Spørsmål og svar

Stekte gulrøtter med olivenolje så det begynte å ryke. Er det farlig?

Jente, 18

Jeg stekte gulrøtter med salt og olivenolje i ovnen i dag til middag, jeg tror noe feil skjedde fordi det rykte voldsomt fra stekeovnen da jeg åpnet og hele rommet ble fylt av røyk. Jeg åpnet dører og vinduer men er redd for å bli forgiftet av oljen siden jeg har lest at det olivenolje kan lage skadelige gasser. Det var bare meg i rommet da det skjedde. Kan jeg få kjemisk lungebetennelse eller noe? Jeg har nå 20 min senere ingen symptomer på noe galt. Men er redd

Svar

Hei!

Det er veldig forståelig at du ble redd, det er ubehagelig når noe ryker så mye, spesielt når du har lest at oljer kan bli skadelige. Det er imidlertid ekstremt lite sannsynlig at du har blitt forgiftet eller fått "kjemisk lungebetennelse" fra dette.

Når olivenolje blir for varm, typisk over ca. 200–220 grader, begynner den å ryke.
Det er ikke giftig, men det lukter sterkt fordi oljen brytes ned til små partikler og røykstoffer. Det som kom ut var mest sannsynlig røyk og damp, ikke farlige kjemiske gasser.

Kjemisk lungebetennelse eller kjemisk pneumonitt skjer bare ved innånding av store mengder etsende stoffer eller giftige gasser, som ammoniakk, klor, røyk fra brann, bensin, osv. Røyk fra svidd olje på kjøkkenet gir ikke dette.

Det du gjorde var helt riktig med å åpne dører og vinduer, luftet ut og gå vekk fra røyken. Det er akkurat det man skal gjøre. Når du ikke har symptomer som hoste, tung pust, sår hals, svie i øyne eller hals etter 20 minutter, betyr det at lungene dine mest sannsynlig ikke er påvirket.

Du kan få litt ubehag eller lett irritasjon i halsen hvis du pustet inn mye røyk, men det går vanligvis over av seg selv i løpet av kort tid.

Når det er sagt, så er det imidlertid ikke mulig for oss i ung.no å si noe mer helt sikkert hva gjelder din situasjon uten at vi har fått snakket mer med deg og undersøkt deg selv. Hvis du mot formodning skulle få tung pust, hoste som ikke går over, eller svie i brystet i løpet av natta, kan du selvfølgelig kontakte legevakt (116 117) eller Giftinformasjonen (22 59 13 00), men ut ifra det du beskriver, høres dette lite sannsynlig ut.

For å unngå røyking av olje til neste gang bør du bruke stekeovn på maks 200 grader når du bruker olivenolje, eller bruk rapsolje eller solsikkeolje som tåler litt høyere varme, gjerne opptil 230 grader.

Ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Besvart: 15.10.2025

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål