Spørsmål og svar

Jeg pustet inn røyk fra svidd sukker, er det farlig?

Annet, 15

Da jeg skulle lage noe med sukker I mikroovnen (dårlig idé) ble det brent. Jeg fikk frisk luft, åpnet vindu og skrudde på vifte og alt annet, men jeg kan ha pustet inn noe av røyken. Hva kan jeg gjøre?

Svar

Hei!

Jeg forstår at du er bekymret etter at du har pustet inn røyken som oppstod. Det er bra at du raskt fikk frisk luft og luftet ut. Det er ikke uvanlig at det kan oppstå en del røyk under matlaging og særlig ved uhell når ting blir svidd. Det er heldigvis sjeldent farlig. Risikoen ved å puste inn røyk øker med større konsentrasjon, lenger tid og avhenger også av hva som brennes. Når det kun var mat og du luftet ut er det usannsynlig at dette var skadelig for deg på noen måte, heldigvis.

Du trenger altså ikke uroe deg for dette. Hvis noe lignende skulle skje en annen gang og du får symptomer så bør du ringe giftinformasjonen eller legevakten. Vi i ung.no er ikke riktig sted å henvende seg med spørsmål om akutt helsefare.

Håper svaret var oppklarende!

Mvh

Legen, ung.no

Besvart: 6.9.2025

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål