Redd for å bli alene i russetiden?

Har du ingen eller få venner på skolen din, og er redd for å bli alene eller føle deg utenfor i russetiden? Sjekk våre tips til hva du kan gjøre.

Sist oppdatert: 25.04.2019 Av: Redaksjonen, ung.no

Ungdommer med røde og blå russebukser. (www.colourbox.com)
FÅ VENNER: Det er lurt å prøve å bli kjent med flere på ditt kull før russetiden starter, slik at du kanskje får noen venner å feire med.

"Halla! jeg er ei jente på 17, og jeg lurer på om man MÅ ha russebuss i russetiden? Dette er noe jeg stresser over, fordi jeg har ingen venner på skolen der jeg går, så da har jeg heller ingen russebuss! Hvordan skal jeg rulle?! Har dere noen tips til meg? Hilsen desperat jente, 17 år."

Dette er et av mange slike spørsmål vi får på ung.no.

Mange starter planleggingen av russetiden allerede første året på videregående. Hvis du ikke har fått venner i klassen eller på skolen din når andre starter å planlegge, kan du fort føle deg utenfor. Spesielt om andre går sammen for å ordne en russebuss eller russebil kan det føles vanskelig når du ikke har venner, eller om du ikke har råd til å bli med på buss eller bil. Så hva kan du gjøre?

Start samtaler

Du må absolutt ikke ha russebuss eller russebil for å være russ. Om du ønsker å ta kontakt med nye mennesker som kan være potensielle venner, er det viktigste å starte samtaler og være hyggelig.

Det kan være lurt å legge ned en innsats for å bli kjent med de i klassen eller på trinnet før selve russetiden, hvis man er redd for å bli alene. Et bra samtaleemne når man skal bli kjent med noen i forkant av russetiden, kan nettopp være russefeiring. Du kan snakke med andre om forberedelser, innkjøp av russeutstyr og design av russekort.

Slik kan du også gå fram for å få venner:

  • Spør noen i klassen din om en skoleoppgave dere har, og få til en samtale om det. Da er det lettere å også spørre om andre ting som gjør at du kan bli kjent med dem som personer.
  • Gå bort til noen som sitter alene i lunsjen, og spør om å få sette deg sammen med han/henne.
  • Engasjer deg i elevråd eller lignende gjennom skolen.
  • Spør om å få spise lunsj eller jobbe med skoleoppgaver med noen i klassen.
  • Bli med på en fritidsaktivitet på plassen eller i byen der du går skole. Det er en god mulighet til å bli kjent med jevnaldrende mennesker som går på samme skole som deg.

Følger du disse rådene kanskje du kan få noen å feire russetiden med, enten som gå-russ eller på russebuss/bil.

Du må ikke være med på alt

Selv om russetiden er et høydepunkt for mange og en stor feiring av å være ferdig med 13 års skolegang, er det ikke nødvendig å være med på alt som skjer. Du kan fint få en minnerik russetid uten å delta på alle fester og russetreff. Det er lett å føle seg alene når flere fra klassen reiser sammen på russearrangementer, men da er det lurt å gjøre andre ting sammen med venner eller gjøre ting som du liker.

Hvis du absolutt skal være med på alt som skjer i russetiden vil du bli sliten, og det vil gå utover for eksempel skole. For noen er det meningsfylt å være med på nesten alt som skjer, mens for andre holder det å være med på noe. Det er også noen som synes det føles rett å ikke være med på noe i det hele tatt. Dette er helt individuelt og du må selv finne ut av hva du vil.

Ensom russ

Det er vondt å være ensom og det er ikke gøy å bli holdt utenfor. Mange ungdommer som er ensomme, føler seg kanskje ekstra ensomme i selve russetiden. Det er viktig at du ikke mister troen på deg selv, selv om du føler deg ensom. Du må huske på at du er like mye verdt selv om du føler deg nedfor. Et tips er å se etter noen andre som også er ensomme, kanskje det er noen andre i ditt russekull som du vet er alene og som du kanskje kan bli venn med?

I russetiden møter du kanskje russ i fra andre skoler. Det kan være en fin mulighet til å få nye bekjentskaper og å få noen nye venner. Ofte bruker russestyret på skolen å arrangere ulike aktiviteter for hele russkullet. Dette kan være en god anledning å knytte bånd med andre på ditt kull.

Hvis du trenger å snakke med noen om det å føle seg ensom, kan du prate med for eksempel helsesykepleier eller en lærer. Russepresidenten kan du også prate med, for han eller hun har et overordnet ansvar for at alle som er russ skal føle seg inkludert.

- Jeg har ikke penger til russebuss

"Hei. Nå har det seg slik at jeg skal være russ neste år. Har gledet meg utrolig mye til russetiden, og for å kunne feste og ha det gøy med vennene mine. Vi har en gang før vurdert å være med på buss med noen andre, men det ble ikke noe av. vi er en gjeng på 5 jenter som har hengt sammen i flere år. Nå de siste dagene har vi blitt tilbudt å være med i en annen buss, noe som jeg ikke er keen på. Jeg har knapt penger til det, og jeg synes det tar veldig mye tid med dugnader osv. Men de 4 andre vennene mine er veldig interrestert. Jeg synes dette er utrolig kjipt å la meg bli igjen alene, og jeg får egentlig bare lyst å begynne å grine! Er det bare jeg som synes det er frekt?Ikke har jeg veldig mange andre venner jeg kan feire med, og ikke har jeg lyst å bruke penger jeg ikke har på en russebuss. De har spurt meg om det går fint at de er på buss, jeg sier jo selvfølgelig ja, jeg vil jo ikke ødelegge for de. Hva kan jeg gjøre?? Har virkelig ikke lyst å feire russetiden alene!!" (jente 17)"

SVAR:

«Jeg skjønner at dette er vanskelig, og at det virker som om du kommer til å feire russetiden alene. Det høres veldig klokt ut å ikke bli med på en buss, hvis man ikke har penger til det, og har lyst til å bruke tiden sin på noe annet å jobbe på dugnad. Selv om de blir med på denne bussen, og du ikke blir det, så tror jeg ikke det er noen fare for at du komme til å feire russetiden alene :-) Du kan sikkert få være med å rulle i denne bussen ofte, og det er også mange andre russ som ikke er på buss, som du kan være med! Det er veldig forståelig at du vil feire spesielt med disse venninnene dine, og du kan jo kanskje fortelle de dette, og høre hva de tenker. Jeg er sikker på at de også vil feire russetiden med deg, og gjøre en innsats for å få til det, selv om de er med på en buss! Snakk med de, og fortell hva du føler. Og ikke bekymre deg for at du skal feire russetiden alene! Lykke til! Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

»

- Sliter med å finne venner på mitt årskull

"Hei, jeg skal være russ i 2018. Jeg har ei annen venninne som jeg også er med, men problemet er, jeg føler alle har funnet en russegruppe og er så godt i gang.. og at hun ikke bryr seg så særlig. Dette stresser meg utrolig mye, og jeg får ofte ikke sove med tanken på at jeg stresser over og ikke ha noen å være med. Er det noen sider der grupper søker medlemmer? Eller andre måter? Jeg sliter ikke med venner, men jeg sliter med å finne på mitt eget alderskull. Alt er egentlig bare rot nå på grunn av dette.. og alt svirrer i hodet mitt døgnet rundt med bare det på hjernen.." (jente 17)"

SVAR:

«Det er trist å høre at du føler at du ikke har en gruppe som du kan være sammen med når du skal være russ. Dessverre så tenker jeg at det er mange ungdommer som føler det samme som deg. Imidlertid så er dette ikke noe ungdom snakker så mye om, tror jeg. Derfor er det fint at du faktisk skriver om det. Det er forståelig at du kjenner på stress i forhold til dette. Samtidig blir det viktig at du kan finne en løsning, slik at dette ikke fortsetter å gjøre hverdagen din vanskelig. Jeg tenker at det blir viktig hvordan og ha du tenker om dette. Hvis du tenker at dette handler om at ingen vil være sammen med deg så vil det føre til mange negative tanker. Derfor blir det viktig å endre et, eventuelt, negativt tankemønster. Du sier at du har en venninne, men du tenker at hun ikke bryr seg. Går det an å snakke med venninnen din om hva du bekymrer deg for i forhold til russetiden? Er det mulig at du kan høre om du kan være sammen med henne, og de som hun eventuelt har avtalt å være sammen med i russegruppe? Jeg tenker at det kan gå an å høre om det er andre som ikke er med i noen gruppe enda. Det er en utfordrende situasjon du er i, og jeg tenker at det kan være lurt at diskuterer dette med noen på skolen, eksempelvis helsesykepleier eller rådgiver. Ofte har helsesykepleier og rådgiver på skolen oversikt over elever som kan føle det på det samme som deg. Kanskje disse vet om en gruppe, eller noen som ønsker en gruppe, slik du gjør. Hva tenker du om å ta initiativ til å lage en gruppe? Det finnes grupper på russ.no, du kan se på disse. Ellers er det ofte på nett eller gjennom skole man finner noen å være i gruppe med i russetiden. Lykke til! Hilsen helsesykepleier

"

Ungdommer med røde og blå russebukser. (www.colourbox.com)
FÅ VENNER: Det er lurt å prøve å bli kjent med flere på ditt kull før russetiden starter, slik at du kanskje får noen venner å feire med.
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Russetid

Les mer