Hvor lenge kan mealprep matpakken stå på kjøkkenbenken i romtemperatur?
Gutt, 16
Hei. Jeg har lyst til å begynne å mealpreppe lunsj til skolen og jeg lurer på hvilke hensyn jeg burde ta når det kommer til bakterievekst i mat. Et eksempel på et måltid jeg vurderer å lage er kylling og ris. Eksempel: Søndag kveld koker jeg opp ris, steker kylling og varmer gulrøtter og brokkoli. Så fort maten er ferdig fordeler jeg maten i to matbokser og setter dem umiddelbart i kjøleskapet. …Hvis jeg da mandag og tirsdag morgen tar disse matboksene ut av kjøleskapet rundt 07:30 også lar de ligge i sekken, i romtemperatur, frem til rundt 12… vil de være farlig å spise da? Jeg varmer opp maten i mikrobølgeovn på skolen. Så er det innafor at maten ligger i romtemperatur i 4-5 timer og at jeg spiser dem etter de har vært i mikrobølgeovn.. i tillegg til at de har lugget allerede to dager i kjøleskapet..? Jeg spurte chatGPT samme spørsmålet og den mente jeg ikke burde spise maten og at den ville være farlig:0. Hva tenker dere? Takk
Svar
Hei!
Takk for spørsmålet ditt!
Så flott at du har lyst til å mealpreppe og lage sunne gode lunsjer som du trives med.
Som du er inne på selv så er det lureste å ha mealprep eller matpakker i kjøleskap til kort tid før de skal spises, men dette er ikke alltid tilfelle.
Hvis maten du snakker om er godt varmebehandlet i første omgang og satt i kjøleskapet så fort den ble kjølt ned til romtemperatur, så går det oftest helt fint. Maten tåler bedre å være i romtemperatur noen timer til lunsj dersom den er riktig behandlet i forkant slik du gjør.
Generelt sett er det alltid lurt å være forsiktig med å spise mat som har blitt stående ute i romtemperatur over lengre tid, spesielt når det gjelder kjøttprodukter som kylling. Når maten står ute i romtemperatur, kan det gi et ideelt miljø for bakterievekst, noe som øker risikoen for matforgiftning.
Man skal også være litt forsiktig med ris som har stått lenge i romtemperatur, da dette også er litt sensitivt for bakterievekst. I de aller fleste tilfellene går det som sagt helt bra, og 4-5 timer er ikke så lang tid - men jeg vil råde deg til å ikke la det gå lengre tid enn dette likevel. Mattilsynet har skrevet en artikkel om akkurat dette her.
Når man mealprepper så burde man altså lage maten man skal, og få den i kjøleskap så fort den er nedkjølt litt. Da har man de beste forutsettingene for at maten skal holde seg godt. Deretter bør retten holdes i kjøleskap inntil "kort tid" før den skal spises.
Selv om man varmer opp maten igjen, kan noen bakterier overleve oppvarmingsprosessen, spesielt hvis maten har stått ute i lang tid. For å være på den helt sikre siden, bør man derfor unngå å spise mat som har stått ute lenge.
Det er ingen håndfast regel, men man bør i hvert fall ikke spise mat (med kylling og ris) som har stått på kjøkkenbenken i over 6 timer. Da begynner det å bli betydelig høyere risiko for bakteriedannelse.
Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog
Besvart: 14.10.2024
Vi har valgt ut dette for deg
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål