Spørsmål og svar

Jeg spiste ved et uhell ris zom hadde stått ute på benken

Jente, 19

Hei! Jeg spiste ved et uhell ris zom hadde stått ute på benken hjemme hos min kjæreste over natten. Var ikke mengder, men de satt fast på noen vegetarvåruller jeg spiste. Han sa jeg kunne forsyne meg med mat da han ikke var hjemme og jeg trodde han hintet til en tallerken med vårruller med lukk over som sto på benken. Jeg har hørt at det kan være farlig å spise ris som har vært i romtemperatur lenge og ble ganske redd da jeg fikk i meg en liten mengde ris da jeg spiste vårrullene. Hva bør jeg gjøre? Er drt farlig når jeg ikke spiste så mye?

Svar

Hei!
Det stemmer at det er frarådet å oppbevare kokt ris i romtemperatur. Årsaken er at det er en risiko for oppvekst av bakterier som kan gi kraftig matforgiftning. I de fleste tilfeller vil det dog heldigvis gå fint. Om du ikke føler deg dårlig så trenger du ikke uroe deg. Mattilsynet har skrevet en artikkel om akkurat dette her. Nedenfor finner du et relevant utdrag.

  • Måten kokt ris brukes og håndteres på, gjør at ris ofte er involvert i tilfeller av Bacillus cereus-matforgiftning. Bacillus Cereus kan også finnes i pasta. Ris og pasta kan også inneholde Stafylokokkus Aureus, en bakterie med giftstoffer som tåler koking. Begge bakteriene kan gjøre deg alvorlig syk. Hverken bakteriene eller giftstoffene deres har lukt eller smak. Det hjelper derfor ikke å lukte eller smake på maten først.
  • Når risen oppbevares i romtemperatur (over 10 grader), kan naturlig forekommende bakterier av arten Bacillus cereus, som har overlevd kokingen, vokse og formere seg. Stafylokokkus Aureus vokser også raskt i slike temperaturer. Bakteriene kan produsere kraftige giftstoffer. Disse giftstoffene er ekstremt stabile, og selv om du koker eller steker risen etterpå vil giftstoffene ikke uskadeliggjøres.
  • Bacillus cereus er overalt, i jord og på planter. Ved høsting vil bakterien følge med, og kan regelmessig gjenfinnes i kornprodukter, krydder og grønnsaker. Stafylokokkus Aureus finnes på huden og i miljøet og kan også finnes på mange typer mat inkludert ris og pasta.

Håper svaret var oppklarende!

Mvh

Legen, ung.no

Besvart: 8.4.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål