Nødprevensjon (”Angrepille”)

Det finnes tre ulike metoder for nødprevensjon du kan velge mellom:

 1. Pille (Norlevo) som inneholder en stor dose av hormonet gestagen og skal tas innen 72 timer etter samleiet. Pillen virker ved å hemme eggløsning, og effekten er bedre jo raskere du får tatt den etter samleiet.
 2. Pille (Ellaone) er et eggløsningshemmende medikament og kan tas inn til fem døgn etter samleiet. EllaOne har sikrere effekt enn NorLevo, om samleiet har skjedd rundt eggløsningstidspunktet. Effekten er bedre jo raskere du får tatt den etter samleiet. OBS! Du må vente 5 dager etter at du har tatt EllaOne før du starter med p-piller igjen.
 3. Kobberspiral kan settes inn i livmoren av lege eller jordmor inn til fem døgn etter antatt eggløsning uavhengig av når samleiet fant sted. Spiralen vil hindre et eventuelt befruktet egg i å feste seg.

Nødprevensjon i pilleform er en ganske lett tilgjengelig løsning hvis du har hatt et ubeskyttet samleie. Pillene kan gi kortvarig, men kraftig kvalme og brekninger, magesmerter, ømme bryster og blødningsforstyrrelser. Beskyttelse mot uønsket graviditet er lavere enn for vanlige hormonelle prevensjonsmetoder.

Nødprevensjon med kobberspiral er avhengig av at du kommer deg til lege eller jordmor som kan sette den inn. Når den derimot er satt inn, kan den bli der og fungere som prevensjon de neste fem årene. Kobberspiral er den sikreste metoden for nødprevensjon.

FAKTA

Fordeler: En løsning hvis man har hatt et ubeskyttet samleie. Reseptfritt. Ulemper: Dårligere prevensjonseffekt enn ved andre hormoneller prevesjonsmetoder. Beskytter ikke mot kjønnssykdommer. Forholdsvis dyrt. Selges på apotek og i noen dagligvarebutikker og bensinstasjoner. Vanlige bivirkninger: Kortvarig, men kvalme og brekninger er vanlig. Blødningsforstyrrelser kan ofte oppstå.

Her får du tak i nødprevensjon

Nødprevensjon i pilleform er reseptfrie og kan kjøpes på apotek eller i enkelte matbutikker eller bensinstasjoner. Ingen aldersgrense på apoteket, men 18 års aldersgrense i butikk og bensinstasjon. En pakke koster 200 - 300 kroner.

Vil du benytte kobberspiral som nødprevensjon, er det mange leger/jordmødre som har spiraler tilgjengelig på kontoret sitt. En kobberspiral koster fra 350 – 800 kroner (pluss eventuelt betaling for timen), og du kan beholde den videre som prevensjonsmiddel i fem år. Kobberspiral er gratis fra du er 16 og frem til du blir 21 år.

Slik tar du nødprevensjon

Nødprevensjonen Norlevo må du ta innen 72 timer (tre døgn) etter samleiet. Nødprevensjonen EllaOne kan du ta inn til fem døgn etter samleiet.

Jo tidligere du tar pillen, desto bedre er effekten.

Det er ikke anbefalt å ta mer enn én pille i løpet av en menstruasjonssyklus. Pillen skal ikke erstatte bruk av vanlige prevensjonsmidler. Les pakningsvedlegget nøye før du tar pillen.

Kobberspiral må du få satt inn i livmoren innen fem døgn etter antatt eggløsning, uavhengig av når samleiet fant sted. I og med at kobberspiralen hindrer et eventuelt befruktet egg i å feste seg, er dette den sikreste nødprevensjonen som finnes i dag.

Nødprevensjon ved glemt p-pille

Hvis du har glemt p-pille er det viktig å bruke kondom eller ikke ha samleie i syv dager etter at pillen(e) er glemt. Hvis du imidlertid har hatt samleie rett før eller etter dagen(e) du glemte p-pillen, kan det være aktuelt å ta nødprevensjon.

Nødprevensjon ved glemt p-ring, p-plaster eller p-sprøyte

Du bør ta nødprevensjon hvis du har hatt samleie og du har glemt å sette inn ny p-ring eller sette på nytt p-plaster til rett tid. Eller du har glemt å ta p-sprøyten til tiden og har hatt samleie første uka etter det.

Har du ubeskyttet samleie den aller første uka du bruker p-piller, p-stav, spiral eller p-sprøyte og ikke startet på mensens første dag med prevensjonen, kan det også være aktuelt med nødprevensjon.

Etter bruk av Nødprevensjon:

 • Hvis du kaster opp før det har gått to timer fra du tok nødprevensjonspillen, er det fare for at pillen ikke har god nok effekt og du bør ta en ny pille.
 • Tar du EllaOne, må du vente 5 dager før du starter med p-piller fordi p-pillene ødelegger effekten av EllaOne og motsatt.
 • Du bør ta en graviditetstest hvis mensen er fem dager forsinket eller hvis mensen er avvikende i blødningsmengde og varighet.
 • Kontakt lege eller helsesykepleier for å få prevensjonsveiledning og eventuelt resept på et fast prevensjonsmiddel.

Blødningsforstyrrelser

Mange får blødningsforstyrrelser etter at de har tatt en nødprevensjon i pilleform.

 • Blødninger kan komme ganske raskt etter du tok pillen.
 • Menstruasjonen kan bli forsinket
 • Menstruasjonen kommer, men er annerledes enn den pleier.

Kontakt lege eller Helsestasjon for ungdom om du blir bekymret eller du har andre spørsmål om bruk av nødprevensjonen, eller spør på apoteket.

Eksempler på spørsmål og svar:

SPØRSMÅL:

Hei :)

Jeg er en jente på 14år. Jeg og kjæresten min har hatt sex en del ganger.

Jeg har tatt ca 12-14 angrepiller på et halvt år, er det farlig?

Kan jeg bli steril av det eller noe sånt?

Men her for ca 20 dager siden hadde vi ubeskyttet sex, og han kom inn i meg, å to dager etter tok jeg en angrepille.

Noen dager etter det gjorde vi det igjen, og jeg tok enda en angrepille.

Det er 5dager siden jeg skulle hatt mensen, er det pågrunn av angrepillene jeg har tatt, eller er det stor sannsynlighet for at jeg er gravid?

  SVAR:

  Hei!

  Det kan bli ganske "kaos i hormonene" med så stort bruk av angrepiller. Det bør ikke tas mer enn maks en gang i måneden, helst sjeldnere, og da bør man også bruke kondom etter det og frem til neste mens. Sikkerheten av angrepillen er ikke så bra når man bruker den så ofte, og det kan bli bl.a. småblødninger, ureglemessig mens mm. Og det vil jo være både billigere og bedre, å heller bruke p-piller.

  Fra pakningsvedlegget til en av angrepillene på markedet:

  "Vis forsiktighet ved bruk av NorLevo:

  NorLevo skal bare brukes som nødløsning. Produktet gir ikke samme beskyttelse som vanlige prevensjonsmidler i alle situasjoner. Bruk av NorLevo flere ganger i samme menstruasjonssyklus anbefales ikke, på grunn av risiko for forstyrrelser i menstruasjonssyklusen."

  Det at du nå ikke har fått mensen KAN skyldes angrepillen, men det kan ikke utelukkes graviditet, så du bør nok ta en graviditetstest for sikkerhets skyld.

  Vennlig hilsen helsesykepleier

SPØRSMÅL:

Hei!

er en jente på 15,snart 16, som lurer litt på om jeg er gravid. var på fest igår og drakk alt for mye åså gikk jeg litt for langt med en jeg har noe på gang med. vi hadde ikke kondom og han var inni meg lisom.. men så vet jeg ikke om han kom eller hva, hukomelsen er ikke helt på topp.. og idag når jeg våknet så var det blod i trusa mi og jeg er bare livredd for at jeg kanskje kan være gravid.. hvordan kan jeg finne det ut? uten helst å gå til lege eller kjøpe en test?

  SVAR:

  Hei!

  Det viktigste du gjør nå er å få kjøpt og tatt en angrepille så raskt som mulig og senest innen 72 timer etter samleiet. Du får kjøpt det på apotek uten resept og det koster 200 - 300 kroner. Heter NorLevo eller EllaOne. Det er ingen måte å finne ut om du er gravid før det er dato for neste mens og mensen evt. ikke kommer som den skal.

  Hvis ikke mensen kommer til tiden kan du ta en graviditetstest. Det kan du få gjort gratis på helsestasjonen.

  Blodet i trusa er nok et tegn på at han har vært inne i deg, men kan ikke fortelle noe om han har hatt utløsning eller ei inne i deg. -Uansett så er jo mulighetene for en graviditet til stede etter et samleie med så "usikker" historie.

  Du kan jo også prate med gutten om din bekymring. -Kanskje husker han litt mer?

  Vennlig hilsen helsesykepleier

 

SPØRSMÅL:

hei! jeg tok en angrepille akkurat tre dager etter ubeskyttet sex,men har enda ikke fått mensen! nå har det gått to dager siden jeg tok pillen,hvordan hvet jeg at den har virket eller ikke? utenom å se om jeg får mensen lisom.. går å bekymrer meg konstant!!

  SVAR:

  Hei!

  Nødprevensjon ("angrepille") vil veldig ofte gjøre at mensen blir litt forsinket, så det er nok den mest sannsynlige forklaringen på at mensen din nå ikke har kommet til tiden. Når du etterhvert får mensen vet du at du ikke er gravid. Hvis mensen blir mer enn to uker forsinket bør du ta en graviditetstest.

  Vennlig hilsen helsesykepleier

 

SPØRSMÅL:

Hei.

Jeg går på østrogenfrie p-piller, Cerazette. Jeg er på mitt fjerde brett, så dette er jeg ganske vant med. Har bare glemt pilla en gang, og da lot jeg bare være å ha sex en uke. I natt hadde jeg sex tre ganger med kjæresten min. Første gangen kom han ikke inn i meg, andre gangen kom han ikke, men tredje gangen kom han inni meg. Jeg er nervøs fordi, jeg oppdaga på morgenen at jeg hadde glemt å ta pilla mi kvelden før. Jeg tok den glemte pilla så fort jeg huska den (kl. 10.00) som man skal gjøre. Jeg pleier å ta den fra 11 til 01 om kvelden/natta nå i sommerferien. Vi hadde sex fra ca 12 til halv 2 på natta. Er det da stor sjanse for at jeg kan ha blitt gravid? Det haster! Jeg har tenkt til å kjøpe angrepille i dag, men vet ikke om det er nødvendig.

  SVAR:

  Hei!

  Slik jeg forstår deg, har det ikke gått fullt 12 timer på overtid, så det er nok ingen fare nå. -Men jeg vil anbefale at dere ikke har ubeskyttet sex i alle fall en uke frem over for sikkerhets skyld.

  Vennlig hilsen helsesykepleier

 

SPØRSMÅL:

Hei, er ei jente på 17 som er livredd for å vere graivd.

Hadde nettopp sex med kjæresten min og vi fant ut at kondomen hadde revnet under samleie, men vi vet ikke når den revnet og hvor lenge vi holdt på uten.

Han kom ikke.

Jeg bor i utlandet og vet ikke hva angrepillen heter på engelsk og kan ikke gå til legen. Kunne dere ha hjulpet meg å gi meg noen navn på noen utenlandske angrepiller? jeg er desperat! takk

  SVAR:

  Hei.

  Angrepillen heter NorLevo eller EllaOne i Norge. Hva selve pillen heter i utlandet kan jeg ikke svare deg på, men om du spør etter "emergency contraception", vil du få angrepillen. Husk å lese pakningsvedlegget nøye.

  Lykke til.

  Vennlig hilsen helsesykepleier