Spørsmål og svar

Hvordan unngå å gå opp i vekt etter vektreduksjon?

Gutt, 18

Hei, Jeg spiser rundt 1000 kalorier om dagen for å miste vekt dette har jeg gjort i nå 2 måneder. Jeg har komt til en vekt jeg er fornøyd med og er klar for å spise mer. Hvordan kan jeg unngå å gå opp igjen i vekt?

Svar

Hei.

Du har spist veldig lite mat over tid. Dette har ført til at forbrenningen din har blitt lavere. Siden jeg ikke har oversikt over vekten og helsetilstanden din er det vanskelig å vite om det har vært sunt for deg med vektnedgang. Om du er undervektig gjelder andre råd for deg.

Det er sannsynlig at du vil øke litt i vekt når du spiser mer mat. Likevel vil denne vektøkningen gi seg når du spiser mer mat fordi forbrenningen din vil øke når kroppen får nok næring.

Om du er normalvektig anbefaler jeg at du begynner å spise normale mengder mat. Det vil føre til at vekten din stabiliseres. Kroppen din vil tilpasse seg og stabiliseres på en sunn vekt om du spiser den næringsmengden som er naturlig for deg.

Jeg vil råde deg til å følge de generelle anbefalingene for et sunt kosthold, de sier noe om hva du skal spise, men også hvor ofte. Bruk metthetsfølelse- og sultfølelse også til å bestemme når og hvor mye du skal spise. Etter en vektnedgang er det veldig vanlig å gå opp igjen, det må du være klar over. Om du skal unngå å gå opp igjen er det viktig å være i litt fysisk aktivitet hver dag, og holde seg til søtsaker o.l. kun én dag i uka.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.


Ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier med spesialitet på spiseforstyrrelser

Besvart: 18.2.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål