Spørsmål og svar

Hvordan skal jeg vite hva som er sant om kosthold i media? Kildekritikk?

Jente, 16

Har et sunt kosthold, men blitt ekstremt fokusert på bare de matvarene som er kategorisert som «sunne». Har kuttet ut mer usunne, altså mat med mindre næringsstoffer, som f.eks. syltetøy. Har hatt 80% fra Lerum, men er litt lei meg for at jeg rett og slett ikke lenger tør å spise de med sukker. Favoritten min er det store glasset fra Lerum med aprikos og fersken, der er det tilsammen kun 40% frukt. Så mye sukker da… Er det ok å spise en god porsjon av dette oftere i uken, i kombinasjon med f.eks. cottage cheese/kesam eller en slags ost på skiva, uten å få blodsukkerkræsj og bli sulten igjen så fort? Det er så mye mat media skaper frykt rundt rett og slett..hører liksom sånne ting at selv om du spiser masse sunt utover dagen, vil disse matvarene «kødde» med kroppen og sultsignalene og hindre kroppen i å faktisk få tatt opp de viktige næringsstoffene ifra den sunne maten man spiser osv osv Vil ikke ha ortoreksi eller noe slikt…hvordan skal man vite hva som er sant og ikke, liksom?

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt til oss!

Jeg forstår godt at det er vanskelig å forholde seg til mengden av kostholdsråd og påstander som florerer i media og på internett.

Når du hører om eller leser om kosthold, er det lurt å se etter pålitelige kilder som er basert på vitenskapelige studier og forskning. Offentlige myndigheter, helseorganisasjoner, akademiske institusjoner, klinisk ernæringsfysiologer og andre personer med faglig bakgrunn kan være gode kilder til pålitelig informasjon om kosthold. Det kan være lurt å sjekke hvem som står bak nettstedet, artikkelen eller uttalelsen du leser.

Når det gjelder spørsmålet ditt om syltetøy, så er det helt greit å spise av og til, også den varianten som ikke er 80% bær. Syltetøy vil ikke påvirke sult- og metthetssignalene dine.

Som du sier så er det jo litt sukker i syltetøy, men det er ikke farlig. Det syltetøy kan bidra med er å øke blodsukkeret noe. Dersom du spiser syltetøyet på en grov brødskive så vil derimot ikke blodsukkeret stige like mye. Dette er fordi fiberet i grove kornprodukter bidrar til et mer stabilt blodsukker.

Syltetøy med sukker i moderate mengder kan fint være en del av et balansert kosthold, og anses generelt ikke som usunt. Imidlertid er det viktig å være oppmerksom på sukkerinntaket totalt sett og å velge sunne alternativer når det er mulig. Syltetøy inneholder (oftest) ikke like mye sukker som for eksempel godteri, så du kan fint spise syltetøy på en brødskive noen ganger i uken.

Når det gjelder søtsaker, så bør man ikke spise det til hverdags, men kan spises når det er fest, høytider og helger. Vi anbefaler å begrense inntaket av godteri og andre søtsaker til en gang i uken. Når det er sagt så handler alt om mengder. Noen spiser en liten konfektbit hver dag, og det er greit så lenge resten av kostholdet er sunt. Å spise en kakebit hver dag eller en hvetebolle over lange perioder, kan påvirke helsa.

Lykke til, og husk å være kildekritisk!

Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog

Besvart: 19.7.2023

Oppdatert: 19.7.2023

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål