Er du mellom 13 og 20 år, og er opptatt av dine rettigheter? Vi ønsker å høre fra deg. Svar på spørsmålene i undersøkelsen om rettigheter fra Direktoratet for e-helse. Undersøkelsen er anonym og tar 4 - 5 min å besvare.

Hva koster det å ta lappen?

Skal du ta lappen, er det viktig å vite at prisene varierer hos kjøreskolene og i ulike deler av landet. Derfor lønner det seg å undersøke litt først – her er noen gode tips.

Sist oppdatert: 13.09.2022 Av: Redaksjonen, ung.no

Illustrasjon av en jente som akkurat har fått sertifikatet.
FØRERKORT: For å få lappen billigst mulig bør du blant annet øvelseskjøre mye privat og høre med bekjente hvor, og hva de har betalt, for sin kjøreopplæring. (Illustrasjon: Colourbox / ung.no)

Kjøreopplæringen har forandret seg mye de siste årene, noe som har ført til høyere priser for førerkortet. Men det er store prisvariasjoner blant landets kjøreskoler, så det er penger å spare hvis du undersøker litt først.

Øvelseskjør så mye du kan privat

Hvor mye du må betale for et førerkortet til slutt, avhenger av hvor mange kjøretimer du trenger, om du velger å følge et teorikurs eller lese selv, og hvilken kjøreskole du velger.

I tillegg er det veldig avgjørende hvor mye du får øvelseskjørt på egen hånd. Jo flere timer du får øvelseskjørt, jo færre skoletimer trenger du. Hør også med venner og bekjente som har tatt lappen der du bor. Hvilken kjøreskole brukte de? Hvor mye kom det på totalt? Og var de fornøyd med kjøreskolen?

vegvesen.no kan du søke og finne en godkjent trafikkskole i nærheten av der du bor.

På tjenesten prislappen.no kan du sammenlikne kjøreskoler der du bor og lese omtaler av de ulike tilbudene.

Lappen koster 30 000 i snitt

Å anslå hva det koster å ta lappen er vanskelig, men nettstedet Alt om førerkortet har regnet seg fram til at vi i snitt bruker 30 000 kroner på å ta førerkort for personbil (klasse B).

Faste priser hos trafikkstasjonene

Priser på teoriprøve, praktisk førerprøve, utstedelse av førerkort og foto er faste beløp uansett hvor i landet du tar lappen. De aktuelle prisene kan du se på sidene til Statens Vegvesen.

  • Teoriprøve: 350,-
  • Oppkjøring: Se priser for aktuell klasse her: Priser for oppkjøring
  • Bilde: 70,-
  • Utstedelse av førerkort: 200,- (90,- på nett)

Husk at leie av bil, oppvarming og eventuelle bompenger kommer i tillegg, dersom du leier bil av en trafikkskole.

Illustrasjon av en jente som akkurat har fått sertifikatet.
FØRERKORT: For å få lappen billigst mulig bør du blant annet øvelseskjøre mye privat og høre med bekjente hvor, og hva de har betalt, for sin kjøreopplæring. (Illustrasjon: Colourbox / ung.no)

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider