Spørsmål og svar

Hvorfor bør ikke mat stå ute?

Jente, 19

Vi hører alltid om å ikke la mat stå ute mer enn 2 timer, men der vi kommer fra (varmt land), bruker mødre å lage mat om morgene før skolen, og lar den være på benken , så kommer barne hjem rundt og spiser denne maten som har være ute hele skoledagen. Det var slik med meg også og ingen av oss ble syk av det. jeg hørte at det er slik i Italia og spania. Hvorfor er det slik? De eneste unntakene var egg og melk. Men hele supper, kjøttdeig, pannekaker, altså you name it var ute hele dag. Men i dag lo maten ute mye lengere enn noensinne. Moren min la ut en åpnet granateple (i en liten bolle) siden 7 om morgen (før hun skulle på jobb), og jeg kom ikke hjem før på kvelden, øving, husarbeid og lignend, og jeg glemte helt av den. Kom bare på det rundt 1 om morgen, og da har den vært ute i 18 time, Jeg spurte henne om det var greit å spise de og hun sa ja. Men da luktet det annerledes, jeg spiste en spiseskje før jeg kastet grantaneplen, men jeg lurer på om denne spiseskjeen kan forgifte meg?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

Så fint at du skriver til oss i ung nå som du lurer på hvorfor dette gjøres så ulikt. I Norge er vi ikke helt vant med å oppbevare maten på kjøkkenbenken, og det kan være forskjell fra land til land om hvordan maten oppbevares.

Matvarer er biologisk levende materiale og har derfor begrenset holdbarhet. Kjøtt, melk, fisk og eggprodukter er eksempler på matvarer som er utsatt for bakterievekst, og disse må derfor oppbevares ved lav temperatur, altså i kjøleskap.

Det høres ut som din familie ikke har problemer med magen selv om de spiser mat som står på benken over lang tid. De har kanskje blitt vant med bakteriefloraen som utvikler seg i maten og blir derfor ikke syke.

Det er likevel anbefalt å oppbevare maten kjølig, og dette gjeldes spesielt ris og pasta. Ris og pasta inneholder relativt store mengder bakteriesporer som overlever koking. Det bør derfor advares på det sterkeste mot å la ris og pasta stå lenge lagret ved romtemperatur og deretter spises, da oppbevaring i romtemperatur kan føre til bakterievekst. Lagres risen eller pasta i kjøleskapet, eller i alle fall under 6-8 °C - er det trygt å spise det.

Du kan lese mer om mat og holdbarhet på Mattilsynet sine nettsider.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 13.3.2025

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål