Spørsmål og svar

Er det farlig å spise oppvarmet spinat?

Jente, 15

Vi spiser mye spinat til middager, altså spinat som er kokt eller varm og de blir en del rester. Jeg har hørt eller sett på nyheter at hvis man varmer spinat og legger det i kjøleskapet kan det utvikles bakterier som er kreftfremkallende.. er det sant? Er det farlig å spise det dagen eller dager etterpå?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

Spinat, sammen med andre grønne bladgrønnsaker, inneholder nitrat. Nitrat er nødvendig for at planter skal vokse, og selve nitrat er ikke farlig for oss mennesker. I de fleste planter kan nitrat gjøres om til nitritt, som i kroppen vår videre kan omdannes til nitrosaminer. Enkelte typer nitrosaminer kan være kreftfremkallende, og det er disse vi skal være forsiktige med å ikke få i oss for mye av.

Det finnes regelverk som sørger for at innholdet av nitrat i salat og spinat skal være så lavt som praktisk mulig, nettopp for å forebygge at vi får i oss for mye som kan omdannes til nitrosaminer.

EFSA (European Food Safety Authority) har gjennomført en risikovurdering, hvor de har sett på de helsemessige fordelene ved å spise mye og variert av frukt og grønnsaker opp mot ulempene ved å få i seg for mye nitrat. Det anbefales fortsatt at vi skal spise frukt og grønnsaker, men at vi varierer hvilke kilder vi bruker.

Omdanningen av nitrat til nitritt skjer i lav hastighet, men når vi varmer maten øker omdanningen. Dette er en av grunnene til at spinat ikke bør varmes opp lenge eller flere ganger.

Så lenge du varierer hvilke frukt og grønnsaker du bruker, ikke varmer spinat over svært lang tid eller mange ganger skal det være trygt å spise.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 5.4.2025

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål