Veien til førerkortet

Skal du ta lappen på personbil må du gjennom fire trinn. De skal hjelpe deg framover, og gjøre deg klar til den dagen du skal kjøre opp.

Sist oppdatert: 14.09.2022 Av: Redaksjonen, ung.no

Illustrasjon av far som overlater bilnøklene til sønnen.
OBLIGATORISK: Alle som skal ta lappen, må gjennom fire trinn som skal gjøre deg klar til førerprøven og bli trygg i trafikken. (Illustrasjon: Colourbox/ ung.no)

Før du kan starte opplæringen for å ta førerkort må du ha fylt 16 år. Da kan du ta trafikalt grunnkurs, som du må ha gjennomført før du kan øvelseskjøre.

Det er lurt å starte opplæringen så tidlig som mulig, så du skaffer deg lang kjøreerfaring og blir en tryggere bilist.

Veien til førerkortet

Skal du ta lappen, må du gjennom følgende opplæringstrinn:

  • 1: Trafikalt grunnkurs
  • 2: Grunnleggende opplæring
  • 3: Trafikal del
  • 4: Grunnleggende opplæring

Fire trinn til lappen

Opplæringen for å ta førerkort er lagt opp i fire trinn. Der skal du lære mer for hvert trinn i opplæringen, og ha riktig framdrift i opplæringen din.

Det finnes ulike førerkort for bil, men for å kjøre en vanlig personbil må du ha førerkort klasse B. Dette betyr at bilen kan ha en totalvekt på maks 3 500 kg. Personbilklassene B96 og BE betyr bil med tilhenger.

TRINN 1: Trafikalt grunnkurs

Dette er et obligatorisk kurs på 17 timer. Husk at du må ha gjennomført det trafikale grunnkurset for å kunne starte øvingskjøring ved en skole eller privat. Kurset handler om:

  • Trafikkopplæringen.
  • Grunnleggende forståelse for trafikk.
  • Mennesket i trafikken.
  • Øvingskjøring og kjøreerfaring.
  • Førstehjelp.
  • Tiltak ved trafikkulykke.
  • Mørkekjøring.

Dette kurset skal gi deg en grunnleggende forståelse for trafikk og er et utgangspunkt for alt du skal lære seinere. Aldersgrensen for å ta kurset er 15 år. Tar du kurset i den offentlige skolen, kan du ta det i 10. klasse selv om du ikke har fylt 15 år.

Har du allerede førerkort i en annen klasse, trenger du ikke ta det på nytt. Bevis på gjennomført trafikalt grunnkurs skal være med når du øvelseskjører. Har du mistet beviset, kan du ta kontakt med en av Statens vegvesens trafikkstasjoner.

Trafikalt grunnkurs kan du ta ved en trafikkskole eller i den offentlige skolen, dersom skolen din tilbyr dette.

TRINN 2: Grunnleggende kjøretøy- og kjørekompetanse

Gjennom opplæringen på trinn to skal du lære å mestre bilen rent kjøreteknisk, uten å måtte rette oppmerksomheten mot andre trafikanter.

Det er ikke fastsatt noe minste timetall for opplæring på dette trinnet. Omfanget av undervisningen tilpasses elevene og etter hvor mye de får øvelseskjørt.

Med utgangspunkt i elevens prestasjoner, skal du som elev og læreren sammen finne ut om du har nådd målene for trinn 2. Du skal også gjennomføre en obligatorisk veiledningstime som avslutning på trinn to.

Les mer om grunnleggende opplæring på vegvesen.no.

TRINN 3: Trafikal del

På trinn tre skal du lære om trafikantgrupper og interessemotsetninger, å kjøre effektivt, miljøvennlig og økonomisk, å redusere risikoen for ulykker, og lære å bli forbikjørt og kjøre forbi.

På trinn tre er det også lagt inn et 4-timers obligatorisk sikkerhetskurs på glattkjøringsbane som skal gjennomføres mot slutten av trinnet. Der skal du også lære å sikre last og passasjerer.

Trinn tre avsluttes med en obligatorisk veiledningstime der du og læreren sammen blir enige om at du har god nok kjørekompetanse.

Les mer om trafikal del på vegvesen.no

TRINN 4: Avsluttende opplæring

Opplæringen i trinn fire skal hjelpe deg fram mot førerprøven. Opplæringen her er rettet mot din forståelse av risiko og trafikksystemet.

På trinn fire er det lagt inn ett 13-timers obligatorisk sikkerhetskurs på vei. Dette er delt opp i fire deler som består av: bilkjøringens risiko, kjøring på landevei og forbikjøring, avsluttende kjøring i trafikken og refleksjon og oppsummering.

Les mer avsluttende opplæring på vegvesen.no.

Teoriprøven og oppkjøring

Etter at du har fylt 17,5 år kan kan du ta teoriprøven på en trafikkstasjon. Du kan søke om tilrettelagt teoriprøve om du har vansker med å lese og forstå oppgavene.

Dersom du ikke består teoriprøven må du vente i to uker før du kan prøven på nytt. Når du har bestått teoriprøven og alle de fire trinnene i kjøreopplæringen, kan du melde deg på oppkjøring/førerprøven.

Les mer om teoriprøven og oppkjøring i artiklene nedenfor:

Øvelseskjør så mye du kan

Øvelseskjører du mye før du avlegger førerprøven, får du masse verdifull kjøreerfaring. For å bli en bedre sjåfør, og redusere risikoen for at du skal havne i en ulykke, bør du derfor begynne å øvelseskjøre så tidlig som mulig.

Statens vegvesen anbefaler at du har minst 110 timer bak rattet, eller har kjørt over 2 000 km før du går opp til førerprøven. Det tilsvarer én time i uka i to år.

Planlegg opplæringen

Ta tidlig kontakt med flere trafikkskoler. De har forskjellige tilbud, også til de som skal øve privat. På Statens vegvesen sine nettsider finner du mer informasjon som kan være nyttig for deg som skal ta lappen.

Stengt

Førerkort
Illustrasjon av far som overlater bilnøklene til sønnen.
OBLIGATORISK: Alle som skal ta lappen, må gjennom fire trinn som skal gjøre deg klar til førerprøven og bli trygg i trafikken. (Illustrasjon: Colourbox/ ung.no)

Veien til førerkortet

Skal du ta lappen, må du gjennom følgende opplæringstrinn:

  • 1: Trafikalt grunnkurs
  • 2: Grunnleggende opplæring
  • 3: Trafikal del
  • 4: Grunnleggende opplæring

Stengt

Førerkort

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider