Hvorfor har vi følelser og hvordan lytte til dem?

Følelsene er helt nødvendige for oss og er noe alle har. De gir oss beskjeder som er viktige for å vite hva vi trenger.

KOMPASS: Det er ikke alltid like lett å ha kontroll på hvordan vi egentlig har det inne i oss. Følelsene dine blir som et kompass som prøver å fortelle deg noe. Illustrasjon: ung.no

Noen ganger er følelsene sterke, og andre ganger tar de veldig liten plass.

Vi har utrolig mange forskjellige følelser. Forskere flest er enige om noen grunnfølelser:

  • glede
  • sinne
  • tristhet
  • frykt
  • skyld
  • skam
  • interesse.

Du har kanskje kjent på flere følelser enn disse? For eksempel sjalusi, irritasjon eller forelskelse? Grunnfølelsene er bare det som ligger i bunnen.

Hvis du sammenligne farger og følelser kan du forstå dette bedre: På samme måte som man for eksempel blander gul og blå for å få grønn, kan man blande sinne, frykt og tristhet for å få sjalusi. Det finnes altså uendelig med blandinger og nyanser av følelser.

Plagsomme, men til hjelp

Følelser kan være plagsomme, men følelser er der faktisk for å hjelpe oss. De har sørget for at mennesket har overlevd. Hva var det som gjorde at forfedrene våre løp for livet fra farlige rovdyr? Jo, det var følelsen av frykt!

Følelser har altså vært med oss helt fra vi oppstod som art, og uten dem hadde nok ikke mennesker eksistert i dag.

Hvorfor bør vi lytte til følelsene våre?

Ja, så hva menes egentlig med at følelser er der for å hjelpe oss? Du er nok ikke alene om du iblant kjenner at det hadde vært godt å slippe unna følelsene dine. Det kan ofte kjennes som at de forstyrrer deg i hverdagen. Og det er akkurat det de gjør, følelsene kommer nemlig med viktige beskjeder til deg, mer eller mindre hele tiden.

Blir du i godt humør av å være sammen med en person du liker? Det er kroppens måte å fortelle deg at dette er noe du bør gjøre mer av. Blir du sint når venninna di kysser eksen din? Da prøver kroppen å fortelle deg at hun har tråkket over en grense for hva som er greit for deg.

Følelsene er som et kompass

Det er ikke alltid like enkelt å være bevisst på følelsene sine. Men da kan det være lurt å øve litt på dette. Det er nemlig sånn at følelsene prøver å fortelle oss hva vi trenger, og hva vi bør unngå, for å ha det bra. Du kan se for deg følelsene som et kompass, som gir deg riktig retning i jungelen av valg du står overfor i hverdagen.

Hva skjer hvis du skjuler følelser?

Hvis vi over lang tid prøver å skjule hva vi føler, for både oss selv og andre, lar vi følelsen vokse seg større og større. Det blir litt som med en veps; jo mer du prøver å få den til å forsvinne ved å vifte den unna, desto mer hissig og plagsom blir den.

Når følelser får vokse seg store kan de bli tunge å bære på alene. Da er det viktig å prøve og snakke med noen om hvordan man har det.

Det er ikke så lett å vite akkurat hva vi føler eller hvorfor- dette trenger vi ofte hjelp av andre til å finne ut. Ved å prøve å sette ord på hva du kjenner på, kan du også gi andre mulighet til å hjelpe deg.

Hvor sitter følelsene?

Følelsene våre kommer fra et sted langt inne i hjernen som kalles det limbiske system. Den eldste delen av dette systemet har vi faktisk felles med andre dyr, som for eksempel hunder. Alle har vel opplevd en logrende, glad hund? Eller en hund som bjeffer fordi den er sint?

Det limbiske system kan vi kalle “følelsessenteret”, og det er der følelsene våre blir styrt fra.

Nærhet mellom følelser og hukommelse

Det "følelsessenteret" ligger rett ved hukommelsessenteret vårt, og forskning har vist at man lettere kommer på ting som stemmer overens med humøret. Du har sikkert opplevde å lettere komme på noe dumt som har hendt når du er i dårlig humør?

Det er rett og slett de to systemene som virker inn på hverandre, og gjør at det er kortere vei til de triste minnene og assosiasjonene når man er lei seg. På samme måte kan det gå andre veien, altså at du kommer på flere fine opplevelser når du allerede er i godt humør.

Følelsene og kroppen

Følelsene blir styrt fra hjernen, men de kan kjennes i hele kroppen. Du kjenner kanskje en klump i magen når du er lei deg, eller en uro i hele kroppen når du er redd? Eller en god og varm følelse i magen når du er glad? Kanskje du blir svett i hendene og skjelven når du er nervøs?

Det er mange forskjellige måter å kjenne følelsene i kroppen. Hvordan du kjenner igjen en viss følelse kan være ganske annerledes hos deg enn hos vennen din.

Følelsene kjennes altså i kroppen, og de kan også vises gjennom både ansiktsuttrykk og kroppsspråket vårt. Dette er en av måtene vi kommuniserer til andre mennesker hvordan vi har det.

Du har også sikkert kjent at hvis du gjør noe med kroppen, så kan det gjøre at du føler deg bedre, som å jogge en tur. Motsatt kan det å ikke gjøre noe som er bra for kroppen også gjøre at du føler deg dårligere, som å bare bli liggende i senga.

Tre tips til å bli bedre kjent med følelsene dine

  • Prøv å legge merke til når en følelse dukker opp i deg. Hva kjenner du i kroppen da?
  • Øv på å sette navn på følelsen. Er du irritert? Eller kanskje redd?
  • Snakk med en venn eller en voksen hvordan du har det

Skrevet av POFU (Psykologistudentenes opplysningsarbeid for unge) i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 08.11.2021

Kilder:

"Hva er greia med meg og deg og alle andre?" av Vilde Vollestad og Følelseskompasset

Offentlig og kvalitetssikret
KOMPASS: Det er ikke alltid like lett å ha kontroll på hvordan vi egentlig har det inne i oss. Følelsene dine blir som et kompass som prøver å fortelle deg noe. Illustrasjon: ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Tegning av venterommet hos helsesykepleieren (illustrasjon: ung.no)
Aktuelt

Små og store penisplager

Ser du noe på penis som ikke har vært der før? Noen plager er ufarlige og forsvinner av seg selv, andre er mer alvorlige og må behandles. Her er en oversikt.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox

Er det toll på gaver fra utlandet?

Får du tilsendt en gave fra en privatperson bosatt i utlandet, er den toll- og avgiftsfri hvis verdien på varen er 1 000 norske kroner eller mindre.

Pakke leveers ut fra posten (colourbpx.com)

Be om hjelp hvis du strever psykisk

Livet består av både oppturer og nedturer. Det er normalt å ha vanskelige tanker og følelser i perioder. Noen ganger kan du trenge litt hjelp for å takle det.

Tenåringsgutt lener seg på tenåringsjente mens han holder rundt henne.