Dersom du har hatt ubeskyttet samleie og er redd for å bli gravid, kan du enten bruke angrepille eller få satt inn en kobberspiral.

Ta angrepille så snart som mulig etter samleiet

Det finnes ulike typer angrepiller. Noen må tas innen tre døgn, mens en annen type kan tas inntil fem døgn etter samleiet. Det er uansett viktig å få tatt det så raskt som mulig for ha best mulig effekt. Uansett er det ikke 100% effekt.

Kobberspiral som nødprevensjon

Kobberspiral er den sikreste metoden for nødprevensjon.

Kobberspiral kan settes inn i livmoren av legevakt, fastlege, gynekolog, jordmor eller helsesykepleier inntil fem døgn etter samleie. Et eventuelt befruktet egg vil ikke ha festet seg i livmoren før tidligst sjette dag etter eggløsningen.

Hvis samleiet har vært på et tidspunkt som er mer enn fem dager før antatt eggløsning, kan den også settes inn selv om det er flere enn fem dager siden samleiet. Da må man være sikker på at man ikke setter den inn senere enn fem døgn etter tidligste antatte tidspunkt for eggløsning.

Når spiralen er satt inn, kan den bli der og fungere som prevensjon de neste fem årene.

Her får du tak i nødprevensjon

Nødprevensjon i pilleform er reseptfritt og kan kjøpes på apotek (også nettapotek) eller i enkelte matbutikker eller bensinstasjoner. Det er ingen aldersgrense på apoteket, men 18 års aldersgrense i butikk, på nett og bensinstasjon. En pakke koster 200 - 380 kroner.

Vil du bruke kobberspiral som nødprevensjon, er det mange leger/jordmødre som har spiraler tilgjengelig på kontoret sitt, eller så ber de deg om å hente den ut/kjøpe den selv på apotek og ta den med. En kobberspiral koster fra 350 – 800 kroner, og du kan beholde den videre som prevensjonsmiddel i fem år. Kobberspiral er gratis fra du er 16 og frem til du blir 21 år.

Nødprevensjon ved glemt p-pille eller annen hormonell prevensjon

Hvis du har glemt p-pille eller annen hormonell prevensjon er det viktig å bruke kondom eller ikke ha samleie i syv dager etter glemmingen samtidig som du fortsetter å ta prevensjonen slik du skal.

Hvis du har hatt samleie rett før eller etter dagen du glemte p-pillen, eller annen hormonell prevensjon, kan det være aktuelt å ta nødprevensjon.

Bivirkninger av angrepille

De vanligste bivirkningene er magesmerter og kvalme. Andre kortvarige bivirkninger kan være svimmelhet, trøtthet, hodepine, ømme bryster og stemningsleieforstyrrelser. Det er også vanlig med blødningsforstyrrelser, og neste menstruasjon kommer ofte tidligere eller senere enn vanlig.

Vær klar over:

  • At det må gå minst fem dager etter bruk av Ellaone før annen hormonell prevensjon kan brukes. Starter man før, kan effekten av angrepillen reduseres.
  • At noen legemidler; enzyminduserende legemidler, kan nedsette effekten av nødprevensjon.
  • At Ellaone ikke skal tas mer enn en gang per menssyklus.
  • At det er anbefalt å ta graviditetstest 3 uker etter det ubeskyttede samleiet selv om du har brukt nødprevensjon.

 

Kontakt lege eller Helsestasjon for ungdom om du blir bekymret eller du har andre spørsmål om bruk av nødprevensjonen, eller spør på apoteket.