Hva er sjansen for å bli alvorlig syk på hjemmebrygget cider?
Gutt, 17
Jeg har prøvd å lage hjemmelaget cider ved å ha brødgjær og sukker i en eplejuicekartong. Jeg bruker en ballong med et lite hull i som luftsluse. Jeg vet det funker fordi ballongen har blåst seg opp. Jeg bare lurer på hvor farlig det er å drikke dette. Jeg har lest at man kan få bolutisme, som er ganske alvorlig. Hva er sjansen for dette?
Svar
Hei!
Jeg er lege og ingen ekspert på brygging av cider.
Men jeg vil likevel fraråde deg å drikke cider du har laget selv. Slik jeg forstår det, er det mange ting som kan gå galt her.
For det første inneholder vanlig bakegjær (brødgjær) ofte andre bakterier, slik at cideren kan bli "smittet" og uren.
Egentlig skal man desinfisere nøye alt utstyr man bruker. Ellers risikerer man at også sopp og bakterier får like gode oppvekstvilkår som gjæren. Her gjør man det tross alt slik at den levende gjæren skal ha gode vilkår - dermed vil annen sopp og bakterier vokse like godt.
Jeg vet ærlig talt ikke så mye om botolisme (å få i seg botulisme-toxin/giftstoff) ved brygging, og jeg finner heller ikke noe særlig om dette. Så jeg kan verken bekrefte eller avkrefte at man kan få botolisme av dette, eller si noe om hvor farlig det er.
Så umiddelbart vil jeg tenke at det er ganske sannsynlig at man vil få i seg noen bakterier eller sopp - og at man kan bli dårlig (kvalme, oppkast, diare, magesmerter osv) av det. Det i seg selv er grunn nok til å ikke drikke cider man har laget selv. Man må vite nøye hva man gjør og som nevnt desinfisere alt grundig hvis man skal gjøre det selv.
Så jeg vil fraråde deg å drikke dette.
Alt godt! Vennlig hilsen lege, ung.no
Besvart: 29.4.2024
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

