Kan man spise kjøtt som ikke er gjennomstekt og ukokte poterer?
Annet, 20
Hei! Jeg lurer på noe. Må svinekjøtt være helt gjennomstekt, eller holder det at overflatene er stekt? Kan man spise poteter som er harde/litt rå, eller må de være myke?
Svar
Hei!
Takk for spørsmålet ditt!
Svinekjøtt bør i utgangspunktet være helt gjennomstekt, og ikke bare overflatene, for å unngå matbårne sykdommer. Ofte vil det gå helt fint, men for å være på den sikre siden bør kjøttet gjennomstekes.
Kjøttet må nå en indre temperatur på minst 70 grader celsius. Å spise rått eller underkokt svinekjøtt kan øke risikoen for mulig infeksjon med bakterier/parasitter. Hvis du er usikker på, så vil jeg anbefale deg å bruke et steketermometer.
Når det gjelder poteter, er det generelt sett trygt å spise dem når de er kokt eller bakt til de er myke. Rå eller harde poteter kan være vanskeligere å fordøye og kan inneholde stoffer som ikke er like lettfordøyelige, men det er i utgangspunktet ikke noe farlig. Å koke eller bake potetene kan derimot gjøre dem lettere å fordøye.
Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog
Besvart: 17.1.2024
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål