Spørsmål og svar

Hvor lang holdbarhet har bakte, koke eller stekte grønnsaker?

Gutt, 15

Hei hei, jeg skal begynne med food prepping der jeg steker, koker og baker enkelte råvarer for å så lage feks en salat når jeg føler for det. (Jeg har hver råvare i hver sin boks) Jeg lurer på hvor lang holdbarhet stekte, kokte eller bakte grønnsaker har i kjøleskapet? Jeg har klart å finne ut av kjøtt og kornvarer, men ikke grønnsaker. Jeg skjønner at det ikke er like lang holdbarhet for alle grønnsaker, men gjerne gi eksempel på feks asparges, brokkoli, bakte bønner, osv. Mange takk😄

Svar

Hei!

Godt spørsmål!

I følge Matvett.no så er det viktig å først passe på å kjøle grønnsakene raskt ned til romtemperatur og deretter får den inn i kjøleskapet rimelig raskt i en tett beholder. Dette vil kunne forlenge holdbarheten med flere dager. Med helt optimal behandling vil i hvert fall gryteretter, supper og grønnsaksformer kunne holde fint i opptil en uke.

Det er ingen håndfast regel på hvor lang holdbarhet de ulike grønnsakene har, men generelt så vil man få mye informasjon fra utseende, lukt, konsistens og smak på grønnsakene. Ofte så er det en forskjell på «best før» og «siste forbruksdag». I mange tilfeller (med riktig oppbevaring), så varer matvarer lengre enn det som står som "best før".

"Best før" betyr ikke nødvendigvis "dårlig etter". Dette må selvfølgelig vurderes for hver matvaregruppe. Grønnsaker (også kokte, bakte og stekte) så handler det ofte mer om hvordan det oppbevares, og hvordan de etterhvert ser ut og oppleves heller enn "best før" dato.

Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog

Besvart: 5.4.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål