De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Ensom gutt (colourbox.com)
VANLIG FØLELSE: Det å være alene er ikke det samme som å være ensom. Ensomhet dreier seg om et savn etter andre mennesker, og er en vanlig følelse. Foto: Colourbox

I mange store undersøkelser sier rundt en av fire personer at de føler seg ensomme eller savner noe å være sammen med. I koronatiden har det vært enda flere. Mange sier at de føler seg utenfor og mange sier at de ofte føler seg isolert og alene.

Det er altså helt vanlig å føle seg ensom.

Ulike faktorer kan gjøre at du er mindre sammen med andre. Det betyr ikke at du trenger å kjenne deg ensom. Men det kan gjøre det. Det kan også være sånn at du føler deg ensom selv om du er sammen med andre.

Ulike typer ensomhet

Alene: De fleste forbinder ensomhet med det å være alene. Det kan være følelsen av å ikke ha venner, av å ikke være ønsket eller ikke bli valgt og det kan være uendelig vondt.

Sammen med andre: Man kan også føle seg ensom selv om man er sammen med andre. Kanskje du ikke føler deg forstått eller sett av dem du er med? Eller at du ikke passer inn?

Eller så kan det være at du synes det er vanskelig å være deg selv sammen med andre. Opplevelsen man har kan gi mer ensomhetsfølelse enn akkurat det at man er alene.

Hva kan du gjøre?

Det er ikke lett å veive med armene og rope ut at man er ensom. Bare det å innrømme for seg selv at man er ensom kan være vanskelig. Men noe er mulig å gjøre.

Tør å innrømme det: Ved å gjøre ensomheten synlig kan man kanskje gjøre noe med den? Hvis du tør å innrømme at du føler deg ensom, kan det hende du opplever at andre har det på samme måte. Har du satt ord på det, kan noe begynne å skje.

Snakk om det: Det kan hjelpe mye på ensomhetsfølelsen å snakke med noen som virkelig lytter til hvordan du har det. Vær åpen. Mange har det sånn, og de fleste opplever å føle seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet.

Snakk med helsesykepleier: Helsesykepleier på skolen, eller en lærer du stoler på kan også være til hjelp. Kanskje de kan komme med noen råd om hva du kan gjøre hvis du føler deg veldig ensom i hverdagen? Oppsøk hjelp før ensomhetsfølelsen spiser deg opp innvendig!

Vanskelig for å bli kjent med nye mennesker? Dersom du syns det er vanskelig å bli kjent med mennesker kan det være en idé å engasjere deg i en idrett, organisasjon eller lignende. Det er lettere å bli kjent med nye mennesker i en situasjon hvor det er naturlig å bli kjent, og hvor man har litt like interesser.

Besøksvenn: Mange kan synes det er vanskelig å være ute blant folk, eller kommer seg ikke ut av andre grunner. Kanskje man rett og slett ikke får til å bli kjent med andre på eget initiativ. Besøkstjeneste, for eksempel Røde Kors sin besøkstjeneste, er også for unge mennesker. Besøksvennene er til hjelp og støtte for unge, ensomme langtidssyke, eldre, enslige forsørgere som opplever isolasjon, ensomme innvandrere og personer med psykiske lidelser. Du kan få ta kontakt om du trenger en besøksvenn eller om du vil bli besøksvenn. Du blir også mindre ensom om du blir den som hjelper andre.

Det finnes alltid noen å få kontakt med hvis du har det tungt, så våg å ta kontakt!

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 09.06.2021

Offentlig og kvalitetssikret
Ensom gutt (colourbox.com)
VANLIG FØLELSE: Det å være alene er ikke det samme som å være ensom. Ensomhet dreier seg om et savn etter andre mennesker, og er en vanlig følelse. Foto: Colourbox
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Tips til å bli tryggere sosialt

Vis interesse for andre, gi komplimenter, og vær oppmerksom på andres følelser. Blir du en bedre samtalepartner kan det hjelpe deg til å bli tryggere sosialt. Her er noen råd.

PRAT: Øv deg på å bli en flink samtalepartner. Da er det lettere å skape nye meningsfulle relasjoner. Foto: Colourbox

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Tegning av venterommet hos helsesykepleieren (illustrasjon: ung.no)
Aktuelt

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

LAG EN PLAN: Tegn med grønn farge de dagene du klarer målet ditt. På den måten kan du se at du blir litt flinkere hver dag/uke. Foto: Estée Janssens/Unsplash

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Finn ut hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg, utveksling, læreplass og ungdomsrett.

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Promping, rumling og luft i magen

De fleste opplever ulike former for plager i magen og fordøyelsen i blant. Men hva skyldes det egentlig, hva er normalt og hva kan du gjøre med det?