Sparetips til deg med slunken lommebok

Har du dårlig råd, eller forsvinner pengene mellom hendene på deg? Vi gir deg noen enkle råd for å få pengene til å vare lenger.

Sist oppdatert: 11.10.2020 Av: redaksjonen, ung.no

Seddel og penger (foto: ung.no)
BLAKK IGJEN? Da gjelder det å være kreativ. Det finnes sparetips og mange billige alternativer som du kanskje ikke visste om. Foto: ung.no

Det kan være lurt å skaffe seg en sparebøsse eller en sparekonto slik at du kan gjemme unna penger når du får dem.

Sett av et lite beløp du kan bruke i uka, og spar resten. Gjør du dette med en gang, vil du ikke bli like fristet til å bruke penger.

Ha et mål du kan jobbe mot. Ønsker du å kjøpe noe spesielt kan dette gjøre det lettere å spare. Får du ukelønn kan du be mora eller faren din om å halvere den og spare resten for deg. På den måten slipper du å gjøre det selv, og fristelsen blir også mindre.

Gjenbruk og byttekveld

Lag byttekveld med venner. Kanskje noen klær har blitt for små, eller kanskje du rett og slett syns de er kjedelige? Vennene dine derimot har kanskje kjempelyst på akkurat disse klærne.

Gå sammen for å arrangere byttekveld. Ta med de klærne du ikke bruker lenger, og bytt til deg fine plagg fra de andre. Det som blir igjen og ingen vil ha, kan dere levere til f.eks. Fretex.

Stikk innom et loppemarked eller bruktbutikker. Mange av klærne som selges er i fin stand eller nesten nye. Og ikke minst, vintage!

På loppemarkeder kan du også sikre deg billige ski, skøyter, møbler til hybelen eller en nesten ny sykkel. På loppemarked.info kan du se når neste loppemarked arrangeres der du bor.

Film, musikk og bøker

Bruk biblioteket! Her kan du låne en fin bok til solsengen i sommerferien. Studerer du ved høgskole eller universitet, bør du også sjekke om biblioteket har pensumbøkene du behøver. Er boken utlånt akkurat nå, kan du stå på venteliste.

Hvis du ikke får lånt bøkene, kjøp brukt. Mange studenter selger gamle lærebøker ved studiestart. I tillegg kan du sjekke nettsider som disse:

Stikk gjerne innom nærmeste antikvariat. Der kan det dukke opp både bøker, musikk, tegneserier og andre skatter til lavere pris.

TV-selskapene trenger publikum til innspilling av show og underholdningsprogram. Dette er vanligvis gratis. Andre alternativer er førpremierer i teatret og på musikaler. Disse er som oftest mye billigere enn ordinære forestillinger.

I tillegg holder musikkstudenter gratis konserter stadig vekk. Sjekk også hvilke museer som har gratis inngang, eller om det finnes noen filmklubb der du kan få invitasjon til gratis førpremiere på nye filmer.

Lag matpakke!

Forsvinner lommepengene dine i løse luften? Lag deg matpakke. Lunsj fra skolens kantine eller nærbutikken kan fort bli dyrere enn du tror.

Kantinemat virker ikke alltid så dyr der og da, men totalprisen blir raskt høy. En baguette her og en vaffel der i løpet av uken blir mye penger du kunne brukt på andre ting. Husk at matpakken ikke behøver å inneholde tørt brød med svett ost.

Kvelden før kan du blande en salat, koke pasta, lage smoothie med kornblanding ved siden av, eller noe annet som holder seg godt i kjøleskapet til morgenen etter.

Hos de fleste butikker får du avslag på matvarer som er i ferd med å gå ut på dato. Har varen allerede gått ut, spør om å få den gratis. Mye mat kan fint spises lenge etter at holdbarhetsdatoen har utløpt.

Ferietips

Planlegg sykkeltur med telt og venner. Eller kanskje kanotur med bading og leirbål? Gå fra hytte til hytte i fjellet med billig overnatting på Turistforeningens hytter.

Sjekk om fritidsklubben arrangerer billige dagsutflukter for slalåm og snowboard i vinterferien. Besøk noen du kjenner et annet sted i landet, hvor du kan bo gratis. Søk etter billige tog- og bussbilletter, i stedet for fly. Eller bare ta med grill og venner til en koselig kveld på stranden.

Kropp og sjel

Helsestasjon for ungdom er et gratistilbud for all ungdom opp til 20 år. På helsestasjon for ungdom jobber det både helsesykepleier og lege, ofte også psykiatrisk sykepleier i tillegg.

Kondomer kan du hente gratis på helsestasjonen eller bestille på gratiskondomer.no.

Spør etter vareprøver i parfymerier. Noen steder sminker de deg gratis, kanskje en mulighet før skoleballet? Sjekk om treningssentret tilbyr gratis prøvetime, og følg med på kampanjer for gratis trening i forbindelse med høytider og ferier.

Husk også, fotballsparking i parken eller dansing med venner er god og gratis trening.

Studenter på fysioterapeututdanningen trenger fra tid til annen øvingsobjekter som har stiv nakke eller andre lette muskelplager. Også elever på hud- og fotpleielinjer trenger frivillige de kan øve seg på. Elever på kokkelinja har ofte utsalg av billig mat.

Noen frisører trenger fra tid til annen hårmodeller. Som hårmodell får du sjeldent bestemme sveisen selv, men du får garantert prøve noe helt nytt. Vil du velge selv, er lærlingklipp et billigere alternativ enn å gå til ferdigutdannede frisører.

Spør om de har lærling hos en frisørsalong der du bor. I tillegg finnes det frisørkjeder som utfører ekspressklipp til både damer og herrer til en billigere pris enn hva du betaler for en full time hos en vanlig frisør.

Ungdom under 18 år har rett til gratis tannbehandling. Fram til du er 20 år har du dessuten rett til redusert pris.

Er du student? Sjekk om studentsamskipnaden tilbyr refusjonsordninger for tannbehandling. I tillegg kan du undersøke muligheten for rimelige tannbehandlinger ved universitetene som utdanner tannleger (odontologistudiet).

Behandling hos studenter har gjerne ventetid og du må regne med en stund i tannlegestolen, men det er mye billigere.

Fakta

Hjelp til å styre økonomien din?

økonomilappen.no finner du kalkulatorer som kan beregne alt fra kostnadene ved impulskjøp, hvor mye det koster å være forsinket med betalingen, til hvor mye du må spare til russetiden.

Seddel og penger (foto: ung.no)
BLAKK IGJEN? Da gjelder det å være kreativ. Det finnes sparetips og mange billige alternativer som du kanskje ikke visste om. Foto: ung.no

Fakta

Hjelp til å styre økonomien din?

økonomilappen.no finner du kalkulatorer som kan beregne alt fra kostnadene ved impulskjøp, hvor mye det koster å være forsinket med betalingen, til hvor mye du må spare til russetiden.

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Økonomien din

Les mer

Forbruker

Les mer