Hopp til hovedinnhold
Spørsmål og svar

Kan det jeg opplevde regnes som voldtekt eller et overgrep?

Gutt, 15

Hei! Jeg lurer på om det jeg har opplevd kan regnes som et seksuelt overgrep eller voldtekt. Jeg er 15 år, og han jeg var med er 16. Vi er begge gutter. Det som skjedde var oralsex. Han gjorde det ganske hardt, og jeg brakk meg litt underveis. Jeg hadde egentlig ikke lyst, men følte likevel at jeg måtte. Han sa aldri direkte at jeg måtte gjøre det, men jeg var redd for at det skulle bli slutt mellom oss hvis jeg sa nei. Jeg sa aldri nei eller stopp, men tror jeg viste at jeg ikke hadde lyst. Jeg vet ikke om han skjønte at jeg ikke hadde lyst. Etterpå har jeg følt meg ganske skitten, og jeg har egentlig bare lyst til å glemme hele greia. Men det er heller ikke sånn at jeg tenker på det hele tiden. Jeg lurer på om dette kan regnes som et overgrep eller voldtekt, selv om jeg aldri sa direkte nei? Også vil jeg egentlig bare høre om det er noen tips til hva jeg skal gjøre nå. Vi har allerede slått opp, så det er ikke noen fare for at det vil skje igjen.

Hei!

Etter straffeloven § 291 regnes det som voldtekt å skaffe seg seksuell omgang med noen som verken i ord eller handling har samtykket til det.

Du skriver at du egentlig ikke hadde lyst, men at du ikke sa nei eller stopp og at du er usikker på om han forsto at du ikke ønsket dette. I slike situasjoner må det gjøres en konkret vurdering av alle omstendighetene.

Vi i ung.no kan derfor ikke svare på om det som skjedde kan anses som en voldtekt eller et overgrep. Det er politiet og eventuelt domstolene som må gjøre denne vurderingen, dersom noen anmelder forholdet. Politiet kan også gi råd og veiledning om hva du bør gjøre i din situasjon.

Du er 15 år og under den seksuelle lavalderen. Etter straffeloven § 302 er det ulovlig å ha seksuell omgang med noen under 16 år, uavhengig av om personen samtykker eller ikke. Straffen kan imidlertid falle bort, dersom handlingen var frivillig og de involverte er omtrent like gamle og likt utviklet både fysisk og mentalt. Dette følger av straffeloven § 308. Du kan lese mer om dette i artikkelen under om sex og aldersgrenser.

Jeg vil også anbefale deg å snakke med en voksen du stoler på om dette, for eksempel en forelder, en lærer eller en helsesykepleier.

Hilsen juristen, ung.no

Besvart: 2.11.2026

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål