Nødprevensjon - "angrepille"

Nødprevensjon må tas så raskt som mulig etter samleie for å ha best mulig effekt. Det finnes tre typer nødprevensjon du kan bruke.

Bekymret jente (colourbox.com)

Dersom du har hatt ubeskyttet samleie og er redd for å bli gravid, kan du enten bruke angrepille eller få satt inn en kobberspiral.

Ta angrepille så snart som mulig etter samleiet

Det finnes ulike typer angrepiller. Noen må tas innen tre døgn, mens en annen type kan tas inntil fem døgn etter samleiet. Det er uansett viktig å få tatt det så raskt som mulig for ha best mulig effekt. Uansett er det ikke 100% effekt.

Kobberspiral som nødprevensjon

Kobberspiral er den sikreste metoden for nødprevensjon.

Kobberspiral kan settes inn i livmoren av legevakt, fastlege, gynekolog, jordmor eller helsesykepleier inntil fem døgn etter samleie. Et eventuelt befruktet egg vil ikke ha festet seg i livmoren før tidligst sjette dag etter eggløsningen.

Hvis samleiet har vært på et tidspunkt som er mer enn fem dager før antatt eggløsning, kan den også settes inn selv om det er flere enn fem dager siden samleiet. Da må man være sikker på at man ikke setter den inn senere enn fem døgn etter tidligste antatte tidspunkt for eggløsning.

Når spiralen er satt inn, kan den bli der og fungere som prevensjon de neste fem årene.

Her får du tak i nødprevensjon

Nødprevensjon i pilleform er reseptfritt og kan kjøpes på apotek (også nettapotek) eller i enkelte matbutikker eller bensinstasjoner. Det er ingen aldersgrense på apoteket, men 18 års aldersgrense i butikk, på nett og bensinstasjon. En pakke koster 200 - 380 kroner.

Vil du bruke kobberspiral som nødprevensjon, er det mange leger/jordmødre som har spiraler tilgjengelig på kontoret sitt, eller så ber de deg om å hente den ut/kjøpe den selv på apotek og ta den med. En kobberspiral koster fra 350 – 800 kroner, og du kan beholde den videre som prevensjonsmiddel i fem år. Kobberspiral er gratis fra du er 16 og frem til du blir 21 år.

Nødprevensjon ved glemt p-pille eller annen hormonell prevensjon

Hvis du har glemt p-pille eller annen hormonell prevensjon er det viktig å bruke kondom eller ikke ha samleie i syv dager etter glemmingen samtidig som du fortsetter å ta prevensjonen slik du skal.

Hvis du har hatt samleie rett før eller etter dagen du glemte p-pillen, eller annen hormonell prevensjon, kan det være aktuelt å ta nødprevensjon.

Bivirkninger av angrepille

De vanligste bivirkningene er magesmerter og kvalme. Andre kortvarige bivirkninger kan være svimmelhet, trøtthet, hodepine, ømme bryster og stemningsleieforstyrrelser. Det er også vanlig med blødningsforstyrrelser, og neste menstruasjon kommer ofte tidligere eller senere enn vanlig.

Vær klar over:

  • At det må gå minst fem dager etter bruk av Ellaone før annen hormonell prevensjon kan brukes. Starter man før, kan effekten av angrepillen reduseres.
  • At noen legemidler; enzyminduserende legemidler, kan nedsette effekten av nødprevensjon.
  • At Ellaone ikke skal tas mer enn en gang per menssyklus.
  • At det er anbefalt å ta graviditetstest 3 uker etter det ubeskyttede samleiet selv om du har brukt nødprevensjon.

Kontakt lege eller Helsestasjon for ungdom om du blir bekymret eller du har andre spørsmål om bruk av nødprevensjonen, eller spør på apoteket.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 27.12.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Bekymret jente (colourbox.com)
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Glemt p-pille eller annen hormonell prevensjon?

Hva gjør du hvis du har glemt å ta p-pillen til rett tid eller har kasta opp? Eller hva om du glemte å sette inn ny p-ring når du skulle. Kanskje har p-plasteret falt av uten at du merket det.

p-piller (colourbox.com)

Finn prevensjonen som passer deg

Det finnes mange forskjellige prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. Her kan du finne den prevensjonen som passer best for deg.

Helsestasjon for ungdom

Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp til psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den desidert vanligste kjønnssykdommen i verden, antagelig fordi kondom ikke gir fullstendig beskyttelse. Det finnes en effektiv vaksine alle unge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)