Kan man legge på seg fett uten å gå opp i vekt?
Gutt, 19
Hei, jeg lurte på om man kan legge på seg fett uten å gå opp i vekt? Jeg går ned i vekt, men spiser fortsatt usunt til tider, føler jeg får større dobbelhake å mere fett på magen.
Svar
Hei!
Vekten vår utgjøres av fett, muskler, vann (og en del andre ting som bein, organer osv.). Det er mengden fett, muskler og vann som kan svinge gjennom en periode, og dermed gi endring i vekta. Hvis man en periode har trent en del og fått litt muskler, og så slutter å trene (eller trener mindre), så kan kan miste muskelmasse og erstatte dette med fett. Da vil vekta holde seg stabil (eventuelt gå ned), men man ser litt annerledes ut, fordi muskler er fastere og tar mindre plass enn fett.
Har du gjort noen endringer i trening/fysisk aktivitet som kan forklare dette? Kanskje har du trent mindre i jula og spist litt mer usunt? Dette vil kunne rette seg opp om du kommer i gang med trening igjen.
Det er også studier som viser at fett lagres ulikt på kroppen avhengig av hva man spiser. For eksempel vil man få mer fett på magen av å spise mye kjøtt kontra fisk, selv om kaloriinnholdet er det samme. Det er derfor en fordel å spise mest mulig av den sunne maten kontra den usunne.
Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Hvis man skal gjøre endringer på kostholdet kan det være lurt å følge denne fremgangsmåten.
Lykke til!
Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 12.1.2022
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
