Spørsmål og svar

Har jeg blitt matforgiftet?

Jente, 19

Hei! Jeg har prøvd å lete opp svar på nett angående matforgiftning men finner ingenting. Jeg spiste et halvt eple som ikke smakte noe mye, skallet hadde ingen råtne eller brune merker heller. Likevel så jeg etter at eplekjernen hadde grodd noen små spirer og kastet det etterhvert. Jeg spiste bare skallet/litt av delen rundt eplekjernen. Er dette farlig? Jeg spiste også ris tidligere som hadde stått i riskokeren i en dag etter at den ble kokt ca. Jeg bruker som regel å spise ris som har stått i riskokeren men ikke mer enn en dag. Er dette også farlig?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

Matforgiftning kan gi symptomer som oppkast og diaré, eller bare én av delene. Uten å få undersøkt deg eller stilt deg oppfølgingsspørsmål er det umulig for oss i ung.no å svare på om du har blitt matforgiftet eller ikke.

Det vanligste er at symptomer på matforgiftning oppstår innen 12 timer etter at man har spist en dårlig matvare. Når det er sagt, så finnes det både bakterier, virus og andre parasitter som har lengre inkubasjonstid enn dette (inkubasjonstiden er tiden fra man blir smittet til man får symptomer på sykdom).

I denne artikkelen fra mattilsynet kan du lese mer om ulike mikrober og symptomer ved matforgiftning.

Heldigvis går matforgiftning vanligvis over i løpet av 1-2 døgn. Hvis plagene dine vedvarer utover dette og/eller du føler deg veldig dårlig, bør du oppsøke lege for en vurdering.

Når det gjelder ris er det fraråder å oppbevare kokt ris i romtemperatur. Årsaken til dette er at det er en risiko for oppvekst av bakterier som kan gi kraftig matforgiftning. I de fleste tilfeller vil det heldigvis gå fint. Om du ikke føler deg dårlig så trenger du ikke å uroe deg, men dette er ikke noe du bør fortsette å gjøre.

Mattilsynet har skrevet en artikkel om akkurat dette her. Nedenfor finner du et relevant utdrag.

  • Måten kokt ris brukes og håndteres på, gjør at ris ofte er involvert i tilfeller av Bacillus cereus-matforgiftning. Bacillus Cereus kan også finnes i pasta. Ris og pasta kan også inneholde Stafylokokkus Aureus, en bakterie med giftstoffer som tåler koking. Begge bakteriene kan gjøre deg alvorlig syk. Hverken bakteriene eller giftstoffene deres har lukt eller smak. Det hjelper derfor ikke å lukte eller smake på maten først.
  • Når risen oppbevares i romtemperatur (over 10 grader), kan naturlig forekommende bakterier av arten Bacillus cereus, som har overlevd kokingen, vokse og formere seg. Stafylokokkus Aureus vokser også raskt i slike temperaturer. Bakteriene kan produsere kraftige giftstoffer. Disse giftstoffene er ekstremt stabile, og selv om du koker eller steker risen etterpå vil giftstoffene ikke uskadeliggjøres.
  • Bacillus cereus er overalt, i jord og på planter. Ved høsting vil bakterien følge med, og kan regelmessig gjenfinnes i kornprodukter, krydder og grønnsaker. Stafylokokkus Aureus finnes på huden og i miljøet og kan også finnes på mange typer mat inkludert ris og pasta.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 14.4.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål