.no)
FORSKJELLER: Det er store forskjeller i pris på de ulike kjøreskolene og hvor i landet du bor. Hør med de du kjenner som har tatt kjøretimer for å finne ut hvem som er rimelige og hvem som er flinke. Foto: ung.no

Kjøreopplæringen har forandret seg mye de siste årene, noe som har ført til høyere priser for førerkortet. Men det er store prisvariasjoner blant landets kjøreskoler, så det er penger å spare hvis du undersøker litt først.

Øvelseskjør mye

Hvor mye du må betale for et førerkortet til slutt, avhenger av hvor mange kjøretimer du trenger, om du velger å følge et teorikurs eller lese selv, og hvilken kjøreskole du velger.

I tillegg er det veldig avgjørende hvor mye du får øvelseskjørt på egenhånd. Jo flere timer du får øvelseskjørt, jo færre skoletimer trenger du. Hør også med venner og bekjente som har tatt lappen der du bor. Hvilken kjøreskole brukte de? Hvor mye kom det på totalt? Og var de fornøyd med kjøreskolen?

vegvesen.no kan du søke og finne en godkjent trafikkskole i nærheten av der du bor.

På tjenesten prislappen.no kan du sammenlikne kjøreskoler der du bor, og lese omtaler av de ulike tilbudene.

30.000 i snitt

Å anslå hva det koster å ta lappen er vanskelig, men nettstedet Alt om førerkortet har regnet seg fram til at vi i snitt bruker 30.000,- på å ta førerkort for personbil (klasse B).

Faste priser hos trafikkstasjonene

Priser på teoriprøve, praktisk førerprøve, utstedelse av førerkort og foto er faste beløp uansett hvor i landet du tar lappen. På sidene til Statens vegvesen kan du se de aktuelle prisene.

  • Teoriprøve: 680,-
  • Oppkjøring: 1.180,- / 1.140,- (på nett)
  • Bilde: 80,-
  • Utstedelse av førerkort: 320,-

Husk at leie av bil, oppvarming og eventuelle bompenger kommer i tillegg, dersom du leier bil av en trafikkskole.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 04.02.2021

Offentlig og kvalitetssikret
Skolebil-skilt (foto: ung.no)
FORSKJELLER: Det er store forskjeller i pris på de ulike kjøreskolene og hvor i landet du bor. Hør med de du kjenner som har tatt kjøretimer for å finne ut hvem som er rimelige og hvem som er flinke. Foto: ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Veien til førerkortet

Skal du ta lappen på personbil må gjennom fire trinn. De skal hjelpe deg framover og gjøre deg klar til den dagen du skal kjøre opp.

Frontspeil i bil (colourbox.com)
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den desidert vanligste kjønnssykdommen i verden, antagelig fordi kondom ikke gir fullstendig beskyttelse. Det finnes en effektiv vaksine alle unge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)