Teoriprøve for personbil (klasse B)

Usikker på når du kan melde deg opp til teoriprøven? Og hvor mange prosent må du ha riktig for å bestå prøven? Få svar på alt du lurer på om teoriprøven for personbil (klasse B) her.

Trafikk, skilt og vei.
85 PROSENT: Skal du bestå teoriprøven på førerkort klasse B (personbil), må du ha mer enn 85 % av svarene riktig. Foto: ung.no

Når, hvor og hvordan?

Teoriprøven kan du ta inntil seks måneder før du er gammel nok for førerkortklassen du skal ta lappen i. For personbil er det 18 år, og det vil si at du kan avlegge teoriprøve etter at du har fylt 17,5 år.

Før du kan ta teoriprøve, må du levere en søknad om førerkort. Send gjerne søknaden elektronisk via "Din side". Når du har mottatt en bekreftelse på e-post om at søknaden din er registrert, kan du ta teoriprøven.

Bestill time og husk legitimasjon

Teoriprøven avlegges på PC-skjerm på en trafikkstasjonen. For å kunne avlegge time til teoriprøven må du ha bestilt time på forhånd. Det gjør du på sidene til Vegvesenet.

Husk også å ha med deg legitimasjon når du kommer til trafikkstasjoen for å avlegge teoriprøven.

Må ha 85 prosent rett

På teoriprøven får du en rekke spørsmål med flere alternative svar. Du må svare riktig på minst 85 prosent av spørsmålene for å bestå prøven. Dersom du ikke består, må du vente to uker før du kan avlegge ny teoriprøve.

Dersom du ikke har bestått praktisk prøve (oppkjøring) innen tre år etter at du har avlagt og bestått teoretisk prøve, må du avlegge ny teoriprøve.

På sidene til Statens vegvesen finner du masse nyttig informasjon om teoriprøven.

Teorikurs er frivillig

Trafikkskolene tilbyr teorikurs der de går gjennom emner det er naturlig at eleven blir prøvd i ved den teoretiske prøven. Disse kursene er frivillige, men har du problemer med å lære deg stoffet på egenhånd er det lurt å være med på dette. Du kan også skaffe deg denne kunnskapen på egenhånd ved å skaffe deg læremateriell fra trafikkskolen, i bokhandelen eller på internett. Det finnes også øvingsoppgaver med fasit å få kjøpt, som likner de oppgavene Statens vegvesen har på teoriprøven.

De frivillige teorikursene må ikke forveksles med trafikalt grunnkurs eller andre teorideler i den obligatoriske opplæringen. Mens de frivillige kursene ofte konsentrerer seg om gjennomgang av faktastoff, skal de obligatoriske teoridelene enten være knyttet til spesielle emner i praksisundervisningen eller til forståelse av, og refleksjon rundt trafikksikkerhetsmessige emner.

Følg med i trafikkbildet

Når du sitter på med andre, er det lurt å følge med på skilter og i trafikken. Spør foreksempel moren eller faren din som kjører hva skiltene betyr, og hvordan de plasserer seg i trafikkbildet. Det kan du lære mye av!

Lykke til!

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 18.09.2019

Offentlig og kvalitetssikret
Trafikk, skilt og vei.
85 PROSENT: Skal du bestå teoriprøven på førerkort klasse B (personbil), må du ha mer enn 85 % av svarene riktig. Foto: ung.no

Fakta

Førerkort klasse B gjelder personbil


ALDERSGRENSER:

Trafikalt grunnkurs - 15 år.

Øvelseskjøring - 16 år.

Teoriprøven: – 17,5 år. Husk at du må levere søknad om førerprøve før du kan ta teoriprøven.


Test deg selv på Vegvesenets mini-teoriprøve!

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Alt du må vite om oppkjøringen

Gruer du deg til oppkjøringen, eller praktisk føreprøve, som det heter? Da bør du lese dette.

Hender på rattet

Øvelseskjøring for personbil

Har du gjennomført trafikalt grunnkurs og fylt 16 år har du lov til å øvelseskjøre en vanlig personbil (klasse B).

Øvelseskjøring (colourbox.com)
Aktuelt

Avstandsforhold

Avstandsforhold er vanskelig, og det kan være utrolig kjipt. Hva gjør dere hvis du eller kjæresten må reise bort eller flytte? Hvordan kan et avstandsforhold fungere?

Jenter ser på mobilen og er lei seg (colourbox.com)

Ferie med skilte foreldre

Etter en skilsmisse blir samværet i ferier og høytider endret. Det kan være uvant og vanskelig, men det kan også gi nye, fine opplevelser.

familie som gjør seg klar til å dra på bilferie.

Slik finner du hybel eller leilighet

Er du på boligjakt? Da kan disse tipsene komme godt med.

Låser opp dør (colourbox.com)