Redd for å bli alene i russetiden?

Gruer du deg til russetiden? Er du redd for å bli ensom eller føle deg utenfor? Her er våre råd til hva du kan gjøre.

Sist oppdatert: 16.03.2023 Av: Redaksjonen, ung.no

To personer i russeklær tar en pause ved en benk
TA INITIATIV: Det er lurt å prøve å bli kjent med flere på ditt kull før russetiden starter, slik at du kanskje får noen venner å feire med. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Vi får mange spørsmål fra kommende russ som gruer seg til russetiden fordi de er redd for å ikke ha noen å være med. Det kan være spesielt vanskelig å se andre på skolen gå sammen for å danne russegrupper, og ikke føle seg inkludert.

Men husk at du ikke er alene, og at det ikke er for sent å finne noen å feire med om så russetiden bare er om noen uker. Her er noen tips til hvordan du kan gå frem:

Start samtaler og ta initiativ!

Det kan være lurt å legge ned en innsats for å bli kjent med de i klassen eller på trinnet før selve russetiden, hvis man er redd for å bli alene.

Et bra samtaleemne når man skal bli kjent med noen i forkant av russetiden, kan nettopp være russefeiring. Du kan snakke med andre om forberedelser, innkjøp av russeutstyr og design av russekort.

I selve russetiden er det mange som er åpne for å inkludere flere i gruppen sin, men man må ofte spørre om å få være med selv. Ta initiativ når du hører noen prate om at de skal dra sammen på et arrangement. Kanskje dere kan dra dit sammen?

Følger du rådene over kan du kanskje få noen å feire russetiden med, enten om dere vil lage gruppe sammen, eller bare finne på ting sammen i russetiden.

Det er aldri for sent å hive seg med noen som allerede har en gruppe, eller bli kjent med noen man kan henge med gjennom russetiden! Det trenger ikke være planlagt lenge i forkant for å bli bra.

Se etter andre og delta på arrangementer

Det er vondt å være ensom og det er ikke gøy å bli holdt utenfor. Mange ungdommer som er ensomme, føler seg kanskje ekstra ensomme i selve russetiden. Det er viktig at du ikke mister troen på deg selv, selv om du føler deg ensom.

Et tips er å se etter noen andre som også er ensomme, kanskje det er noen andre i ditt russekull som du vet er alene og som du kanskje kan bli venn med?

I russetiden møter du kanskje russ i fra andre skoler. Det kan være en fin mulighet til å få nye bekjentskaper og å få noen nye venner. Ofte bruker russestyret på skolen å arrangere ulike aktiviteter for hele russekullet. Dette kan være en god anledning å knytte bånd med andre på ditt kull. Om russestyret ikke har planlagt noe, så prat med noen i russestyret og etterspør noe som er åpent for alle!

Hvis du trenger å snakke med noen om det å føle seg ensom, kan du prate med for eksempel helsesykepleier eller en lærer. Russepresidenten kan du også prate med, for han eller hun har et overordnet ansvar for at alle som er russ skal føle seg inkludert.

Husk at russetiden ikke er alt

Selvom det kan virke som at russetiden er et høydepunkt i livet for mange, er du langt i fra alene om du ikke trives i russetiden.

Det er mange som velger å ikke være russ, og som tenker at russetiden ikke er for dem. Russetiden trenger ikke å være fantastisk, og det trenger ikke å være livets høydepunkt.

Det vil skje ting senere i livet som vil bli mye viktigere for deg enn denne tiden, og når du er ferdig på videregående er det ingen som snakker om russetiden lenger eller som bryr seg om du var i en russegruppe eller ikke.

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap

To personer i russeklær tar en pause ved en benk
TA INITIATIV: Det er lurt å prøve å bli kjent med flere på ditt kull før russetiden starter, slik at du kanskje får noen venner å feire med. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider