Hva skjer med egget når jeg steker det?
Gutt, 19
Hei. Hadde et spørsmål om egg. Vis man steker egget litt får lenge og den får farge under, hva betyr det? Betyr det at den har blitt brent og at den mister næringsstoffer? Eller er næringsstoffene i egget selv om den har fått litt farge under? Kunne jeg fått litt mer informasjon om egg og steking? Vet ikke så mye om det. Fordi jeg blir litt redd over at den får litt sånn brent farge under, jeg tenker at egget er brent og at næringsstoffene er borte og at man ikke kan spise det, det er helt sikkert en feil tankegang som jeg har.
Svar
Hei
All mat du steker i stekepannen vil etter en litt tid får en farge på stekesiden, dette kalles stekskorpe og er ikke farlig, men du bør forsøke å unngå at det blir brent.
Skånsom behandling av egget tar best vare på eggets mange næringsstoffer. Kok dem gjerne, lag eggerøre, omeletter og stek dem forsiktig. Sprøsteking av egg kan føre til at noen av næringsstoffene går tapt. Dette er likevel ikke noe som er farlig, men for å bevare næringsstoffene best mulig bør du forsøke å variere tilberedningen med de andre mer skånsomme metodene.
Vennlig hilsen,
ernæringsfysiologen
Besvart: 5.5.2021
Oppdatert: 5.5.2021
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål