Spørsmål og svar

Hvordan få til sunnere mat på folkehøgskole?

Jente, 20

Hei! Jeg er 20 år og går dette året på folkehøyskole. Hjemmefra er jeg vant til kvalitet på maten og jeg er veldig opptatt av gode råvarer og ren mat hvis dere skjønner hva jeg mener. Og hjemme spiser jeg aldri brød, fordi jeg ikke er noe glad i det. På skolen får vi brød til frokost, lunsj og kvelds. Jeg har spist toast til alle de tre måltidene hele høstsemesteret og jeg begynner å bli skikkelig lei, men jeg klarer ikke å spise vanlig kaldt brød. Har dere noen tips til hva jeg kan gjøre for å like brødmat og evt gjøre den mer spennende? Vi har veldig begrenset utvalg av pålegg osv. I tillegg sliter jeg med middagen da det føles som å spise masseprodusert gusje.... dere vil sikkert ikke tro det, men jeg er til vanlig ikke kresen, det handler bare om at maten ikke virker gjennomført og lagd med kjærlighet. Har dere noen tips til hvordan jeg kan like maten bedre? Kjøper mye frossenmat i butikken fordi det som oftest er bedre enn det vi får servert, men det går veldig utover økonomien.

Svar

Hei!

Det er nok ganske stor forskjell på hvor mye jobb man legger i matlagingen på folkehøgskoler rundt omkring i landet, og hvor mye fokus man har på sunt kosthold. Det kan være en overgang hvis man er vant til å spise veldig sunn og ren mat, slik du er.

Av pålegg som er spesielt sunne og kanskje gjør matpakken mer spennende er: makrell i tomat, peanøttsmør med banan, avokado, ost og skinke med diverse grønnsaker, cottage cheese og lettsyltetøy. 

Er det en mulighet at du kjøper inn for eksempel makrell i tomat eller peanøttsmør selv, om det ikke er tilgjengelig i kantina? Jeg tenker det må være billigere enn å kjøpe ferdigmiddager, som ofte ikke er spesielt sunt heller.

Det er nok ikke så mye du får gjort med middagene når det er noe som lages av andre. Men er det noen mulighet til å påvirke valget av middagsretter? Kunne dere lagd en gruppe/forening som samarbeider med kjøkkenet om å bedre mattilbudet, basert på ønskene til studentene? Det er nok en del rammer i forhold til økonomi, men hvis dere kommer med konkrete forslag som også er billig, så kan det godt være skolen vil lytte til dere. Eksempler på billig mat som også er sunn er: hermetiserte tomater, tomatpure, kikerter, linser, bønner, grønnsaker i sesong, hjemmelagde sauser, potet, for å nevne noe.

Kanskje kan dere også foreslå servering av havregryn/havregrøt som et alternativ til brødmat? Det er jo både billig og sunt.

Håper rådene hjelper. Viktigst er nok at du tenker at dette er ett år av livet ditt, og at du etterpå og i all fremtid kan styre selv hva du ønsker å spise. 

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 9.2.2021

Oppdatert: 9.2.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål