Hvordan kan jeg gå ned i vekt og forbrenne kalorier?
Gutt, 13
Hei jeg lurer på hvordan en 13 år gammel gutt (eventuelt jente) kan gå ned i vekt, og forbrenne kalorier? Jeg vil også finne ut om hva slags mat man bør spise hvis man vil gå ned i vekt?
Svar
Hei!
Hvis du er usikker på egen vekt så vil jeg råde deg til å prate med helsesykepleier på skolen din om dette. I utgangspunktet så skal ikke ungdom slanke seg, fordi det forstyrrer normal utvikling av kropp og helse. Men hvis man har en alvorlig overvekt, så kan det være grunn til å gjøre noen endringer i kosthold og trening. Allikevel er det sånn at det må følges opp av fagpersoner, slik som legen eller helsesykepleier. Derfor ønsker jeg at du prater med noen voksne om dette.
Hvis du lurer på hvordan dette med kalorier fungerer, så anbefaler jeg deg å lese denne artikkelen.
Driver du med noen form for fysisk aktivitet? Å øke aktivitetsnivået gir høyere forbrenning. Vi anbefaler alle ungdommer å være i aktivitet i 60 minutter daglig. Noen dager kan man være i lett aktivitet, slik som å sykle eller gå tur, leke ute. Andre dager bør det være trening, hvor man blir svett og andpusten. Jeg legger ved noen artikler om trening som du kan se på.
Uavhengig av vekt så anbefaler vi alle å ha et sunt kosthold.
Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Skal man gjøre store endringer i kostholdet bør man snakke med noen voksne om det, slik at man ikke får mangler på næringsstoffer.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 16.6.2019
Oppdatert: 16.6.2019
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål