Seks tips til en miljøvennlig garderobe

Klesindustrien slipper ut mer drivhusgasser enn all sjø- og flytrafikk i verden. Du kan bidra til å begrense dette med en mer miljøvennlig garderobe – i tillegg til at du sparer penger.

Sist oppdatert: 28.04.2020 Av: Ungdomsjournalist Konstanse

Ser på klær på et stativ (colourbox.com)
BRUKT: I bruktbutikker er det mange klesskatter og klær du kan sy om. Bra for miljøet, bra for lommeboka. (Foto: Colourbox)

I denne artikkelen har ungdomsjournalist Konstanse samlet seks miljøvennlige klestips til deg:

1. Finn skatter i bruktbutikker

At dette tipset er effektivt sier kanskje seg selv, men likevel er det noen som vegrer seg for å handle brukte klær. Dette handler nok først og fremst om hva man er vant til.

Prøv å endre på vanen. Ta deg en tur til en bruktbutikk, så skal du se at de bugner av skatter! Det vil føles deilig å kjøpe klær som er helt nye for deg, uten at du bidrar til forurensningen.

Når du selv har klær du ikke bruker lenger, kan du for eksempel levere dem i en UFF-container, gi dem til Fretex eller selge dem på Finn.no.

2. Arranger byttekveld med venner

Samle noen venner, ta med klær dere ikke bruker lengre og bytt! Både sosialt og miljøvennlig. Kanskje synes noen at den jakka du er lei av er superfin? Eller du finner noe du elsker fra noen andres klesskap?

3. Fiks i stedet for å kaste

Mye av det vi kaster er klær som går an å bruke. Har du fått et hull i buksa kan du lett reparere det. Du kan enten sy igjen hullet (du trenger ikke symaskin, dette kan gjøres med nål og tråd) eller feste en lapp på innsiden. Vet du ikke hvordan du skal gå frem, finnes det mange gode videoer på Youtube, og det er lett å lære.

4. Gjør reparasjoner til en hobby

Hvis du først skal sy igjen et hull i en bukse, kan du kanskje gjøre noe mer ut av det? For eksempel kan du brodere en blomst utenpå hullet med en nål og litt garn, eller feste en strykelapp på. Dette gjør klærne dine helt unike.

5. Ha det gøy med redesign

Det er utrolig morsomt å lage sine egne klær. Du kan for eksempel sy inn den kjolen som er for stor, gjøre buksa om til et skjørt, eller lage ei retro slengbukse av noen gamle gardiner.

Hvis du aldri har gjort dette før, er det ingen grunn til å styre unna. Det er ikke vanskelig, og det finnes mange fremgangsmåter og DIY-videoer på internett (Do It Yourself – gjør det selv).

Et veldig enkelt grep for å endre et plagg er å ha et belte i livet, eller tråkle gjennom midjen med en tråd og stramme den litt inn. Vær kreativ! Man blir litt stolt av å gå rundt med klær man selv har redesignet.

6. Vask klærne litt sjeldnere

En del av utslippene knyttet til klær handler om hvor ofte vi vasker klærne. Vaskemaskinen din bruker mye vann, og syntetiske klær kan føre til mikroplastutslipp i havet.

Det kan selvfølgelig være lurt å vaske svette klær, men har du fått en liten flekk på buksa kan du kanskje vaske den bort med litt vann og en klut heller enn å putte hele buksa i vaskemaskinen.

Vil du ha flere gode klimatips?

Ser på klær på et stativ (colourbox.com)
BRUKT: I bruktbutikker er det mange klesskatter og klær du kan sy om. Bra for miljøet, bra for lommeboka. (Foto: Colourbox)
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Klima og miljø

Les mer